Теми статей
Обрати теми

Неповнолітня дитина одружилася: чи буде ПСП у її батьків

Наумов Сергій, заступник директора Департаменту — начальник управління адміністрування доходів і зборів з фізичних осіб Департаменту доходів і зборів з фізичних осіб Державної фіскальної служби України
Працівниця організації має трьох дітей (1997, 2006 та 2009 р. н.). Вона користується правом на застосування податкової соціальної пільги як платник податків, що має двох і більше дітей віком до 18 років. Стало відомо, що старша дитина цієї жінки в січні 2015 року одружилася. Як у такому разі застосовувати податкову соціальну пільгу: з розрахунку на двох дітей чи з розрахунку на трьох дітей?

В описаній ситуації працівниця користується правом на ПСП на підставі п.п. 169.1.2 ПКУ*. Її розмір дорівнює розміру «звичайної» ПСП, кратному кількості дітей** (у 2015 році — 609 грн. х кількість дітей). Зарплату зменшують на суму такої пільги за умови, що:

— працівник утримує двох і більше дітей віком до 18 років;

— сума нарахованої зарплати не перевищує граничний розмір доходу (у 2015 році — 1710 грн.). Зауважте, що для цілей застосування «дитячої» ПСП граничний розмір доходу для одного з батьків визначають кратно кількості дітей. Такий працівник повинен зазначити в заяві щодо застосування ПСП про те, що другий з батьків таким правом не користується. Якщо в заяві працівниці така відмітка є, то граничний розмір доходу у 2015 році становить 5130 грн.

ПСП на дітей застосовують до кінця року, в якому дитині виповнюється 18 років (у разі смерті дитини — до кінця року, на який припадає смерть).

Крім того, існують особливі випадки, коли платник податків втрачає право на застосування ПСП «на дітей». Це відбувається, коли (п.п. 169.3.3 ПКУ):

— платника податків позбавляють батьківських прав;

— платник податків відмовляється від дитини або передає її на державне утримання;

— дитина стає курсантом на умовах її повного утримання.

Як бачимо, в ПКУ шлюб неповнолітньої дитини не зазначено серед випадків, коли право на ПСП втрачається. Проте необхідно з’ясувати чи зберігається обов’язок батьків утримувати дитину, яка взяла шлюб. Від цього залежить, чи можна враховувати таку дитину при визначенні права на ПСП «на дітей».

ПКУ визначив, що ПСП «на дітей» надається платнику податків, який утримує двох або більше дітей віком до 18 років. Тобто визначальним тут є не тільки кількість та вік дітей, а й участь у їх утриманні.

СКУ*** передбачено, що батьки зобов’язані утримувати дитину до її повноліття, тобто до 18 років (ст. 180 СКУ). Причому у разі, коли дитина, будучи неповнолітньою, взяла шлюб, такий обов’язок батьків щодо дитини не припиняється. І лише після того, як дітям виповнюється 18 років, вони втрачають право на утримання (див. Науково-практичний коментар до ст. 180 СКУ).

Крім цього, в переліку особливих випадків припинення застосування ПСП «на дітей», перелічених у п.п. 169.3.3 ПКУ, відсутня така підстава, як «вступ у шлюб неповнолітньої дитини».

Висновок. Офіційний шлюб неповнолітньої дитини не є підставою не враховувати таку дитину при визначенні розміру ПСП «на дітей» та граничного доходу, що дає право на застосування такої ПСП.

Отже, виходить, що до кінця 2015 року жінка може користуватися правом на ПСП «на дітей» у розмірі 1827 грн. (609 грн. х 3 дітей). Граничний дохід слід визначати кратно трьом дітям (5130 грн. = = 1710 грн. х 3 дітей), якщо таким правом вже не користується їх батько.

 

* Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI. — Прим. ред.

** Подробиці застосування ПСП на дітей шукайте в статті «Кодекс виявив турботу — отримай до зарплати пільгу, або Правила застосування ПСП на дітей» // див. «ОП», 2014, № 3, с. 20. — Прим. ред.

*** Сімейний кодекс України від 10.01.2002 р. № 2947-ІІІ. — Прим. ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі