Теми статей
Обрати теми

Працівник у зоні АТО: чи виплачувати разову премію

Литвин Алла, заступник директора Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці — начальник відділу державного регулювання заробітної плати у бюджетній сфері
Співробітник бюджетної організації (перший заступник начальника управління) був мобілізований з 08.09.2014 р. За період мобілізації йому зберігається середня зарплата. До дня соціального працівника, який святкується першої неділі листопада (2 листопада 2014 року), згідно з наказом Головного управління виплачувалася разова премія начальникам управлінь та їх заступникам. Чи належить така виплата мобілізованому співробітнику, якщо в цей період він фактично не виконував свої службові обов’язки?

Умови оплати праці працівників органів виконавчої влади регулюються нормативно-правовими документами (актами) КМУ. Відповідно до них керівникам органів надано право преміювати працівників відповідно до їх особистого внеску в загальні результати роботи. При цьому таке преміювання здійснюється в межах фонду заробітної плати (коштів на оплату праці).

Важливо! Конкретні умови, порядок та розміри преміювання працівників визначають у Положенні про преміювання працівників органу виконавчої влади.

У ньому передбачають: коло осіб, яким виплачують премію, показники та умови преміювання за кожною категорією працівників (керівні працівники, фахівці, службовці, робітники), причини, з яких можна позбавити або зменшити розмір премії тощо.

Премії за виконання основних показників у роботі, так звані виробничі премії, виплачують за фактично відпрацьований час.

Що стосується одноразових грошових виплат, не пов’язаних з конкретними результатами праці, то порядок, розмір та умови їх виплати також мають бути передбачені у відповідному положенні. Це може бути як загальне Положення про преміювання працівників, так і окреме Положення про одноразові грошові виплати працівникам до державних, професійних свят, ювілейних і пам’ятних дат в історії України (організації). У ньому також передбачають розмір, умови та порядок таких виплат. Таким Положенням може бути передбачено виплату одноразових премій усім працівникам, що перебувають у трудових відносинах з роботодавцем, або ж можуть бути передбачені винятки для таких виплат. Наприклад, вказані причини або категорії осіб, яким не виплачують одноразові премії (наприклад, сумісникам, тимчасовим працівникам, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною, у навчальній відпустці, працівникам, яким установлено строк випробування, або ж які мають дисциплінарні стягнення тощо).

Виплачують премії та одноразові грошові виплати працівникам на підставі наказу (розпорядження) керівника органу. Для керівника органу та його заступників потрібний дозвіл органу вищого рівня. При цьому розмір премії для керівника та його заступників визначає орган вищого рівня, для працівників — керівник відповідного органу.

Таким чином, конкретні умови виплати одноразових премій, у тому числі й премії до дня соціального працівника, мають бути визначені у відповідному Положенні. Якщо таким Положенням передбачено, що одноразові премії виплачують усім працівникам, які перебувають у трудових відносинах з роботодавцем, і незалежно від характеру трудових відносин, то є всі підстави для виплати такої премії.

Якщо Положенням передбачено виплату одноразової грошової виплати тільки працівникам, які безпосередньо виконують свої трудові функції на момент її надання, то особам, які перебувають, наприклад, у відпустці для догляду за дитиною, або призвані на військову службу у зв’язку з мобілізацією тощо, таку премію не виплачують.

Теги АТО премія
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі