№1

Оплата праці, січень, 2015/№1 Інші номери журналу ›
  • Новини та події
  • Що рік новий приготував, або Нові соціально-економічні реформи — 2015 2015-й — рік Дерев’яної Кози астрологи бачать відносно спокійним, — так стали зірки. А який гороскоп пропонує наш Уряд? Чи буде зліт соціальних стандартів і падіння податкових ставок? Що принесе бюджетне, податкове та трудове реформування? Картина того, з чим будемо працювати у 2015 році, вималювалась якраз під Новий рік. Депутати приготували під ялинку «подарунки» — прийняли головний кошторис країни та низку бюджетостворюючих законів. Тому давайте розгортати уготовані сюрпризи та знайомитися з їх вмістом.
  • Працівник у зоні АТО: чи виплачувати разову премію Співробітник бюджетної організації (перший заступник начальника управління) був мобілізований з 08.09.2014 р. За період мобілізації йому зберігається середня зарплата. До дня соціального працівника, який святкується першої неділі листопада (2 листопада 2014 року), згідно з наказом Головного управління виплачувалася разова премія начальникам управлінь та їх заступникам. Чи належить така виплата мобілізованому співробітнику, якщо в цей період він фактично не виконував свої службові обов’язки?
  • Величини приросту індексу споживчих цін для індексації зарплати за січень 2015 року Проведення індексації регулюють Закон України «Про індексацію грошових доходів населення» від 03.07.91 р. № 1282-ХІІ (у редакції від 06.02.2003 р. № 491-ІV) і Порядок проведення індексації грошових доходів населення, затверджений постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078. Детальніше про очікувані у 2015 році індексаційні зміни див. на с. 4 цього номера.
  • Працівник звільнений і знову прийнятий: компенсація за невикористану відпустку та ЄСВ Співробітник був звільнений з основного місця роботи 27.11.2014 р. Наступного дня (28.11.2014 р.) його приймають на роботу на це саме підприємство, але вже за сумісництвом. У середині грудня 2014 року з’ясувалося, що працівнику при проведенні остаточного розрахунку забули нарахувати компенсацію за невикористану відпустку. Нарахування здійснено в грудні 2014 року. Чи потрібно в цьому випадку нараховувати ЄСВ на компенсацію за невикористану відпустку і як її відобразити у звіті з ЄСВ?
  • «Лікарняний» звіт: правильно заповнюємо та вчасно подаємо Людина — не робот і, на жаль, може в будь-який момент захворіти. Оскільки працівник — особа застрахована (адже роботодавець сплачує страхові внески з його зарплати), то втрату середнього заробітку за час хвороби компенсує «лікарняний» Фонд. А як відомо, за будь-які отримані грошові кошти потрібно звітувати. І оплата тимчасової непрацездатності не виняток. Про те, як відзвітувати за «лікарняні» кошти ФСС ТВП, розберемося в сьогоднішній темі.
  • Коли можна звільнити працівника-інваліда У територіальному центрі соціального обслуговування (надання послуг) працює робітник з комплексного обслуговування та ремонту будинків. Під час перебування у щорічній відпустці йому встановили III групу інвалідності з 06.11.2014 р. Оскільки працівник захворів у період щорічної відпустки, то вона продов жена на 17 календарних днів (з 07.11.2014 р. по 23.11.2014 р.). Згідно з довідкою до акта огляду МСЕК такий робітник може виконувати роботи без важких фізичних навантажень,тривалого вимушеного положення тулубу. З урахуванням таких рекомендацій він надалі не може працювати на посаді робітника із комплексного обслуговування та ремонту будинків. У терцентрі немає вакантної посади, яка б відповідала вимогам МСЕК. Чи допустимо звільнити такого робітника через стан здоров’я (п. 2 ст. 40 КЗпП), якщо він сам не бажає звільнятися за власним бажанням (ст. 38 КЗпП)?
  • Чи може викладач вишу працювати керівником гуртка позашкільного закладу Для проведення занять з гуртківцями позашкільним навчальним закладом приймаються на роботу викладачі ВНЗ (технікумів, коледжів). При нормі на ставку заробітної плати керівника гуртка 18 годин на тиждень викладачів приймають на роботу до позашкільного закладу з навантаженням від 4 до 8 годин на повний навчальний рік. За розкладом занять гуртки працюють також у суботу. 1. Чи можна оформити прийняття таких працівників як сумісників? 2. При визначенні заробітної плати необхідно ділити місячну ставку на 76,2, з нарахуванням всіх передбачених надбавок і доплат? 3. Чи необхідно включати таких керівників гуртків до тарифікаційного списку позашкільного закладу? 4. Як правильно нараховувати заробітну плату: за тарифікацією, незалежно від кількості тижнів і робочих днів у місяці або погодинно?
  • Розраховуємо стаж завідувачу амбулаторії та сімейному лікарю для «безперервної» надбавки За основним місцем роботи працівник обіймає посаду завідувача міської амбулаторії та за сумісництвом у цьому ж закладі 0,5 посади лікаря загальної практики — сімейної медицини. Фактичний безперервний стаж роботи він отримав за посадою головного лікаря амбулаторії. Чи має цей працівник право на надбавку за тривалість безперервної роботи як завідувач амбулаторії та лікар?
  • Лікар після «декретної» відпустки: визначаємо дату атестації Лікар-кардіолог перебував у соцвідпустці у зв’язку із вагітністю та пологами, а згодом у соцвідпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку з 21.03.2012 р. по 10.12.2014 р. У цей період закінчився строк дії (28.11.2013 р.) другої кваліфікаційної категорії, присвоєної такій працівниці. Коли вона повинна атестуватися для підтвердження кваліфікаційної категорії, якщо після соцвідпусток приступила до роботи 11.12.2014 р.? Чи вплине на визначення цієї дати вихід працівниці на роботу на умовах неповного робочого часу?
  • Тривалість робочого часу у 2015 році при п’ятиденному графіку роботи Традиційно восени ми отримали на руки норми тривалості робочого часу — на цей раз для 2015 року. Ви вже здогадалися, що мова йде про лист Мінсоцполітики від 09.09.2014 р. № 10196/0/14-14/13 («ОП», 2014, № 19, с. 4).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі