Теми статей
Обрати теми

Новини та події

Грошове забезпечення АТО-військовослужбовців і військовий збір: дует розпався

Парламент ухвалив Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування та стягнення військового збору з грошового забезпечення військовослужбовців та інших осіб, які беруть безпосередню участь в антитерористичній операції» (на основі законопроекту від 02.06.2015 р. № 2980). Порядок обліку осіб, щодо яких не утримують 1,5 % військового збору з грошового забезпечення, повинен визначити Кабмін.

На момент підготовки номера Закон передано на підпис Президенту.

Студентів, аспірантів та вчених звільнять від мобілізації

Окремі категорії наукових і науково-педагогічних працівників звільнили від призову на військову службу під час мобілізації. Відповідний Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (щодо звільнення від призову на військову службу під час мобілізації викладацького складу вищих навчальних закладів і наукових співробітників)» прийняли у Верховній Раді 01.07.2015 р. (на базі законопроекту від 09.04.2015 р. № 2620). Призову на військову службу також не підлягають:

— студенти, аспіранти та докторанти, які навчаються на денній формі навчання;

— наукові і науково-педагогічні працівники, які мають вчене звання та/або науковий ступінь і працюють у вищих навчальних закладах, наукових установах та організаціях за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.

На момент підготовки номера Закон передано на підпис Президенту.

Оплата лікарняних: удосконалили порядки від Уряду

Перші п’ять днів хвороби оплачуватимуть за тією ж процентовкою, що й допомогу по тимчасовій непрацездатності. Відповідну постанову «Про затвердження порядку оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів роботодавця» № 440 КМУ прийняв 26.06.2015 р. Таким чином, для всього періоду хвороби встановлено єдиний розмір лікарняних залежно від страхового стажу: 50 % середньої зарплати для страхового стажу до 3 років, 60 % — від 3 до 5 років, 70 % — від 5 до 8 років, 100 % — понад 8 років. На момент підготовки номера постанова офіційно не опублікована.

Також істотно змінився Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням. Розрахунок середньої зарплати за всіма видами страхування тепер прив’язали до календарних днів; розрахунковий період збільшився вдвічі — з 6 місяців до 12; у розрахунок включаються виплати, з яких стягується ЄСВ. Відповідну постанову КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 26 вересня 2001 р. № 1266» від 26.06.2015 р. № 439 затвердив Уряд.

Постанова № 439 набула чинності 04.07.2015 р.

Більш детально про ці нововведення ми розповімо в наступному номері нашого видання.

Звіт погоджують із кожним військкоматом

Для отримання компенсації витрат з виплати середнього заробітку мобілізованим працівникам роботодавець подає звіт згідно з додатком до Порядку № 105. Причому погоджувати такий звіт треба з кожним військкоматом, яким були призвані працівники на військову службу під час мобілізації, на особливий період. На це Мінсоцполітики звернуло увагу в листі від 06.05.2015 р. № 515/13/84-15.

Лікарняним листам з тимчасово окупованих територій відмовлено

ФСС ТВП у листі від 16.06.2015 р. № 2.4-17-1004 повідомив, що листки непрацездатності, видані на тимчасово окупованих і неконтрольованих територіях після 01.12.2014 р., не оплачуються. Пов’язано це з тим, що на цій території неможливо проконтролювати правильність видачі цих документів. А це, у свою чергу, унеможливлює дотримання вимог законодавства для призначення допомог по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах.

Нова форма звіту про умови праці: подаємо за підсумками 2015 року

Держстат наказом від 12.06.2015 р. № 149 перезатвердив форму № 1-ПВ (умови праці) (один раз на два роки) «Звіт про умови праці, пільги та компенсації за роботу зі шкідливими умовами праці». Звітувати за нею треба починаючи зі звіту за 2015 рік.

Теги новини
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі