Теми статей
Обрати теми

Компенсуємо зарплату до появи індексу інфляції: чи можливо?

Гуль Тетяна, експерт з питань оплати праці (e-mail: t.gul@id.factor.ua)
Роботодавець заборгував своїм працівникам зарплату за травень 2015 року. У перших числах липня він планує її виплатити. Як розрахувати компенсацію, якщо погашення травневих зарплатних боргів відбудеться до оприлюднення коефіцієнта інфляції за червень?

Перш за все нагадаємо, що зарплату має бути виплачено у встановлені колективним договором строки ( ст. 115 КЗпП*). За її несвоєчасну виплату роботодавцю загрожують штрафи. Якщо все ж із якихось причин роботодавець затримав виплату зарплати, то працівникові належить її компенсація.

* Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р.

Важливо! Компенсацію зарплати проводять, якщо затримка з її виплати становить 1 місяць і більше.

Про це в один голос твердять ст. 2 Закону № 2050** та п. 2 Порядку № 159***.

** Закон України «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати» від 19.10.2000 р. № 2050.

*** Порядок проведення компенсації громадянам втрати частини грошових доходів у зв’язку з порушенням термінів їх виплати, затверджений постановою КМУ від 21.02.2001 р. № 159.

При цьому відлік часу затримки виплати зарплати починається з першого числа місяця, в якому необхідно її здійснити. Тобто якщо зарплату за травень 2015 року не виплачено протягом червня 2015 року, то при її виплаті з 1 липня 2015 року і пізніше (тобто коли минув один календарний місяць для її виплати — червень 2015 року) працівникові має бути нараховано компенсацію. Зрозуміло, якщо у цьому випадку індекс інфляції за червень виявиться більше 100 % (у чому ми, на жаль, не сумніваємося ☹).

Як бачите, існуючий порядок компенсації зарплати не прив’язаний у буквальному розумінні до встановлених у колдоговорі строків її виплати. Наприклад, якби зарплату за другу половину травня 2015 року виплатили 19 червня, а строк для її виплати встановлено 7-го числа, то роботодавець, безумовно, порушив би приписи ст. 115 КЗпП. Проте компенсація зарплати в такому разі через порушення строків її виплати не передбачена (ще не настало на неї право).

Підіб’ємо проміжний підсумок: при виплаті зарплати за травень 2015 року починаючи з 1 липня 2015 року працівнику належить компенсація зарплати за умови, що індекс споживчих цін наростаючим підсумком (у нашому випадку — «червневий» індекс) перевищить 100 %.

Але чи можна практично розрахувати суму компенсації на самому початку місяця, коли індексу інфляції за попередній місяць ще немає?

Дивіться: компенсацію нараховують один раз, як правило, безпосередньо перед виплатою заборгованості із зарплати. Виплату здійснюють у місяці, в якому виплачують заборгованість із зарплати за відповідний місяць ( ст. 4 Закону № 2050 та п. 5 Порядку № 159). Наприклад, якщо роботодавець зібрався виплатити в липні 2015 року зарплату за травень 2015 року, то разом із погашенням цієї заборгованості перед працівником було б непогано виплатити і компенсацію втрати частини заробітної плати у зв’язку з порушенням строків її виплати за червень 2015 року (за один календарний місяць).

Нагадаємо: у загальному випадку для розрахунку суми компенсації знаходять добуток «чистої» зарплати, яку не виплатили вчасно, та приросту індексу споживчих цін за період між місяцем її нарахування та місяцем її виплати (не включаючи ні той, ні інший). Інакше кажучи, для розрахунку компенсації за простроченою травневою зарплатою, яку виплачуватимуть у перших числах липня, потрібний усього лише червневий індекс інфляції — а саме його якраз і немає! ☹ Як бути?

Перше, що спадає на думку: а чи не можна з виплатою компенсації трохи зачекати? Уявіть собі — можна, і для цього є законна підстава (див. ст. 4 Закону № 2050 та п. 5 Порядку № 159). Річ у тім, що «розірвати» ці дві події можна. Лише з одним застереженням:

виплати простроченої зарплати та компенсації за її прострочення повинні відбутися в одному календарному місяці.

Отже, у вас немає іншого виходу, крім того, щоб виплатити компенсацію зарплати так само в липні 2015 року, але вже після появи індексу інфляції за червень (місяць «прострочення» виплати зарплати за умовами запитання). Зауважимо, що інформацію про індекс споживчих цін за минулий місяць оприлюднюють у період з 7-го по 10-те число наступного місяця (у газеті «Урядовий кур’єр» і на офіційному сайті Держстату www.ukrstat.gov.ua).

Щоправда, залишається невирішеним питання з тими, хто звільниться раніше появи такого індексу за червень. Згідно зі ст. 47 КЗпП при остаточному розрахунку роботодавець повинен у безумовному порядку виплатити заборгованість із зарплати. Але із сумою компенсації за прострочення травневої зарплати так зробити не вдасться з об’єктивних причин, викладених вище. Вочевидь, маємо справу з «білою плямою» у Порядку № 159, яку рано чи пізно все ж має бути усунуто.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі