Теми статей
Обрати теми

Виплати працівникам екстреної меддопомоги: чи можна одночасно за кількома нормативними документами

Лідія ГАВРИЛЕНКО, головний спеціаліст з питань соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників охорони здоров’я України
У постанові КМУ від 27.03.2013 р. № 199 йдеться про надбавку за особливий характер праці (до 20 % окладу з підвищенням) і надбавку за особливі умови праці (до 20 % окладу з підвищенням). При цьому у п. 4.4 Умов, затверджених спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519, визначено надбавки за високі досягнення у праці, за виконання особливо важливої роботи, за складність (напруженість) у роботі розміром до 50 % окладу з підвищеннями. Чи може медпрацівник центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф одночасно отри- мувати усі вказані надбавки у загальному розмірі 90 % посадового окладу з підвищенням? Чи може медпрацівник екстреної меддопомоги отримати одразу дві матеріальні допомоги на рік: на оздоровлення у розмірі посадового окладу та для вирішення соціально-побутових питань у розмірі посадового окладу відповідно до постанови КМУ від 27.03.2013 р. № 199? (м. Суми)

Права і гарантії медичних працівників системи екстреної медичної допомоги закріплені у Законі України «Про екстрену медичну допомогу» від 05.07.2012 р. № 5081-VI (далі — Закон № 5081). Як указано у Законі № 5081, функціонування системи екстреної медичної допомоги забезпечують, зокрема, медичні працівники центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, станцій екстреної (швидкої) медичної допомоги, бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги, відділень екстреної (невідкладної) медичної допомоги, які безпосередньо надають екстрену медичну допомогу та/або забезпечують її надання згідно із цим Законом.

У ч. 4 ст. 11 Закону № 5081 вказано: медичні працівники системи екстреної медичної допомоги мають право на підвищені посадові оклади, надбавки за особливий характер праці, за особливі умови праці, доплати за науковий ступінь, за почесні звання, а також за вислугу років залежно від стажу роботи в державних і комунальних закладах охорони здоров’я, інші надбавки і доплати, премії і винагороди, розмір і порядок встановлення яких визначається КМУ.

На виконання ст. 11 Закону № 5081 КМУ прийнято постанову «Деякі питання оплати праці медичних працівників системи екстреної медичної допомоги» від 27.03.2013 р. № 199* (далі — постанова № 199), якою регламентовано оплату праці медичних працівників системи екстреної медичної допомоги. Розглянемо цю постанову.

* Зауважимо: постанова № 199 набрала чинності 01.10.2013 р.

Як зазначено в абз. 2 п. 1 постанови № 199, умови оплати праці працівників екстреної медичної допомоги визначаються згідно з постановою КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298 (далі — постанова № 1298), іншими актами Кабінету Міністрів України, а також прийнятими на їх виконання нормативно-правовими актами з питань оплати праці. Тобто при встановленні посадових окладів працівникам екстреної медичної допомоги, доплат за роботу в нічний час, суміщення професій (посад), виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника, науковий ступінь, надбавок за тривалість безперервної роботи, почесні звання, складність і напруженість у роботі, преміювання застосовуються Умови оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджені спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (розроблені на виконання постанови № 1298).

У той же час абз. 3 п. 1 постанови № 199 передбачено виплату працівникам системи екстреної медичної допомоги надбавки за особливий характер праці у розмірі до 20 % посадового окладу (з підвищеннями) і надбавки за особливі умови праці у розмірі до 20 % посадового окладу (з підвищеннями).

Такі надбавки виплачуються медичним працівникам щомісяця за фактично відпрацьований час за основним місцем роботи та за сумісництвом.

Увага! Постанова № 199 не визначає конкретний механізм запровадження цих надбавок, а також не містить завдань для МОЗ щодо розробки підзаконного акта з цього питання.

Важливо! Виплату надбавок, визначених постановою № 199, необхідно передбачити у колективному договорі закладу із затвердженням переліку працівників, яким вони встановлюються. Конкретні розміри цих надбавок працівникам мають затверджуватися наказами по закладу на певний період (як правило, на рік) у межах фонду заробітної плати, затвердженого у кошторисі закладу.

Тепер поговоримо про матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань. Згідно з постановою № 199 її виплачують у розмірі одного посадового окладу на рік на підставі рішення керівника закладу, а керівникам — за рішенням керівника вищого рівня у межах фонду заробітної плати, затвердженого у кошторисі закладу.

Будьте уважні! Постановою КМУ від 25.03.2014 р. № 95 визначено: виплати, передбачені постановою № 199, здійснюють за умови забезпечення у повному обсязі бюджетними коштами обов’язкових виплат із заробітної плати працівникам закладів охорони здоров’я.

Про виплату допомоги на оздоровлення медпрацівникам йдеться в іншому нормативному документі — абз. 4 п. 2 постанови КМУ від 11.05.2011 р. № 524. Так, медичним працівникам системи екстреної медичної допомоги передбачено виплату допомоги на оздоровлення під час надання щорічної основної відпустки у розмірі одного посадового окладу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі