Теми статей
Обрати теми

Зниження кваліфкатегорії викладача у міжатестаційний період: правомірно чи ні

Антоніна КЛИМЕНКО, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
28.04.2011 р. викладач коледжу атестувався й отримав кваліфікаційну категорію «Спеціаліст першої категорії». На період проходження атестації він мав сертифікат про проходження підвищення кваліфікації на ФПК. У листопаді 2013 року викладача направляли до ФПК для підвищення кваліфікації, але він відмовився без пояснення причин. 06.11.2014 р. закінчився строк дії сертифіката про підвищення кваліфікації у ФПК. Через це атестаційна комісія (за поданням керівника навчального закладу) прийняла рішення про оплату праці цього викладача за кваліфікаційною категорією «Спеціаліст». У лютому 2015 року викладача знову направили до ФПК. Після отримання сертифіката про проходження курсів атестаційна комісія поновила дію його кваліфікаційної категорії «Спеціаліст першої категорії» з відповідною оплатою з дати видачі нового сертифіката. Чи правомірні дії адміністрації та атестаційної комісії про оплату праці за кваліфікаційною категорією «Спеціаліст» у період відсутності документа про проходження працівником підвищення кваліфікації за дисципліною, яку він викладає? (Чернігівська обл.)

Атестація педагогічних працівників може бути черговою або позачерговою. Чергова атестація здійснюється один раз на п’ять років (п. 1.7 Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом МОН від 06.10.2010 р. № 930, далі — Типове положення).

При цьому умовою чергової атестації педагогічних працівників є обов’язкове проходження не рідше одного разу на п’ять років підвищення кваліфікації на засадах вільного вибору форм навчання, програм і навчальних закладів (п. 1.8 Типового положення).

Увага! П’ятирічний цикл проходження чергової атестації та підвищення кваліфікації збігається лише у виняткових випадках. Тому додатком до Типового положення, яким затверджено форму Атестаційного листа, передбачено надання стосовно педагогічного працівника інформації про підвищення ним кваліфікації протягом останніх п’яти років.

Згідно з п. 3.16 Типового положення педагогічний працівник визнається таким, що відповідає займаній посаді, якщо має освіту, яка відповідає вимогам, визначеним нормативно-правовими актами у галузі освіти, виконує посадові обов’язки у повному обсязі, а також пройшов підвищення кваліфікації.

Як передбачено п. 3.30 Типового положення, кваліфікаційна категорія та педагогічне звання, присвоєні педагогічному працівнику за результатами атестації, можуть змінюватися лише за рішенням атестаційної комісії.

Важливо! Типовим положенням атестаційній комісії не надано право знижувати кваліфікаційну категорію педагогічному працівнику з причини непроходження ним у міжатестаційний період підвищення кваліфікації без проведення щодо нього позачергової атестації.

Згідно з п. 1.9 Типового положення позачергова атестація проводиться за заявою працівника з метою підвищеннякваліфікаційної категорії (тарифного розряду) або за поданням керівника, педагогічної ради навчального закладу чи відповідного органу управління освітою з метою присвоєння працівнику кваліфікаційної категорії, педагогічного звання та у разі зниження ним рівня професійної діяльності.

Висновок: Дії атестаційної комісії про зниження в міжатестаційний період кваліфікаційної категорії педагогічному працівнику за час, який перевищує п’ятирічний термін підвищення кваліфікації, є такими, що не відповідають вимогам Типового положення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі