Теми статей
Обрати теми

Лаборант коледжу викладає: чи зобов’язаний він атестуватися

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Чи потрібно проходити атестацію лаборанту коледжу, який у цьому ж навчальному закладі має години викладацької роботи?

Згідно з п. 91 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102), працівникам закладів освіти дозволяється вести викладацьку роботу у цьому ж закладі освіти, але в середньому не більше 2 годин на день (12 годин на тиждень, 480 годин на рік), якщо вони за основною роботою отримують повний посадовий оклад (ставку). Таким працівникам за норму годин, визначену у цьому пункті, оплата проводиться понад основний посадовий оклад (ставку) у порядку, що передбачений для викладачів за тарифікацією.

Приміткою 1 додатка № 1 до Інструкції № 102 визначено: у тарифікаційному списку вказуються всі працівники навчального закладу, ставки заробітної плати і посадові оклади яких залежать від освіти, категорії та тарифного розряду, в тому числі лаборанти, які ведуть викладацьку роботу. Форма Тарифікаційного списку викладачів та інших педагогічних працівників вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації наведена у додатку № 2 до Інструкції № 102.

Тож якщо лаборант здійснює впродовж навчального року викладацьку роботу, то його прізвище включається до Тарифікаційного списку викладачів коледжу із зазначенням предмета чи дисципліни за викладацькою посадою, річний обсяг навчального навантаження, інших складових заробітної плати з визначенням середньомісячного заробітку, який відповідно до п. 78 Інструкції № 102 виплачується протягом навчального року, включаючи час роботи в період канікул, що не збігається з відпусткою.

Переходимо до атестації. Педагогічні працівники, які працюють у навчальних закладах за сумісництвом або на умовах строкового трудового договору, атестуються на загальних підставах. При суміщенні працівниками педагогічних посад в одному навчальному закладі їх атестація здійснюється з кожної із займаних посад (п. 3.23 Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом МОН від 06.10.2010 р. № 930).

Важливо! З метою визначення рівня кваліфікації та відповідності роботи за викладацькою посадою працівники навчального закладу, які виконують викладацьку роботу у цьому ж закладі з оплатою за тарифікацією, що не вважається сумісництвом, атестуються на підставі норм цього Типового положення.

Для забезпечення оплати праці залежно від рівня кваліфікації працівника та визначення його відповідності виконуваним обов’язкам за посадою викладача, яка провадиться з погодинного розрахунку, доцільно проходити атестацію також працівникам, які залучаються тимчасово до педагогічної (викладацької) роботи, зокрема, на умовах заміни.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі