Теми статей
Обрати теми

Соцпрацівник у гірському населеному пункті: чи завжди є «гірське» підвищення окладу

Литвин Алла, заступник директора Департаменту заробітної плати та умов праці — начальник відділу оплати праці в бюджетній сфері
У терцентрі соціальний працівник обслуговує населення як у селі зі статусом гірського, так і в селищі міського типу без такого статусу. Чи має він право на підвищення посадового окладу за роботу в гірському населеному пункті?

При нарахуванні зарплати соціальним працівникам територіальних центрів соціального обслуговування керуємося Умовами оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затвердженими спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308).

У п.п. 7 п.п. 2.4.6 цих Умов, дійсно, ідеться про підвищення окладу на 25 % працівникам, які постійно працюють у населених пунктах, що мають статус гірських. У зазначеному підпункті наведено ключові моменти про надання такого підвищення. Водночас його норми відсилають до спеціального нормативного акта у цьому питанні — постанови КМУ «Про умови оплати праці осіб, які працюють в гірських районах» від 11.08.95 р. № 648. Зазначимо, що його положення є загальними для працівників усіх сфер. Далі з’ясуємо умови, дотримання яких і дає право на таке підвищення.

Працівник повинен саме працювати в установі, розміщеній на території населеного пункту зі статусом «гірський»*.

* Перелік населених пунктів, яким відповідно до Закону України «Про статус гірських населених пунктів в Україні» від 15.02.95 р. № 56/95надається статус гірських, наведено в додатку до постанови КМУ від 11.08.95 р. № 647.

При цьому факт проживання працівника не має значення. І навіть якщо працівник здійснює трудову діяльність у «гірській» філії/відділенні, що є відокремленим підрозділом «негірської» установи, йому належить 25-відсоткове підвищення окладу.

Увага! Підвищення нараховують тільки за наявності у працівника посвідчення про роботу в гірському районі, видане місцевою держадміністрацією або виконкомом місцевої ради відповідно до Положення про порядок видачі посвідчення громадянина, який проживає, працює (навчається) на території гірського населеного пункту, затвердженого постановою КМУ від 19.03.96 р. № 345.

Працівник постійно працює в установі, розміщеній у гірському районі.

Для тлумачення такої умови потрібно звернутися до Державних санітарних норм та правил «Гігієнічна класифікація праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу», затверджених наказом МОЗ від 08.04.2014 р. № 248**. У них зазначено: «постійне робоче місце — це місце, де працівник перебуває більше 50 % свого робочого часу або більше 2 годин безперервно. Якщо при цьому робота виконується на різних дільницях робочої зони, постійним робочим місцем вважається вся зона».

Таке визначення дає можливість вирішити ситуацію, описану в запитанні.

** Мінсоцполітики в листі від 12.01.2015 р. № 4/13/84-15 також керувалося подібними аргументами. — Прим. ред.

Важливо! Оклад соціального працівника підвищують на 25 % згідно з п.п. 7 п.п. 2.4.6 Умов № 308, якщо він зайнятий обслуговуванням населення в населених пунктах зі статусом гірських більше 50 % свого робочого часу або більше 2 годин безперервно.

Якщо така умова не виконується, то оклад соціального працівника не підвищують на 25 % за роботу в гірській місцевості. Підкреслимо: якщо така умова дотримується, то соціальному працівнику може бути нараховано 25-відсоткове підвищення окладу і за сумісництвом*.

* Мінпраці в листі від 04.03.2010 р. № 218/13/84-10 висловлювало позицію про необхідність виконання умови щодо постійної роботи в гірському населеному пункті за сумісництвом. — Прим. ред.

Насамкінець скажемо декілька слів про розрахунок підвищення за роботу в гірському районі. Так, 25-відсоткове підвищення необхідно застосовувати до окладу з урахуванням деяких підвищень (за наявності права на них): за кваліфікаційну категорію, оперативне втручання, диплом з відзнакою, санітарний транспорт (п.п. 2.4.7 Умов № 308). Оскільки у цьому випадку йдеться про соціального працівника, а тому в більшості випадків застосовувати зазначені 25 % необхідно до «голого» посадового окладу.

Приклад 1. Соціальний працівник працює в терцентрі на повну ставку з посадовим окладом у розмірі 1474 грн. (9-й тарифний розряд). Він не має права на підвищення окладу, наведені в п.п. 2.4.7 Умов № 308. Підвищення за роботу в гірському населеному пункті становить: 1474,00 грн. х 25 % = 368,50 грн.

Приклад 2. Збережемо умови прикладу 1 з однією відмінністю: соціальний працівник працює на 0,75 ставки. У такому разі підвищення за роботу в гірському районі складає: 1474,00 грн. х 0,75 х 25 % = 276,38 грн.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі