Теми статей
Обрати теми

Змінили «преміальне» положення: як ураховувати 3 премії за 2 місяці

Болохова Тетяна, експерт з питань оплати праці (e-mail: оt@id.factor.ua)
Відповідно до Положення про преміювання в установі премії за основні результати праці виплачували за виконання показників попереднього місяця (нараховують на зарплату попереднього місяця). У травні 2015 року внесли зміни до Положення про преміювання: для премій беруть показники звітного місяця (нараховують на зарплату звітного місяця). У результаті таких змін працівникам за останні 2 місяці роботи було виплачено 3 премії: у квітні — за підсумками роботи за березень, у травні — за підсумками роботи за квітень та за травень (виплати премій оформлено різними наказами). Як у цій ситуації врахувати такі премії для розрахунку матдопомоги на оздоровлення працівників (відпустка у червні 2015 року) у розмірі середньомісячної зарплати?

Наведемо алгоритм розрахунку матеріальної допомоги в розмірі середньомісячної зарплати (згідно з Порядком № 100*).

* Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100.

img 1

Не забудьте про особливості включення премій до розрахунку середньої зарплати. Нагадаємо основні «преміально-включні» правила:

img 2

У наведеній ситуації в установі Положення про преміювання зазнало змін: було вирішено, що щомісячні премії за підсумками роботи виплачуватимуть «місяць у місяць». До цього було встановлено іншу умову виплати премії: у поточному місяці виплачували щомісячну премію за попередній. У результаті, на радість працівнику , протягом двох місяців виплатили 3 щомісячні премії.

Бухгалтера ж така зміна змусила помізкувати. І перша підказка для нього: оскільки це не квартальні премії (і не за триваліший проміжок часу), то правило 2 обминаємо. Воно вас (у цій ситуації) не стосується.

А ось правила 1 і 3 застосовуйте. Адже Порядком № 100 (ср. ) чітко визначено, що премії враховують у тому місяці, в якому вони нараховані згідно з розрахунковою відомістю на зарплату, незалежно від того, за який місяць нараховано премію.

Якщо у розрахунковому періоді працівник хворів декілька днів, то премії доведеться включити до розрахунку пропорційно відпрацьованому часу.

Щоб розставити всі крапки над «і», наведемо приклад із конкретними цифрами.

Приклад. Працівнику надали відпустку з 30 червня 2015 року з виплатою матеріальної допомоги на оздоровлення в розмірі середньомісячної зарплати. На розрахунковий період (квітень — травень 2015 року) припала хвороба (5 робочих днів).

Для наочності необхідні дані і сам розрахунок наведемо в таблиці.

img 3

Теги премія
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі