Теми статей
Обрати теми

Розлучена, має дитину, отримує аліменти — Welcome, ПСП!

Гуль Тетяна, експерт з питань оплати праці (e-mail: t.gul@id.factor.ua)
З 12.05.2015 р. на роботу прийнято жінку (розлучену з 2013 року). У неї є 10-річна дитина, на яку вона отримує аліменти. Зарплата за травень 2015 року за відпрацьований період склала 1322,22 грн. (оклад — 1700 грн.). Чи застосовувати до такої працівниці податкову соціальну пільгу, якщо, крім зарплати, вона отримує аліменти? Якщо так, то яким буде розмір такої пільги і які документи необхідно їй подати для підтвердження права на використання пільги?

В описаній ситуації працівниця може розраховувати на 2 види податкової соціальної пільги (далі — ПСП):

— звичайну — на підставі п.п. 169.1.1 ПКУ* (розмір у 2015 році — 609,00 грн.);

* Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

— підвищену — як одинока мати, яка має дітей віком до 18 років, на підставі п.п. «а» п.п. 169.1.3 ПКУ (розмір у поточному році — 913,50 грн. х кількість дітей)**.

** З видами ПСП, їх розмірами та документами, які необхідні для їх застосування, можете ознайомитися в «ОП», 2015, № 6, с. 29.

Але тільки одна з ПСП застосовуватиметься до зарплати працівниці. Так, згідно з п.п. 169.3.1 ПКУ, якщо платник податків має право на ПСП за двома чи більше підставами, то застосовується одна пільга за підставою, що передбачає її найбільший розмір. Очевидно, що розмір ПСП як одинокій матері вище звичайної. Саме її і слід застосовувати.

Зверніть увагу! Розмір ПСП одинокої матері у 2015 році становить 913,50 грн. х кількість дітей.

Але щоб скористатися пільгою одинокої матері, необхідне виконання певних умов. Зупинимося на них детальніше.

Розлучена жінка = Одинока мати. Для цілей ПКУ одинокою матір’ю (батьком) або опікуном, піклувальником вважаються особи, які на момент застосування роботодавцем пільги, маючи дитину (дітей) віком до 18 років, не перебувають у шлюбі, зареєстрованому згідно із законом (п. 5 Порядку № 1227***). Інші умови не зазначено. А оскільки жінка розлучена, тобто не перебуває у шлюбі, то вона має право на підвищену ПСП як одинока мати. І навіть скажемо більше: якщо така розлучена жінка проживає з чоловіком у цивільному шлюбі, вона також має право на ПСП на підставі п.п. «а» п.п. 169.1.3 ПКУ (як одинока мати). Врахуйте: в разі розлучення батьків самотнім буде вважатися той із них, з ким після розлучення проживає дитина (діти). Підтвердити факт проживання можна довідкою з ЖЕКу.

*** Порядок подання документів для застосування податкової соціальної пільги, затверджений постановою КМУ від 29.12.2010 р. № 1227.

Розмір зарплати — не більше встановленої межі. Скористатися ПСП жінка зможе, якщо її місячна зарплата не перевищить граничного розміру зарплати, що дає право на ПСП. У 2015 році така межа — 1710 грн. У разі застосування ПСП на дітей такий граничний розмір розраховують одному з батьків кратно кількості дітей (1710 грн. х кількість дітей). В описаній ситуації у жінки одна дитина, тому щоб скористатися пільгою, вона має отримувати місячну зарплату не вище 1710 грн.

Необхідні «ПСП»-документи для одинокої матері. Скористатися ПСП дуже просто. Досить подати відповідні документи. Для одинокої матері це:

— заява про застосування пільги;

— копія паспорта;

— копія свідоцтва про народження дитини (дітей).

Це вичерпний перелік документів. Але як роботодавець дізнається, що жінка розлучена? Адже одного слова працівниці про це не достатньо. При розлученні за діючими РАЦСовими правилами* штамп з позначкою «Шлюб розірвано» до паспорта ставити не обов’язково. Документом, що підтверджує факт розірвання шлюбу, служить рішення суду про розірвання шлюбу (така практика застосовується для розлучень з липня 2010 року). Ось його копію й можна «залучити до справи».

Нагадаємо: до липня 2010 року підтвердженням того, що жінка розлучена, була копія свідоцтва про розірвання шлюбу або копія сторінки паспорта з відповідним штампом.

* Пункти 7, 8 ст. 15 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» від 01.07.2010 р. № 2398-VI, ч. 3 ст. 115 Сімейного кодексу України від 10.01.2002 р. № 2947-ІІІ.

ПСП у місяці прийняття на роботу — ПКУ дає добро. Але!.. Право на пільгу виникає з дня подання заяви про застосування ПСП та підтвердних документів ( абз. 2 п.п. 169.2.2 ПКУ). Причому ПСП застосовують до загальної суми нарахованої зарплати за місяць, в якому було подано таку заяву, незалежно від дати її подання цього місяця.

У наведеному запитанні жінку прийняли на роботу 12.05.2015 р. з посадовим окладом 1700 грн. У травні їй нарахували зарплату за відпрацьовані дні в сумі 1322,22 грн. (1700 грн. : 18 роб. дн. х 14 роб. дн.). Нарахована зарплата не перевищує граничний розмір доходу, що дає право на застосування ПСП у 2015 році (1710 грн.). Тому до травневої зарплати буде застосована підвищена ПСП як одинокій матері в розмірі 913,50 грн. Незважаючи на те що працівниця у травні 2015 року відпрацювала неповний місяць, ПСП до її зарплати застосовують у повній сумі — 913,50 грн.

Зверніть увагу на такий момент. Часто працівники в одному місяці звільняються від одного роботодавця і працевлаштовуються до іншого. Якщо право на ПСП було реалізоване на старому місці роботи, то на новому місці воно виникне тільки в наступному місяці (за умови подання відповідних документів). Річ у тім, що платник податків має право на отримання ПСП від одного роботодавця.

Важливо! ПСП застосовують за одним місцем нарахування зарплати.

Якщо ж працівник умисно або через незнання в одному звітному місяці скористається правом на ПСП у двох роботодавців (в одного — до звільнення з роботи, у другого — з дня прийняття на роботу), то це загрожує для нього штрафами. Та й бухгалтеру зайвий головний біль ні до чого. Тому найкраще, щоб працівник знав про це. Попереджений — отже, озброєний.

Доходи працівниці і ПСП. Головне правило — ПСП застосовують до доходів у вигляді зарплати. Для цілей обкладення ПДФО до зарплати ПКУ відносить основну, додаткову зарплату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податків у зв’язку з відносинами трудового найму відповідно до закону ( п.п. 14.1.48 ПКУ). Також при утриманні ПДФО до зарплати прирівнюють лікарняні.

Що стосується аліментів, то це кошти на утримання дитини, утримувані з доходу (зарплати) одного з батьків, і вони не є виплатами у зв’язку з відносинами трудового найму. Тому на застосування ПСП до зарплати такій працівниці аліменти жодним чином не вплинуть. Та і в списку доходів, до яких ПСП не застосовують ( п.п. 169.2.3 ПКУ), аліменти не зазначено. Отже, для застосування ПСП роботодавець ураховує тільки дохід у вигляді зарплати одинокої жінки.

Підіб’ємо підсумки:

— Розлучена жінка, яка отримує аліменти на свою неповнолітню дитину, має право на підвищену ПСП як одинока мати.

— Розмір ПСП для неї у 2015 році — 913,50 грн.

— ПСП починають застосовувати в місяці подання відповідної заяви та необхідних підтвердних документів за умови, що нарахована місячна зарплата не перевищить 1710 грн.

— Крім заяви про застосування ПСП, працівниця повинна надати копію свідоцтва про народження дитини, копію паспорта, а також документи, що підтверджують розірвання шлюбу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі