Теми статей
Обрати теми

Без вченого звання, але із науковим ступенем: чи достатньо «регалій» для посади доцента

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Науково-педагогічний працівник не має вченого звання, але має науковий ступінь кандидата наук. Чи може він обіймати посаду доцента?

Кваліфікаційними характеристиками професій (посад) педагогічних та науково-педагогічних працівників навчальних закладів, наведеними у додатку до наказу МОН від 01.06.2013 р. № 665, за посадою доцента передбачена вимога щодо наявності повної вищої освіти (магістр, спеціаліст), наукового ступеня доктора (кандидата) наук, вченого звання професора (доцента), а також стажу науково-педагогічної діяльності не менше 3 років. Але МОН наказом від 17.10.2014 р. № 1183 в односторонньому порядку визнало зазначений наказ таким, що втратив чинність.

Пунктом 13 Порядку присвоєння вченого звання професора і доцента, затвердженого постановою КМУ від 27.12.2008 р. № 1149, передбачено: вчене звання доцента присвоюється працівникам вищих навчальних закладів III — IV рівня акредитації, яким присуджений науковий ступінь кандидата (доктора) наук та які мають стаж педагогічної роботи не менш як 5 років у зазначених закладах на посадах асистента, викладача, старшого викладача, доцента, професора, завідувача (начальника або його заступника) кафедри, декана факультету (начальника факультету або його заступника з навчальної чи наукової роботи), проректора, у тому числі останній календарний рік на одній кафедрі на посаді доцента, професора, завідувача кафедри (начальника факультету або його заступника з навчальної чи наукової роботи, начальника кафедри або його заступника) з оплатою праці не менш як 0,25 посадового окладу (ставки заробітної плати). Увага! Зарахування часу навчання в аспірантурі до стажу педагогічної роботи, необхідного для присвоєння вченого звання доцента, не передбачено.

Водночас у п. 15 Положення про підготовку науково-педагогічних і наукових кадрів, затвердженого постановою КМУ від 01.03.99 р. № 309, вказано: термін навчання в аспірантурі і перебування в докторантурі включається до науково-педагогічного стажу. Однак на сьогоднішній час поняття «науково-педагогічний стаж» для визначення прав та переваг науково-педагогічних працівників не застосовується.

Заяви про участь у конкурсі можуть подавати особи, які мають повну вищу освіту і за своїми професійно-кваліфікаційними якостями відповідають вимогам, установленим для науково-педагогічних працівників законами України «Про освіту», «Про вищу освіту», та умовам оголошеного конкурсу (п. 4 Положення про обрання та прийняття на роботу науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів третього і четвертого рівнів акредитації, затвердженого наказом МОН від 24.12.2002 р. № 744).

Як указано у ч. 9 ст. 55 Закону України «Про вищу освіту» від 01.07.2014 р. № 1556-VII, посади науково-педагогічних працівників можуть займати особи, які мають науковий ступінь або вчене звання, а також особи, які мають ступінь магістра. Згідно з ч. 10 цієї статті статутом вищого навчального закладу можуть встановлюватися відповідно до законодавства додаткові вимоги до осіб, які можуть займати посади науково-педагогічних працівників.

Важливо! Можливість роботи на посадах доцента чи професора без наявності у науково-педагогічних працівників відповідних вчених звань передбачена п. 6.2 Інструкції про оплату праці та розміри ставок заробітної плати професорсько-викладацького складу вищих навчальних закладів, затвердженої наказом Міносвіти від 02.04.93 р. № 90, з урахуванням редакції наказу МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557.

Приміткою додатка 2 до цього наказу передбачено, що науково-педагогічним працівникам, які обрані чи призначені на посаду доцента, але не мають відповідного вченого звання, один раз строком до двох років від часу першого обрання чи призначення встановлюється 19-й тарифний розряд. Якщо після закінчення двох років перебування на посаді професора чи доцента вчене звання не присвоєне, цим особам установлюється оклад асистента (викладача) з урахуванням наявності наукового ступеня, а при переході на ці посади з посад доцента, старшого викладача — оклад доцента, старшого викладача.

Висновок: Науково-педагогічний працівник, який не має вченого звання доцента, може претендувати на заміщення посади доцента з установленням йому посадового окладу на рівні 19-го тарифного розряду на термін не більше двох років. Якщо за ці два роки працівник не здобуде вченого звання доцента, йому має встановлюватися тарифний розряд відповідно до посади, з якої він перейшов на посаду доцента.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі