Теми статей
Обрати теми

За яких умов медсестра може бути фельдшером швидкої

Гавриленко Лідія, головний спеціаліст з питань соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників охорони здоров’я України
У Центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф працює медпрацівник з базовою вищою освітою за спеціальністю «Сестринська справа». Чи може він обіймати посаду фельдшера екстреної медичної допомоги, не маючи на це дозволу МОЗ?

Вимоги до роботи на посаді медичної сестри виїзної лікарської або фельдшерської бригади екстреної медичної допомоги наведені у Довіднику кваліфікаційнихарактеристик професій працівників системи охорони здоров’я (Випуск 78 «Охорона здоров’я»), затвердженому наказом МОЗ від 29.03.2002 р. № 117. Деякі терміни, що застосовуються в ньому, застарілі: наприклад, слід застосовувати не «швидка медична допомога», а «екстрена медична допомога», фах «Швидка та невідкладна допомога» — «Невідкладні стани». Але на цей час слід користуватися саме кваліфікаційними характеристиками, наведеними у згаданому Довіднику. Проаналізуємо кваліфікаційні вимоги до медсестри і фельдшера (див. схему).

img 1

Тепер можна зробити висновок: сестра медична, яка має спеціальність «Сестринська справа», повинна пройти курси спеціалізації за фахом «Невідкладні стани» та після отримання дозволу МОЗ може працювати на посаді фельдшера.

Наостанок нагадаємо, що Примірними штатними нормативами центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, затвердженими наказом МОЗ від 07.12.2012 р. № 1018, передбачено у штаті виїзних лікарських та фельдшерських бригад: по два цілодобових пости фельдшера (медичної сестри) на кожну виїзну лікарську бригаду та по два цілодобових пости фельдшера (медичної сестри) на кожну виїзну фельдшерську бригаду.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі