Теми статей
Обрати теми

Військовий збір перераховуємо при виплаті кожної частини зарплати!

Гуль Тетяна, експерт з питань оплати праці (e-mail: t.gul@id.factor.ua)
Положеннями колективного договору установи передбачено, що виплата зарплати здійснюється двічі на місяць — 15-го числа (аванс) і 30(31)-го числа (зарплата за другу половину місяця). Ми перераховуємо військовий збір, утриманий із зарплати, один раз на місяць — при виплаті зарплати за другу половину місяця. Чи правильно ми діємо? Якщо ні, які наслідки наших дій?

Спершу нагадаємо: роботодавець зобов’язаний виплачувати зарплату працівникам регулярно в робочі дні не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів, і не пізніше 7 днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата. Конкретні строки виплати зарплати прописують у колективному договорі (ч. 1 ст. 24 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР, ч. 1 ст. 115 КЗпП).

Слід зазначити, що нарахування зарплати проводять наприкінці місяця. А ось виплату зарплати, за прийнятими правилами, здійснюють двічі на місяць (виплачують окремо аванс і окремо зарплату за другу половину місяця).

Тепер переходимо до предмета нашої розмови — строків сплати ВЗ*. Що нам про них відомо? Нарахування, утримання і сплата (перерахування) ВЗ здійснюється в порядку, установленому ст. 168 ПКУ** (п.п. 1.4 п. 161 підрозд. 10 розд. XX ПКУ). При цьому в такому випадку керуватися слід саме п.п. 168.1.1 ПКУ. Що отримуємо в результаті?

 

* Військовий збір.

** Податковий кодекс України» від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

 

При кожній виплаті зарплати (авансу та зарплати за другу половину місяця) роботодавець зобов’язаний утримувати із суми такого доходу ВЗ і перераховувати суму такого збору до бюджету.

 

Як бачимо, фактично строки сплати ВЗ і ПДФО*** збігаються. Тобто, по суті, для того, щоб з’ясувати строки сплати ВЗ, нам необхідно пригадати строки сплати ПДФО (див. таблицю нижче).

 

*** Податок на доходи фізичних осіб.

 

Вид виплати

Строк перерахування ПДФО/ВЗ

Підстава (норма ПКУ)

Гроші отримано з банківського рахунка

Одночасно з отриманням грошей у банку

П.п. 168.1.2, п.п. 1.4 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ

Гроші перераховано в безготівковій формі на рахунок фізособи

Одночасно з перерахуванням грошей на рахунок

Виплата готівкою з каси*

Протягом банківського дня, наступного за днем виплати (нарахування, надання)

П.п. 168.1.4, п.п. 1.4 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ

Виплата в натуральній формі

Дохід нарахований, але не виплачений

Протягом 30 календарних днів, наступних за останнім днем місяця, в якому нараховано дохід

П.п. 49.18.1, п. 57.1, п.п. 168.1.5, п.п. 1.4 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ

* За рахунок грошових коштів, що не були отримані в банку на зазначені цілі, а надійшли до каси установи.

 

Торкнемося й інших, не менш важливих моментів зі сплати ВЗ. Зауважте: банки приймають платіжні документи на виплату доходу тільки за умови одночасного надання розрахункового документа на перерахування ВЗ до бюджету* (п.п. 168.1.2 ПКУ). Тобто щоразу при знятті грошей з рахунка в банку для виплати зарплати працівникам або при перерахуванні «зарплатних» грошових коштів на карткові рахунки працівників банківські службовці мають контролювати сплату ВЗ разом з ПДФО та ЄСВ**.

 

* Якщо ви новачок у бухгалтерській справі, то знайте: перераховують ВЗ на спеціальні бюджетні рахунки, відкриті в органах Державної казначейської служби для його зарахування (код класифікації бюджетного доходу — 11011000 «Військовий збір»). Ознайомитися з ними можна на сайтах головних управлінь ДКСУ і ДФС в областях і місті Києві в розділі «Реквізити рахунків».

** Єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

 

Підіб’ємо підсумок: бюджетна установа порушила строки сплати і перерахування ВЗ. Адже, як ми вже з’ясували, сплачувати та перераховувати ВЗ до бюджету потрібно при виплаті як авансу, так і зарплати за другу половину місяця. До речі, дивно, що банківські службовці не вказали на відсутність розрахункового документа на перерахування ВЗ при перерахуванні зарплати…

Порушення є, а чим воно загрожує? Давайте з’ясовувати разом!

Якщо податковий агент порушує законодавство з нарахування, утримання або сплати ВЗ, то до нього застосовується відповідальність згідно зі п. 127.1 ПКУ:

— за порушення, здійснене вперше, передбачено штраф у розмірі 25 % суми ВЗ, що підлягає нарахуванню та сплаті до бюджету;

— за порушення, здійснене удруге протягом 1095 днів, штраф становить 50 % зазначеної вище суми ВЗ, а за третє і подальші аналогічні порушення, здійснені протягом 1095 днів, — до 75 % зазначеної суми ВЗ.

Крім штрафу, згідно з п. 127.1 ПКУ, можуть нарахувати і пеню з розрахунку 120 % річних облікової ставки НБУ, що діє на день виплати (нарахування) доходу фізособі (ст. 129 ПКУ).

Крім штрафних санкцій, передбачено й адміністративну відповідальність (ст. 1634 КпАП). Принаймні, так вважає ДФСУ. Так, за неутримання або неперерахування до бюджету сум ВЗ посадовій особі загрожує попередження або штраф у розмірі від 2 до 3 нмдг (від 34 до 51 грн.), а при повторному протягом року притягненні — штраф від 3 до 5 нмдг (від 51 до 85 грн.).

До того ж необхідно знати ще про одну норму адмінвідповідальності, прописану у ст. 1632 КпАП. Так, за неподання (несвоєчасне) подання платіжних доручень на перерахування ВЗ на винних посадових осіб накладається штраф у розмірі від 5 до 10 нмдг (від 85 до 170 грн.), а при повторному притягненні протягом року — від 10 до 15 нмдг (від 170 до 255 грн.). Однак фіскали наполягають на ст. 1634 КпАП.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі