№6

Оплата праці, березень, 2015/№ 6 Інші номери журналу ›
  • Новини та події
  • Про затвердження Порядку виплати компенсації підприємствам, установам, організаціям у межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період Постанова від 04.03.2015 р. № 105
  • Зустрічайте Порядок компенсації середньої зарплати мобілізованих Не віриться, але це сталося! КМУ затвердив Порядок виплати з бюджету компенсації середнього заробітку мобілізованих працівників. Відповіді на запитання роботодавців, які виникають у зв’язку з цією довгоочікуваною подією, шукайте далі.
  • Компенсація зарплати: виплата боргів у березні 2015 року Компенсацію виплачують роботодавці в разі затримки виплати зарплати на один і більше календарних місяців. Тобто розрахувати та нарахувати компенсацію зобов’язані тільки ті підприємства, установи та організації, які несвоєчасно виплачують зарплату своїм працівникам.
  • Бюджетно-зарплатний бар’єр у I кварталі 2015 року: читаємо між законодавчих рядків Законодавець при визначенні зарплатного бар’єра у 2015 році обмежився трьома абзацами. А ось на практиці одних запитань стосовно застосування цих норм уже більше ніж на три сторінки! Повірте, така цифра з’явилася не сама по собі, адже про це ми з точністю можемо судити після проведення вебінару (див. «ОП», 2015, № 5, с. 7). У нас готові відповіді! Перш ніж до них перейти, поспішаємо вас порадувати: такі труднощі для бухгалтерів уже позаду, оскільки з 01.04.2015 р. зарплатний бар’єр згідно із Законом № 76 не діє*. Але це не відміняє проблем, з якими зіткнулися бухгалтери в I кварталі 2015 року під час дії зарплатного обмеження… Щоб помилки минулого не переслідували вас, у сьогоднішніх експрес-консультаціях читайте відповіді на запитання про застосування законодавчого зарплатного бар’єра, що залишилися за кадром після проведення вебінару.
  • Дубль 2: нові умови для зниження ставок ЄСВ З 13 березня 2015 року Закон № 2464 оновили. Ми народ не забобонний, і сподіваємося, що 13-те число навпаки принесе щастя роботодавцям — платникам ЄСВ. Можливо, їм пощастить і вони нарешті зможуть зменшити навантаження на фонд оплати праці. Адже понижуючий коефіцієнт для ставок нарахування ЄСВ і був придуманий, щоб вивести зарплати з тіні. Як ми вже переконалися, січневий старт виявився фальстартом. Чи стане друга спроба останньою? Усе залежить від умов. Спробуємо пробратися крізь терни до зірок. Уперед!
  • Військовий збір перераховуємо при виплаті кожної частини зарплати! Положеннями колективного договору установи передбачено, що виплата зарплати здійснюється двічі на місяць — 15-го числа (аванс) і 30(31)-го числа (зарплата за другу половину місяця). Ми перераховуємо військовий збір, утриманий із зарплати, один раз на місяць — при виплаті зарплати за другу половину місяця. Чи правильно ми діємо? Якщо ні, які наслідки наших дій?
  • У розрахунковому періоді — відпустка для догляду за дитиною до 16 років: як розрахувати лікарняний До установи у 2001 році була прийнята на роботу працівниця. З березня 2004 року по січень 2007 року вона перебувала у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, з лютого 2007 року по січень 2010 року — у відпустці для догляду за дитиною до 6 років, а потім з лютого 2010-го по січень 2015 року — у відпустці для догляду за дитиною, хворою на цукровий діабет I типу. З 1 лютого 2015 року вона вийшла на роботу і 23.02.2015 р. захворіла. Як розрахувати лікарняний такій працівниці, якщо розрахунковий період серпень 2014-го — січень 2015 року повністю не відпрацьовано через відпустку без збереження зарплати, надану для догляду за дитиною до 16 років?
  • Працівнику закрили один лікарняний листок і цього ж дня відкрили новий: як оплатити Працівниця бюджетної організації хворіла з 19.02.2015 р. по 11.03.2015 р. включно. Про це свідчить виданий у встановленому порядку листок непрацездатності. Проте 11.03.2015 р. у неї захворіла дитина, і цього ж дня їй був також відкритий листок непрацездатності по догляду за хворою дитиною. Хворіла дитина з 11.03.2015 р. по 24.03.2015 р. Страховий стаж застрахованої особи становить 8 років і 7 місяців. В організації встановлено 5-денний робочий тиждень з двома вихідними (субота і неділя). Як оплатити лікарняні листки такій працівниці?
  • Пенсіонер: два варіанти одного звільнення Вихід на пенсію дає безліч можливостей. Наприклад, можна відпочивати від праці на благо роботодавця, займатися улюбленою справою, няньчитися з онуками, проводити більше часу з дорогими людьми. Ймовірно, на вашому підприємстві є і працівники, яким до пенсії «п’ять хвилин», і працівники, що вже стали пенсіонерами. Пропонуємо розглянути ситуацію, коли такі працівники звільняються за власним бажанням. Зауважимо одразу, що нюансів вистачає. Будьте уважні!
  • Забули про таблицю 5? Виправляємося! У Звіті з ЄСВ за січень 2015 року в таблиці 5 не відобразили початок відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. Як виправити?
  • Заступник директора школи та вчитель: визначаємо основну посаду Як правильно прописати у наказі про прийняття на роботу: «прийняти на посаду вчителя початкових класів та довантажити роботою на 0,5 одиниці посади заступника директора з навчально-виховної роботи» або «прийняти на 0,5 одиниці посади заступника директора з навчально-виховної роботи та на посаду вчителя з установленням обсягу навантаження відповідно до тарифікації»? Як це вплине на формулювання запису в трудовій книжці?
  • Визначаємо окремі надбавки і доплати головлікарю: керуємося нормативкою Посадовий оклад головного лікаря становить 2198,00 грн. (15-й тарифний розряд), а підвищення посадового окладу «за керівництво» — 382,55 грн. Загалом посадовий оклад разом із підвищенням (графа 12 тарифікаційного списку) складає 2580,55 грн. З якої суми необхідно нараховувати надбавки за складність і напруженість у роботі (50 %), за вислугу років (20 %) — з 2198,00 або 2580,55 грн.? Також головний лікар веде роботу за своєю спеціальністю у межах робочого часу за основною посадою. З якої суми розрахувати 25-відсоткову доплату за це?
  • Розміри ПСП у 2015 році й документи, необхідні для її отримання Податкова соціальна пільга (далі — ПСП) — одна з пільг, передбачених чинним податковим законодавством. Навіть школяр знає, що отриманий дохід підлягає оподаткуванню. Ця аксіома стосується й зарплати. Так, у разі нарахування (виплати) зарплати працівникам роботодавець (він же податковий агент) зобов’язаний нарахувати, утримати і сплатити до бюджету ПДФО із суми зарплати. При цьому ставки утримання ПДФО у 2015 році становлять 15 (20) % від бази обкладення ПДФО*.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі