Теми статей
Обрати теми

Заступник директора школи та вчитель: визначаємо основну посаду

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Як правильно прописати у наказі про прийняття на роботу: «прийняти на посаду вчителя початкових класів та довантажити роботою на 0,5 одиниці посади заступника директора з навчально-виховної роботи» або «прийняти на 0,5 одиниці посади заступника директора з навчально-виховної роботи та на посаду вчителя з установленням обсягу навантаження відповідно до тарифікації»? Як це вплине на формулювання запису в трудовій книжці?

Трудова книжка є основним документом про трудову діяльність працівника (п. 1.1 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту та Мінсоцзахисту від 29.07.93 р. № 58, далі — Інструкція № 58).

Згідно з п. 2.3 Інструкції № 58 записи в трудовій книжці при звільненні або переведенні на іншу роботу повинні провадитись у точній відповідності з формулюванням чинного законодавства і з посиланням на відповідну статтю, пункт закону. У п. 2.4 Інструкції № 58 зазначено: усі записи в трудовій книжці про прийняття на роботу, переведення на іншу постійну роботу або звільнення, а також про нагороди та заохочення вносяться власником або уповноваженим ним органом після видання наказу (розпорядження), але не пізніше тижневого строку, а в разі звільнення — у день звільнення, і повинні точно відповідати тексту наказу (розпорядження).

Працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної і творчої праці шляхом укладення трудового договору. Як установлено ст. 21 КЗпП, трудовий договір є угодою між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядкові, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

Працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення органів ДФСУ (ст. 24 КЗпП).

 

Важливо! До трудової книжки працівника має бути внесено запис, який точно відповідатиме наказу про зарахування на роботу відповідно до тієї угоди, якої досягнуто при укладанні трудового договору між цим працівником та власником чи уповноваженою ним особою.

 

У випадку, наведеному в запитанні, це може бути договір про зарахування на посаду вчителя та заступника директора з навчально-виховної роботи* з відповідним обсягом роботи, так і навпаки — про зарахування на посаду заступника директора та вчителя початкових класів.

 

* Також див. примітку редакції наприкінці консультації. — Прим. ред.-

Стосовно робочого часу для виконання обов’язків за цими двома посадами, то у випадку, коли працівника зараховано на посаду вчителя, робота за посадою заступника директора має здійснюватися поза межами робочого часу вчителя. Якщо ж працівник зарахований на посаду заступника директора, то викладацька робота за посадою вчителя може виконуватися як у межах робочого часу за посадою заступника директора, так і поза цими межами.

У п. 91 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102, відзначено: у випадках, коли керівні працівники отримують за основною посадою 0,5 посадового окладу, їм дозволяється вести викладацьку роботу в середньому не більше 3 годин на день (18 годин на тиждень), а при виконанні цієї роботи в 1 — 4 класах — до 20 годин на тиждень. За цю норму годин оплата проводиться понад основний посадовий оклад у порядку, передбаченому відповідно для учителів, тобто за тарифікацією.

За години викладацької роботи, виконані у зв’язку з виробничою необхідністю понад зазначену норму, провадиться погодинна оплата за фактичну кількість годин, але не більше 240 годин на рік.

 

ПРИМІТКА РЕДАКЦІЇ

Якщо посаду вчителя вважати основною, то обіймати посаду заступника директора особа може тільки на умовах сумісництва. Пояснення: не вважається сумісництвом лише виконання учителем педагогічної роботи без зайняття штатної посади (п. 8 додатка до Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій, затвердженого спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту та Мінфіну від 28.06.93 р. № 43). Посада заступника директора є педагогічною, але власне педагогічну роботу за нею не виконують. Тобто за такою логікою з працівником необхідно укласти два окремі трудові договори, і тоді він частину дня виконує свої посадові обов’язки як учитель за основною посадою, а згодом приступає до виконання обов’язків як заступник директора на умовах сумісництва.

Але Мінсоцполітики (лист від 04.09.2013 р. № 964/13-84-13 // «ОП», 2013, № 21, с. 4) категорично проти того, щоб робота за керівною посадою (якою є посада заступника директора) виконувалася на умовах сумісництва. З урахуванням цієї позиції оптимальним є варіант оформлення, коли посада заступника директора є основною.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі