Теми статей
Обрати теми

Щодо оплати праці працівників центру соцреабілітації дітей-інвалідів

Міністерство соціальної політики України
Лист від 18.12.2014 р. № 1631/13/84-14

Департамент заробітної плати та умов праці розглянув лист щодо оплати праці працівників обласного центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів і повідомляє.

Оплата праці працівників обласного центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів здійснюється відповідно до Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови).

Посадовий оклад завідувача відділення медичного супроводу обласного центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів визначається за пунктом 2.2.4 Умов.

Тарифний розряд встановлюється залежно від кількості осіб, які обслуговуються: до 160 осіб — за 11-тарифним розрядом; від 161 до 320 — 12; від 321 до 480 — 13; від 481 до 640 — 14; понад 640 — за 15-тарифним розрядом.

Показник чисельності осіб, які обслуговуються, визначається щорічно на початку року під час складання тарифікаційного списку за звітними даними минулого року. При цьому враховуються норми пункту 5 додатка 2 до Умов, а саме — при визначенні кількості осіб, що обслуговуються, ураховується середньомісячна чисельність отримувачів допомоги.

Водночас у разі зайняття цієї посади лікарем відповідної спеціальності посадовий оклад установлюється за підпунктом 2.2.5 Умов з урахуванням положень підпункту 2.2.3 Умов.

Так, керівникам структурних підрозділів — лікарям посадові оклади встановлюються виходячи з тарифних розрядів лікарів відповідних спеціальностей та кваліфікаційних категорій (за умови, що спеціальність, за якою їм присвоєна кваліфікаційна категорія, відповідає профілю підрозділу, який вони очолюють) з урахуванням підвищення на 10 — 25 відсотків залежно від обсягу роботи (кількості посад лікарів у підрозділі згідно із штатним розписом від 3 до понад 6 одиниць включно).

Відповідно до пункту 1.13 додатка 3 до Умов посадовий оклад завідувача відділення медичного супроводу обласного центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів підвищується на 25 відсотків у зв’язку зі шкідливими та важкими умовами праці, а якщо його функціональними обов’язками передбачено безпосереднє обслуговування осіб із значно зниженою руховою активністю та ліжкових хворих — то посадовий оклад підвищується ще на 20 відсотків.

У випадку якщо це відділення очолює лікар, то крім підвищення посадового окладу на 25 відсотків за пунктом 1.13 додатка 3 до Умов, він має право на підвищення посадового окладу на 30 відсотків відповідно до підпункту 7 підпункту 2.4.5 Умов.

Конкретний перелік посад працівників, яким посадові оклади підвищуються у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці, затверджується керівником установи за погодженням з профспілковим комітетом залежно від функціональних обов’язків та обсягу роботи у шкідливих та важких умовах праці (підпункт 12 підпункту 2.4.5 Умов).

Відповідно до пункту 1.3 Умов оплата праці керівників, фахівців, технічних службовців і робітників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, що не передбачені цими Умовами (педагогічних працівників, працівників культури, сільського господарства та інших), здійснюється відповідно до умов оплати праці аналогічних категорій працівників відповідних галузей бюджетної сфери.

Згідно з Переліком посад педагогічних працівників, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 14.06.2000 р. № 963, працівники, які займають посади «музичний керівник» та «асистент вчителя-реабілітолога», відносяться до педагогічних працівників.

Педагогічним працівникам установ соціального захисту (крім дитячих будинків) ставки заробітної плати (посадові оклади) встановлюються в розмірах і на умовах, передбачених для аналогічних працівників установ освіти.

Оплата праці педагогічних працівників проводиться відповідно до наказів Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 «Про затвердження Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти» (із змінами) та від 26.09.2005 р. № 557 «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» (із змінами).

Посадові оклади педагогічних працівників визначаються за схемами тарифних розрядів, затвердженими наказом Міносвіти від 26.09.2005 р. № 557.

Так, відповідно до схеми тарифних розрядів, затвердженої додатком 6 до цього наказу, посадовий оклад асистента вчителя-реабілітолога визначається за 8 — 10-м тарифним розрядами, а посадовий оклад музичного керівника (додаток 9) — за 7 — 10-м тарифними розрядами ЄТС залежно від наявної кваліфікаційної категорії, а фахівцям, які не мають освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста, до введення в дію Закону України «Про освіту» — середньої спеціальної освіти, за 7-м тарифним розрядом.

Згідно з пунктом 16 вищезазначеної Інструкції, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102, педагогічним працівникам установ соціального захисту (крім дитячих будинків) ставки заробітної плати (посадові оклади) відповідно до переліку установ (додаток 5) підвищуються на 15 — 20 відсотків.

Конкретний перелік працівників, які мають право на підвищення посадових окладів, і розмір підвищення визначаються керівником закладу за погодженням з профспілковим комітетом залежно від інтенсивності і тривалості спілкування з вихованцями, які мають вади у фізичному чи розумовому розвитку, потребують тривалого лікування або особливих умов виховання.

У штатному розписі працівнику встановлюється посадовий оклад з урахуванням підвищень. Якщо працівник має право на підвищення посадового окладу за декількома підставами, то абсолютний розмір кожного підвищення установлюється окремо одне від одного до схемного посадового окладу (тарифної ставки).

Одночасно зазначаємо, що підвищення посадових окладів (ставок заробітної плати) встановлюється працівникам обласного центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів за роботу в особливих умовах (з особливим контингентом підопічних). Для встановлення такого підвищення робочі місця цих працівників не потребують проведення атестації за умовами праці.

Директор Департаменту О. Товстенко

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

Працівники центрів соцреабілітації дітей-інвалідів: як визначити оклад + підвищення

Перед центрами соцреабілітації дітей-інвалідів стоять масштабні і справді грандіозні завдання, кінцева мета яких — зробити все можливе, щоб максимально адаптувати дитину-інваліда до повсякденного життя, створити передумови для інтеграції її в суспільство (див. визначення центру в Типовому положенні про центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів, затвердженому наказом Мінсоцполітики від 15.08.2013 р. № 505). Тому і професії працівників таких установ абсолютно різнопланові: тут працюють соцпрацівники, медики, педагоги.

Така різноманітність абсолютно несхожих професій в одній установі може збити з пантелику навіть досвідченого бухгалтера. Щоб їм допомогти, Мінсоцполітики й роз’яснило, як визначити оклад і підвищення до нього окремим працівникам центрів соцреабілітації дітей-інвалідів. Якщо бути точними (і тим самим конкретизувати наш заголовок), то в листі, що коментується, ідеться про посади завідувача відділення медичного супроводу, музичного керівника та асистента учителя-реабілітолога. Давайте й ми розберемося в базових елементах їх зарплати.

Завідувач відділення медичного супроводу. Зарплату такому працівнику обчислюйте згідно з Умовами оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затвердженими спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308).

Як випливає з листа, що коментується, зазначену посаду може обіймати особа як із лікарською спеціальністю, так і без такої (примітка до п.п. 2.2.4 Умов № 308). Ця особливість впливає на розмір посадового окладу, а також спектр його підвищень. Прослідкуємо таку закономірність і ми.

№ з/п

Складова зарплати

Завідувач — не лікар

Завідувач — лікар

1

2

3

4

1

Посадовий оклад безпосередньо залежить від тарифного розряду

Тарифні розряди наведено в:

п.п. 2.2.4 Умов № 308

п.п. 2.2.5 Умов № 308

Особливість визначення тарифного розряду:

залежить від кількості обслуговуваних осіб, яку визначають щороку на початок року за звітними даними минулого року

залежить від лікарської спеціальності та кваліфікаційної категорії

Тарифний розряд залежно від зазначених параметрів коливається:

від 11-го до 15-го, тобто посадовий оклад у 2015 році становить від 1678 до 2198 грн.*

від 10-го до 14-го, тобто посадовий оклад у 2015 році становить від 1551 до 2062 грн.

* Розміри посадових окладів бюджетників за ЄТС у 2015 році наведено в «ОП», 2015, № 3, с. 30.

2

Підвищення посадового окладу:

2.1

за керівництво структурним підрозділом

Якщо кількість посад лікарів, посад професіоналів з повною вищою немедичною освітою, допущених до медичної діяльності, в підрозділі згідно зі штатним розписом (уключаючи керівників цих структурних підрозділів і без урахування лікарів-інтернів) становить: — до 3 одиниць (включно) — посадовий оклад підвищують на 10 %; — від 3 до 6 одиниць (включно) — посадовий оклад підвищують на 20 %; — понад 6 одиниць — посадовий оклад підвищують на 25 %. Підвищення обчислюють, виходячи з посадового окладу, визначеного згідно з п.п. 2.2.5 Умов № 308* (п.п. 2.2.3 Умов № 308)

* Умова для підвищення: спеціальність, за якою лікарю присвоєно кваліфікаційну категорію, відповідає профілю очолюваного ним підрозділу.

2.2

у зв’язку зі шкідливими та важкими умовами праці

Посадовий оклад підвищують на 25 %. (п.п. 1 п.п. 2.4.5 Умов № 308, п. 1.13 додатка 3 до Умов № 308)

2.3

за безпосереднє обслуговування осіб зі значно зниженою руховою активністю і лежачих хворих

Якщо серед дітей-інвалідів центру соцреабілітації є зазначений контингент і завідувач безпосередньо обслуговує їх, то його посадовий оклад підвищують на 20 % (п.п. 8 п.п. 2.4.5 Умов № 308). Пам’ятайте! До осіб зі значно зниженою руховою активністю належать особи з IV і V групами рухової активності: IV — рухова активність значно знижена (особа може самостійно пересуватися по приміщенню, домашню роботу самостійно не виконує); V — рухова активність втрачена повністю (особа самостійно пересуватися не може, лежачий хворий).

Обслуговування таких хворих передбачає роботу, виконання якої проходить в умовах безпосереднього контакту працівника і пацієнта: виконання діагностичних і лікувальних процедур, заходів щодо догляду за хворим тощо (лист Мінсоцполітики від 12.12.2014 р. № 1613/13/84-14)

2.4

за роботу з дітьми, які потребують особливих умов виховання, реабілітації та догляду

Посадовий оклад підвищують на 30 % (п.п. 7 п.п. 2.4.5 Умов № 308)

Зверніть увагу! Процентний розмір підвищення, зазначений у пп. 2.2 — 2.4 цієї таблиці, у конкретному випадку застосовують до посадового окладу з урахуванням підвищення за кваліфікаційну категорію (за наявності права на підвищення за таку категорію). Про це відзначено у п.п. 2.4.7 Умов № 308. Конкретний перелік працівників, яким посадові оклади підвищують за роботу в умовах, зазначених у пп. 2.2 — 2.4 цієї таблиці, затверджує керівник установи за узгодженням з профорганізацією (п.п. 12 п.п. 2.4.5 Умов № 308).

Музичний керівник і асистент учителя-реабілітолога. З повною впевненістю можемо сказати, що зазначені посади є педагогічними. Це прямо передбачено Переліком посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженим постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963. Підтверджує такий факт і Мінсоцполітики в листі, що коментується.

Чому цьому «епізоду» приділено увагу? Він прямо вказує на нормативку, яку слід використовувати при визначенні зарплати зазначеним категоріям працівників. Отже, оскільки вони є педпрацівниками, орієнтуємося на наказ МОН від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557) та Інструкцію про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затверджену наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102). Іншого не дано.

Їх посадові оклади також прив’язані до тарифних розрядів.

При цьому тарифний розряд музичного керівника безпосередньо залежить від кваліфікаційної категорії (додаток 9 до наказу № 557): вища категорія забезпечить 10-й тарифний розряд, перша — 9-й, друга — 8-й, відсутність категорії — 7-й. Тож у 2015 році посадові оклади відповідно дорівнюють 1551 грн., 1474 грн., 1397 грн., 1312 грн.

А ось про тарифний розряд асистента учителя-реабілітолога сказано стисло в додатку 6 до наказу № 557: йому встановлюють 8 — 10-й тарифні розряди. Тобто за умови роботи на ставку йому світить «голий» посадовий оклад у розмірі 1397 — 1551 грн.

Головна особливість визначення зарплати для таких працівників закралася в унікальному підвищенні посадового окладу, описаному в п. 16 Інструкції № 102. Тобто зазначені педпрацівники як працівники установи соцзахисту мають право на підвищення посадового окладу на 15 — 20 % за роботу з особливим режимом (згідно з додатком 5 до Інструкції № 102). Як зазначено в листі, що коментується, конкретний розмір підвищення визначає керівник установи за узгодженням з профорганізацією залежно від інтенсивності та тривалості спілкування з вихованцями. Для встановлення підвищення окладу за роботу в особливих умовах (з особливим контингентом підопічних) атестація робочих місць за умовами праці не вимагається.

На цьому закінчуються виняткові особливості з розрахунку зарплати музичного керівника та асистента учителя-реабілітолога центру соцреабілітації дітей-інвалідів. Подальші розрахунки їх зарплати нічим не відрізняються від розрахунків зарплати інших педагогів.

Людмила БЄЛЄВЦОВА, експерт з питань оплати праці
(e-mail: l.belevtsova@id.factor.ua)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі