Теми статей
Обрати теми

Заступник директора школи & педагог-організатор & учитель: комбінація допустима

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Чи може заступник директора школи з навчально-виховної роботи обіймати посаду педагога-організатора на 0,5 ставки та викладати історію 7,5 год на тиждень?

Керівники державних підприємств, установ і організацій, їхні заступники, керівники структурних підрозділів та їх заступники не мають права працювати за сумісництвом, за винятком наукової, викладацької, медичної і творчої діяльності (п. 4 постанови КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 03.04.93 р. № 245, далі — постанова № 245). Аналогічна норма має місце і в п. 4 Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій, затвердженого спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту та Мінфіну від 28.06.93 р. № 43 (далі — Положення № 43).

Але чинні нормативні акти не містять визначення, що є викладацькою діяльністю. Таке поняття наведено у постанові ВСУ «Про закриття провадження у справі у зв’язку з відсутністю складу корупційного правопорушення» від 21.03.2008 р. Так, згідно з цією постановою викладацька діяльність — це процес надання знань, формування вмінь і навичок з різних напрямів освіти, розвитку інтелектуальних і творчих здібностей, фізичних якостей відповідно до задатків та запитів особи — учнів, студентів, стажерів, аспірантів, ад’юнктів, докторантів тощо. Вона може включати у себе, зокрема, навчально-виховну роботу.

Кваліфікаційними характеристиками педагогічних працівників, для яких установлені кваліфікаційні категорії, опублікованими в Інформаційному збірнику Міністерства освіти України № 5 — 6 (березень, 1994 рік), до посадових обов’язків педагога-організатора включено організацію позаурочної навчально-виховної роботи з дітьми в освітніх установах, вивчення індивідуальних особливостей учнів, вихованців, сприяння розвитку їх здібностей, талантів, навичок самодіяльності, самоврядування, організацію змістовного дозвілля і відпочинку. Подібні норми про організацію виховної організаційно-масової роботи з вихованцями, учнями передбачалися також Кваліфікаційними характеристиками професій (посад) педагогічних та науково-педагогічних працівників навчальних закладів, наведеними у додатку до наказу МОНмолодьспорту від 01.06.2013 р. № 665 (наказ скасовано в односторонньому порядку наказом МОН від 17.10.2014 р. № 1183).

Зверніть увагу! Робота на посаді педагога-організатора включає в себе елементи викладацької діяльності.

Стосовно обсягу викладацької роботи, яка може виконуватися керівними працівниками навчальних закладів, то п. 91 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102, передбачено, що керівні працівники закладів освіти можуть вести викладацьку роботу чи заняття в гуртках у цьому закладі, але не більше 9 годин на тиждень (360 годин на рік), якщо вони за основною посадою отримують повний посадовий оклад (ставку). У сільській місцевості директори і їх заступники за відсутності вчителів або викладачів з відповідних предметів можуть вести викладацьку роботу в обсязі не більше 12 годин на тиждень (480 годин на рік) з дозволу відповідного органу управління освіти.

Крім того, педагогічна робота керівних та інших працівників навчальних закладів не вважається сумісництвом (п. 8 Переліку робіт, які не є сумісництвом, наведеного у додатку до Положення № 43). Також установлено, що виконання робіт, зазначених у цьому пункті, здійснюється залежно від характеру робіт як в основний робочий час, так і за його межами.

Згідно з п. 2 постанови № 245 тривалість роботи за сумісництвом не може перевищувати 4 годин на день і повного робочого дня у вихідний день. Загальна тривалість роботи за сумісництвом протягом місяця не повинна перевищувати половини місячної норми робочого часу.

Увага! Норма робочого часу при роботі на повний посадовий оклад за посадами заступника директора з навчально-виховної роботи та педагога-організатора становить 40 годин на тиждень.

Разом з тим працівникам, у тому числі заступникам керівників навчальних закладів, дозволено вести педагогічну роботу з погодинною оплатою праці в обсязі до 240 годин на рік, яка не вважається сумісництвом (п. 3 Переліку робіт, які не є сумісництвом, наведеного у додатку до Положення № 43). Відповідно до цього Переліку виконання вказаної роботи допускається як в основний робочий час з дозволу керівника державного підприємства, установи, організації без утримання заробітної плати, так і поза його межами.

Висновок: Заступник директора загальноосвітнього навчального закладу може виконувати в межах основного робочого часу викладацьку (педагогічну) роботу, в тому числі за посадами учителя та педагога-організатора, загальним обсягом не більше 9 або 12 годин на тиждень (залежно від місцевості розташування навчального закладу) з оплатою за тарифікацією, а також педагогічну роботу в обсязі до 240 годин на рік з погодинною оплатою праці. Крім цього обсягу робіт, він може виконувати роботу на умовах сумісництва за посадою педагога-організатора поза межами основного робочого часу в обсязі не більше половини місячної норми годин. Оплата праці сумісників провадиться за фактично виконану роботу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі