Теми статей
Обрати теми

У дитсадку методист виконує обов’язки тимчасово відсутнього керівника: визначаємо оплату за це

Антоніна КЛИМЕНКО, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Завідувач дошкільного навчального закладу відсутній у зв’язку з тривалою тимчасовою непрацездатністю. У цей період його обов’язки виконуватиме вихователь-методист закладу, який не працюватиме за своєю основною посадою. Як здійснити оплату праці вихователюметодисту за час, коли він виконує обов’язки керівника закладу? (запитання з електронної пошти редакції: ot@id.factor.ua)

Оплата праці вихователя-методиста, який замінює тимчасово відсутнього завідувача дошкільного навчального закладу, залежить від того, на яких умовах буде здійснюватися така заміна.

Якщо працівник замінює тимчасово відсутнього керівника із звільненням від своїх основних обов’язків, оплата провадиться відповідно до умов тимчасового замісництва*.

* У нагоді стане стаття «Тимчасове замісництво: застосовуємо та оплачуємо правильно» // «ОП», 2013, № 18, с. 13. — Прим. ред.

Про тимчасове замісництво йдеться у роз’ясненні Держкомпраці СРСР і Секретаріату ВЦРПС «Про порядок оплати тимчасового замісництва» від 29.12.65 р. № 30/39. Це роз’яснення на даний час є діючим відповідно до постанови Верховної Ради України «Про порядок тимчасової дії на території України окремих актів законодавства Союзу РСР» від 12.09.91 р. № 1545-XII.

Відповідно до цього роз’яснення тимчасовим замісництвом є виконання службових обов’язків за посадою тимчасово відсутнього працівника (у тому числі відсутність у зв’язку з хворобою, на період щорічної відпустки, відпустки у зв’язку з навчанням тощо), коли це викликано виробничою необхідністю. Тимчасове виконання обов’язків за посадою тимчасово відсутнього працівника покладається на іншого працівника відповідним наказом (розпорядженням).

Такому працівнику виплачується різниця між його фактичним посадовим окладом і посадовим окладом працівника, обов’язки якого він тимчасово виконує. Тимчасові заступники преміюються за умовами й у розмірах, установлених за посадою працівника, якого вони заміщують. При цьому премія нараховується на посадовий оклад за основною посадою, а також на різницю в окладах.

Увага! Різниця між посадовими окладами не виплачується у випадках, коли працівник є штатним заступником або помічником відсутнього працівника (за відсутності посади заступника).

Важливо! Працівник, який обіймає посаду вихователя-методиста, не є заступником чи помічником завідувача дошкільного навчального закладу.

Заступником чи помічником керівника є працівник, який обіймає посаду, що починається словами «заступник», «помічник». Кваліфікаційними характеристиками педагогічних працівників, для яких встановлені кваліфікаційні категорії (опубліковані в Інформаційному збірнику Міністерства освіти України. — К. : Освіта, 1994. — № 5-6) за посадою вихователя-методиста, не передбачено виконання функцій керівника.

Тому на підставі відповідного наказу вихователю-методисту за час виконання обов’язків тимчасово відсутнього завідувача дошкільного навчального закладу (із увільненням від виконання своїх обов’язків за посадою вихователя-методиста) має виплачуватися різниця в розмірах посадових окладів.

За цей строк надбавка за вислугу років виплачується у розмірах залежно від стажу педагогічної роботи за посадою вихователя-методиста ( постанова КМУ від 31.01.2001 р. № 78), а також провадиться виплата надбавки за престижність педагогічної праці* у граничному розмірі — 20 % посадового окладу ( постанова КМУ від 23.03.2011 р. № 373).

* З приводу виплати цієї надбавки див. консультацію фахівця Мінсоцполітики «Надбавка за престижність педпрацівникам: визначаємо наслідки «урізання» розміру» // «ОП», 2014, № 18, с. 28. — Прим. ред.

Інша ситуація, якщо за наказом вихователь-методист призначається виконувачем обов’язків завідувача дошкільного навчального закладу без звільнення від своїх основних обов’язків, тобто виконує таку роботу в основний робочий час. У такому разі має установлюватися доплата** у розмірі до 50 % посадового окладу (ставки заробітної плати) відповідно до п.п. «а» п.п. 3 п. 4 наказу МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557.

** Нагадаємо: у загальному випадку виплата такої доплати під табу ( п. 12 Заходів, наведених у додатку до постанови КМУ від 01.03.2014 р. № 65). Але ця норма не розповсюджується, зокрема, на вихователів і помічників вихователів. Також пам’ятайте: ці Заходи є обов’язковими для виконання установами, що використовують кошти держбюджету, і рекомендованими для установ, що використовують кошти місцевого бюджету. — Прим. ред.

При цьому застережено: зазначені доплати не встановлюються керівникам навчальних закладів, установ освіти та наукових установ, їх заступникам, керівникам структурних підрозділів навчальних закладів, установ освіти та наукових установ, їх заступникам.

Відповідно до Національного класифікатора професій України ДК 003:2010, затвердженого наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 28.07.2010 р. № 327, посада вихователя-методиста належить до професіоналів в галузі методів навчання (код 2351.2), а не до керівників підприємств, установ та організацій, що класифікуються за кодом 12, до яких віднесено посаду завідувача дитячого садка (дитячих ясел, ясел-садка (код 1229.4)).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі