Теми статей
Обрати теми

Керівник лікаря-інтерна: як і за рахунок яких коштів оплатити

Купливанчук Анжела, заступник директора Департаменту — начальник відділу методології оплати праці та роботи з місцевими бюджетами Департаменту фінансово-ресурсного забезпечення
У нашій лікарні здійснюють діяльність лікаріінтерни. Для координації їх роботи призначені керівники з числа лікарів. Як оплатити залучення лікарів до керівництва інтернами? Який заклад (лікарня — база стажування чи вищий навчальний заклад) фінансує таку оплату?

Дійсно, під час стажування в закладі охорони здоров’я лікар-інтерн працює під керівництвом лікаря, призначеного його безпосереднім керівником. Керівником інтернів призначають фахівця з вищою або першою кваліфікаційною категорією. При цьому враховують, що на одного керівника-лікаря може припадати не більше 7 лікарів-інтернів. Усі розглянуті організаційні моменти прописано в п.п. 3.8.1 і п. 4.2 Положення про спеціалізацію (інтернатуру) випускників вищих медичних і фармацевтичних закладів освіти ІІІ — ІV рівнів акредитації, медичних факультетів університетів, затвердженого наказом МОЗ від 19.09.96 р. № 291 (далі — Положення № 291).

Тепер поговоримо про оплатні тонкощі. У цьому питанні перш за все відштовхуються від п. 7.7 Положення № 291, в якому зазначено: «Оплата за керівництво підготовкою лікарів (провізорів)-інтернів здійснюється їх керівникам за час роботи на базах стажування згідно з чинним законодавством».

По суті, зазначена норма відсилає до іншого нормативно-правового акта — Положення про проведення практики студентів вищих навчальних закладів України, затвердженого наказом МОН від 08.04.93 р. № 93 (далі — Положення № 93). Як випливає з п. 5.3 цього Положення,

оплату праці керівникам інтернів здійснюють на умовах погодинної оплати з розрахунку 1 година* на одного студента на тиждень.

* Позиція з приводу здійснення розрахунків виходячи з 1 години є спірною. Річ у тім, що до грудня 1994 року п. 5.3 Положення № 93 приписував здійснювати погодинну оплату з розрахунку 0,5 години. Після зазначеної дати до 5.3 цього Положення було внесено зміни, після чого в цьому пункті і закріпився розрахунок виходячи з 1 години. Проблема в тому, що наказ МОН від 20.12.94 р. № 351, який змінив зазначений пункт, не було зареєстровано в Мін’юсті. Отже, наразі його застосування з урахуванням поправок є сумнівним. Проте, як бачимо з консультації, МОЗ за проведення погодинної оплати з розрахунку 1 година. Аналогічна думка міститься в листі МОЗ від 26.01.2015 р. № 10.03.68/2054. — Прим. ред.

Ставки погодинної оплати праці працівників за проведення навчальних занять наведено в додатку 16 до наказу МОН від 26.09.2005 р. № 557. Зазначимо, що у цьому додатку наведено ставки погодинної оплати у відсотках до окладу (ставки) працівника 1-го тарифного розряду, який зараз становить 1012 грн. У таблиці на с. 30 наведемо розмір погодинної оплати у відсотках і грошовому еквіваленті для лікарів — керівників інтернів виходячи з розміру погодинки, установленої для студентів вищих навчальних закладів III — IV рівнів акредитації.

Ставки погодинної оплати

професор

доктор наук

доцент або кандидат наук

особи, які не мають наукового ступеня

у % до окладу

у грн.

у % до окладу

у грн.

у % до окладу

у грн.

у % до окладу

у грн.

9,35

94,62

7,39

74,79

5,70

57,68

4,55

46,05

Приклад. Лікар, у якого є вчене звання професора, призначений керівником трьох інтернів. За тиждень йому необхідно здійснити оплату за таке керівництво у розмірі 283,86 грн. (94,62 грн. х 3 інтерни).

Переходимо до питання фінансування оплати за керівництво інтернами. Якщо лікар-інтерн перебуває у трудових відносинах з базою стажування — закладом охорони здоров’я, то оплату праці за керівництво інтернами здійснює база стажування, тобто заклад охорони здоров’я*.

* Питання фінансування витрат на оплату праці керівників інтернів не таке просте. Справа в тому, що у п. 5.3 Положення № 93 указано: оплату праці безпосередніх керівників інтернів здійснює навчальний заклад. Далі у цьому ж пункті сказано, що оплата праці спеціалістів баз практики (тобто керівників інтернів) може здійснюватися навчальним закладом за трудовою угодою (її форма наведена у додатку № 2 до Положення № 93) або базою стажування відповідно до договору. Як бачимо, спірні питання є. Проте МОЗ уже напрацьована позиція із цього приводу, яка й представлена у консультації. — Прим. ред.

Водночас на практиці лікарі можуть проходити інтернатуру на договірних умовах за рахунок коштів юридичних або фізичних осіб. Такі випадки визначено в пп. 7.8 і 7.10 Положення № 291. Якщо лікар проходить інтернатуру на умовах договору, то оплату праці за керівництво інтернами здійснює база стажування — заклад охорони здоров’я, але за рахунок коштів, отриманих від укладеного договору про проходження інтернатури. При цьому використовують наведений вище порядок оплати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі