Теми статей
Обрати теми

Як оформити заміну тимчасово відсутнього помічника вихователя

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
У дошкільному навчальному закладі (режим роботи — 10,5 год) відсутній помічник вихователя (ставка — 8 год) через тимчасову непрацездатність. Чи може на цей період його замінити інший помічник вихователя, який працює на 0,25 ставки?

Оплата праці помічників вихователів за виконання роботи тимчасово відсутніх колег залежить від того, на яких умовах відповідно до розпорядження керівника вона виконується.

Зокрема, якщо робота за тимчасово відсутнього працівника не потребує додаткового робочого часу (наприклад, помічник вихователя впродовж основного робочого часу одночасно обслуговує дві групи дітей), то за таку працю може встановлюватись доплата за виконання обов’язків тимчасово відсутніх працівників без звільнення від основних обов’язків. Доплата в цьому випадку не може перевищувати 50 % посадового окладу за основною посадою ( п.п. «а» п.п. 3 п. 4 наказу МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557).

Доплати можуть установлюватись декільком працівникам у розмірі до 50 % посадового окладу за основною посадою в межах всієї економії за посадовим окладом (ставкою заробітної плати) відсутнього працівника (лист Мінпраці від 07.09.2010 р. № 784/13/84-10).

Можлива також оплата праці помічника вихователя за виконання обов’язків тимчасово відсутнього колеги на умовах сумісництва, тобто з відпрацюванням додаткового часу за межами основного робочого часу ( Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій, затверджене спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту і Мінфіну від 28.06.93 р. № 43).

Зокрема, до основного трудового договору працівника може бути додатково укладений строковий трудовий договір на виконання роботи за сумісництвом на час відсутності основного працівника. Оплата праці за таких умов провадиться за весь обсяг фактично виконаної роботи на термін її виконання, виходячи з розміру посадового окладу.

Увага! Тривалість роботи за сумісництвом не може перевищувати чотирьох годин на день і повного робочого дня у вихідний день. Загальна тривалість роботи за сумісництвом протягом місяця не повинна перевищувати половини місячної норми робочого часу ( п. 2 постанови КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 03.04.93 р. № 245).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі