№20

Оплата праці, жовтень, 2015/№ 20 Інші номери журналу ›
  • Новини та події
  • Щодо індексації зарплати педпрацівників у місяці підвищення окладів Лист від 07.10.2015 р. № 263/10/136-15
  • «Змінний» відсоток надбавок і премій у місяці підвищення окладу: як ураховувати для індексації зарплати З 1 вересня 2015 року збільшилися посадові оклади працівників. Як розрахувати суму вересневого підвищення зарплати для індексації, якщо у місяці підвищення окладу змінився (у більший чи менший бік) відсоток виплати надбавок, що встановлюються за рішенням керівника? Наприклад, до підвищення окладу працівник отримував надбавку за високі досягнення у праці в розмірі 40 % окладу, а в місяці підвищення окладу йому виплатять цю надбавку в розмірі 30 % окладу. Або ж у педпрацівника в місяці підвищення окладу надбавка за престижність праці зросла з 10 % до 20 % окладу чи, навпаки, зменшилася з 20 до 10 %. Як бути із щомісячними преміями? Чи потрібно включати такі виплати до складу зар плати при порівняльних розрахунках з метою індексації?
  • Компенсація зарплати: виплата боргів у жовтні 2015 року Якщо роботодавець своєчасно не виплатив працівникам зарплату, то він зобов’язаний при виплаті такої заборгованості нарахувати та виплатити компенсацію. Таку компенсацію необхідно нараховувати і виплачувати у разі затримки виплати зарплати на один і більше календарних місяців. Причому компенсують «чисту» зарплату (за мінусом утриманих податків, зборів і внесків) і тільки в тому випадку, якщо індекс споживчих цін (далі — ІСЦ) наростаючим підсумком за період невиплати перевищить 100 %.
  • Призвали на військові збори: дізнайтеся оплатні секрети Працівника призвали на військові збори. Він надав роботодавцю копію повістки з військкомату, і кадровик уже виконав свою частину роботи: оформив наказ про звільнення від роботи на період зборів, заповнив табель обліку робочого часу. І ось ці документи вже красуються на столі у бухгалтера. Як розрахувати та оплатити цей період, які податкові нюанси врахувати, як заповнити зарплатну звітність, на яких бухгалтерських регістрах відобразити всі суми? Потік запитань навалюється на бухгалтера. Вас не томитимемо і розкриємо всі оплатно-податкові та бухобліково-звітні тонкощі військових зборів.
  • Коригуємо «середню»: підказки для бюджетників і не тільки З 1 вересня 2015 року підвищили мінімальну зарплату, а отже, деяким працівникам підтягнули до її рівня посадові оклади. Збільшилися також і посадові оклади (тарифні ставки) працівників з оплатою за Єдиною тарифною сіткою. Все це забов’язує роботодавця проводити коригування середньої зарплати. Давайте згадаємо правила та нюанси такого коригування.
  • Вранці гроші — ввечері стільці, або «Повні» лікарняні — після довідки ОК-7 Працівник прийнятий на роботу до установи з 03.08.2015 р. з посадовим окладом у розмірі 1397 грн., доплат і надбавок немає. Згідно з трудовою книжкою до цього він працював у інших роботодавців, у тому числі й у 2015 році. З 05.10.2015 р. по 16.10.2015 р. такий працівник хворів, листок непрацездатності надав 19 жовтня 2015 року. Посадовий оклад у вересні 2015 року був підвищений до 1660 грн. У серпні — вересні 2015 року ним відпрацьовано всі дні за графіком роботи установи. З трудової книжки працівника видно, що його трудовий стаж становить більше 15 років. Як оплатити лікарняний такому працівнику?
  • Як оформити заміну тимчасово відсутнього помічника вихователя У дошкільному навчальному закладі (режим роботи — 10,5 год) відсутній помічник вихователя (ставка — 8 год) через тимчасову непрацездатність. Чи може на цей період його замінити інший помічник вихователя, який працює на 0,25 ставки?
  • У виші вакантна посада старшого викладача, а претендує на неї професор: як бути Із заявою про прийняття на роботу за зовнішнім сумісництвом звернулась особа, що має вчене звання професора та науковий ступінь доктора наук. Вакантною є посада старшого викладача. Особа дала згоду на роботу на цій посаді, її вчене звання та науковий ступінь відповідають дисципліні, яку вона буде викладати. Чи встановлюються такій особі доплати за вчене звання професора та науковий ступінь доктора наук, якщо вона займає посаду старшого викладача?
  • Штат ЦПМСД: кого вважати адміністративно-управлінським і допоміжним персоналом Примірними штатними нормативами ЦПМСД та його структурних підрозділів передбачено: «Адміністративно-управлінський та допоміжний персонал не може перевищувати 20 % від загальної штатної чисельності працівників ЦПМСД». Які посади працівників належать до вказаної категорії персоналу? Чи вважаються адміністративно-управлінським та допоміжним персоналом керівний склад ЦПМСД із числа лікарських посад (головний лікар і його заступники, головна медсестра), молодші медсестри і медичні реєстратори? Чи враховувати у складі згаданого персоналу водія та двірника амбулаторії?
  • Коефіцієнти для коригування заробітної плати при виході у відпустку у вересні — грудні 2015 року
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі