Теми статей
Обрати теми

Штат ЦПМСД: кого вважати адміністративно-управлінським і допоміжним персоналом

Гавриленко Лідія, головний спеціаліст з питань соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників охорони здоров’я України
Примірними штатними нормативами ЦПМСД та його структурних підрозділів передбачено: «Адміністративно-управлінський та допоміжний персонал не може перевищувати 20 % від загальної штатної чисельності працівників ЦПМСД». Які посади працівників належать до вказаної категорії персоналу? Чи вважаються адміністративно-управлінським та допоміжним персоналом керівний склад ЦПМСД із числа лікарських посад (головний лікар і його заступники, головна медсестра), молодші медсестри і медичні реєстратори? Чи враховувати у складі згаданого персоналу водія та двірника амбулаторії?

Назви професій за угрупованнями з урахуванням кваліфікаційного рівня робіт, що виконуються, затверджено Класифікатором професій ДК 003:2010 (наказ Держспоживстандарту від 28.07.2010 р. № 327), який систематизований відповідно до Міжнародної стандартної класифікації професій та містить основні розділи, зокрема:

— розділ 1 «Законодавці, вищі державні службовці, керівники, менеджери» — працівники, що пов’язані із здійсненням функцій управління та керівництва;

— розділ 4 «Технічні службовці» — робітники, які виконують секретарські обов’язки, друкують на друкарських машинках та комп’ютерах, виконують різноманітні записи, здійснюють облік інформації та опрацьовують цифрові дані, обслуговують клієнтів;

— розділ 8 «Робітники з обслуговування, експлуатації та контролювання за роботою технологічного устаткування, складання устаткування та машин» — професії, що передбачають знання, необхідні для експлуатації та нагляду за роботою устаткування, машин (наприклад, водій);

— розділ 9 «Найпростіші професії» — робітники, які виконують прості роботи, що потребують знань для виконання простих завдань із використанням ручних інструментів, тощо.

Конкретні кваліфікаційні вимоги до зайняття відповідних посад працівників галузі охорони здоров’я визначено Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників системи охорони здоров’я, затвердженим наказом МОЗ від 29.03.2002 р. № 117 (Випуск 78 «Охорона здоров’я»). Цей Довідник містить такі розділи:

«Керівники», до яких, зокрема, належать головний лікар, його заступники та головна медична сестра;

«Технічні службовці», до якого віднесені посади медичних реєстраторів;

«Робітники», серед посад якого значаться посади молодших медичних сестер.

Що стосується посад водія та двірника, то для цих посад кваліфікаційні характеристики наведено у Довіднику кваліфікаційних характеристик професій працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності, затвердженому наказом Мінпраці від 29.12.2004 р. № 336 (Випуск 1 «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності»). Згідно з цим Довідником посади водія і двірника віднесено до робітників.

Таким чином, як Класифікатор професій, так і Довідники кваліфікаційних характеристик є нормативними документами, обов’язковими для використання в роботі з питань управління персоналом на підприємствах, в установах і організаціях усіх форм власності та видів економічної діяльності.

Примірні штатні нормативи центру первинної медичної (медико-санітарної) допомоги та його структурних підрозділів затверджені наказом МОЗ від 21.08.2014 р. № 585 (діють з 01.01.2015 р.). Ними передбачено: «Адміністративно-управлінський та допоміжний персонал не може перевищувати 20 % від загальної штатної чисельності працівників ЦПМСД». Як бачимо, наведений запис щодо категорій персоналу є некоректним, оскільки не відповідає нормам вищезазначених документів.

Висновок: До адміністративно-управлінського персоналу належать посади, віднесені Класифікатором та Довідником до керівників (головний лікар, його заступники та головна медична сестра), а до обслуговуючого персоналу слід віднести усі інші посади, наведені у запитанні (медичний реєстратор, молодші медичні сестри, водій, двірник).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі