Теми статей
Обрати теми

Лікар тимчасово залучений до роботи в медкомісії на призовній дільниці: що з оплатою праці за місцем роботи

Купливанчук Анжела, заступник директора Департаменту — начальник відділу методології оплати праці та роботи з місцевими бюджетами Департаменту фінансово-ресурсного забезпечення
У нашій лікарні працює лікар, для якого це основ не місце роботи. З 03.08.2015 р. по 14.08.2015 р. він був залучений до роботи (здійснював мед огляди призовників) у складі медичної комісії військкомату. Як за основним місцем роботи оплатити такому лікарю період його залучення до роботи при військкоматі? Чи нараховувати йому надбавку за вислугу років у зазначений період?

Про гарантії для лікарів і середнього медперсоналу, які направляються для роботи на призовних дільницях та у збірних пунктах під час взяття допризовників на військовий облік та призову громадян на військову службу або на збори для проведення медичного огляду та повторного огляду громадян, а також для відправлення призваних на збірні пункти, зазначено в ч. 6 ст. 43 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.92 р. № 2232-XII (далі — Закон № 2232).

Важливо! На період виконання вищезазначених обов’язків за лікарями та середнім медперсоналом зберігають посаду і середній заробіток тільки за основним місцем роботи.

Виходить: гарантія ч. 6 ст. 43 Закону № 2232 не поширюється на місце роботи, де медик працевлаштований як сумісник. На час залучення до роботи в медкомісії при військкоматі лікар за місцем роботи за сумісництвом, як варіант, може оформити відпустку без збереження зарплати або ж продовжувати виходити на роботу (якщо графіки роботи в медкомісії при військкоматі та на роботі за сумісництвом це дозволяють).

Повернемося до гарантії ч. 6 ст. 43 Закону № 2232 про збереження середньої зарплати за основним місцем роботи. Розрахунок середньої зарплати необхідно проводити виходячи з виплат за останні 2 календарні місяці, що передують місяцю залучення лікаря до роботи в медкомісії при військкоматі ( абз. 3 п. 2 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100).

При обчисленні середньої заробітної плати в усіх випадках її збереження беруть участь: основна заробітна плата; доплати та надбавки (за надурочну роботу і роботу в нічний час, суміщення професій і посад; високі досягнення у праці (високу професійну майстерність); умови праці; інтенсивність праці; вислугу років тощо).

Тобто до суми виплат за останні 2 місяці включають, зокрема, розмір надбавки за вислугу років, нарахованої в такому розрахунковому періоді (п. 3 зазначеного Порядку), а отже, при розрахунку середнього заробітку таку надбавку врахують*.

* Про це також ідеться в листі Мінпраці від 17.06.2011 р. № 480/13/84-11. — Прим. ред.

Звідси висновок: медичним працівникам медустанов, що направляються для роботи у військкоматах, на час виконання цих обов’язків до середнього заробітку за основним місцем роботи буде включено надбавку за вислугу років**.

** Виходить: фактично лікарю за основним місцем роботи не нараховують надбавку за вислугу років у період його залучення до роботи в медкомісії при військкоматі. Також необхідно пам’ятати ще про один нюанс: сам період залучення до роботи в медкомісії при військкоматі включається до стажу, що дає право на встановлення надбавки за вислугу років. Підставою слугує норма абз. 9 п. 4 Порядку виплати надбавки за вислугу років медичним та фармацевтичним працівникам державних та комунальних закладів охорони здоров’я, затвердженого постановою КМУ від 29.12.2009 р. № 1418: до стажу для встановлення надбавки за вислугу років включається час, коли працівник фактично не працював, але за ним згідно із законодавством зберігалися місце роботи (посада) і зарплата повністю або частково. — Прим. ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі