Теми статей
Обрати теми

Новини та події

Скорочено перелік професій і посад, що дають право на пільгову пенсію

Постановою КМУ від 24.06.2016 р. № 461 затверджено нові списки професій і посад, що дають право на пенсію за віком на пільгових умовах. Ідеться про Список № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими та особливо важкими умовами праці, зайнятість у яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, і Список № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників на роботах із шкідливими та важкими умовами праці, зайнятість у яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах. Ці Списки прийнято замість попередніх Списків, затверджених постановою КМУ від 16.01.2003 р. № 36.

По суті, зазначимо головне: нові Списки істотним чином скорочено. Так, наприклад, зі Списку № 1 виключені керівники шахт, а також усі керівні працівники та фахівці управлінь, контор, головні інженери. Прийняті правки торкнулися більшості розділів Списків.

Постанова № 461 набула чинності 03.08.2016 р. (опублікована у виданні «Урядовий кур’єр», 03.08.2016 р., № 144).

Посаду старости віднесено до 5-ї категорії посад органів місцевого самоврядування

Класифікація посад в органах місцевого самоврядування визначена у ст. 14 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493-III. Усього таких категорій сім. Проте наразі вже з’явилися нові посади (наприклад, староста), категорії яких не зазначені відповідно до цього Закону. Водночас в останньому абзаці ст. 14 Закону № 2493 визначено, що віднесення інших посад органів місцевого самоврядування, не зазначених у цій статті, до відповідної категорії посад в органах місцевого самоврядування проводиться Кабінетом Міністрів України за поданням керівників відповідних органів місцевого самоврядування.

Тепер «прогалину» у законодавстві усунули. Постановою КМУ «Про внесення змін до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2001 р. № 1441» від 22.07.2016 р. № 451 визначено, що:

— посади заступників керуючих справами виконавчих апаратів обласних рад віднесені до четвертої категорії посад в органах місцевого самоврядування;

— посади старост — до п’ятої категорії посад в органах місцевого самоврядування;

— посади керівників відділів сільських, селищних рад — до шостої категорії посад в органах місцевого самоврядування.

Постанова № 451 набула чинності 26.07.2016 р. (опублікована у виданні «Урядовий кур’єр», 26.07.2016 р., № 138).

ВВЕли нову посаду: що з індексацією зарплати

Мінсоцполітики в листі від 14.06.2016 р. № 263/10/136-16 нагадало, що в місяці підвищення тарифних ставок (окладів) значення індексу споживчих цін (ІСЦ) приймається за 1 або 100 %. Для новоприйнятих працівників обчислювати ІСЦ наростаючим підсумком починаємо з наступного місяця після підвищення тарифних ставок (окладів) за посадою, займаною працівником.

На думку Мінсоцполітики, у випадку, якщо працівника прийнято на новостворену посаду, обчислення ІСЦ для проведення індексації має здійснюватися з наступного після створення посади місяця. Виходить, що так званим «базовим» місяцем працівника для таких ситуацій буде місяць створення нової посади (її введення до штатного розпису).

Водночас фахівці відомства зазначили: для госпрозрахункових підприємств та організацій нюанси проведення індексації можуть бути визначені в колективному договорі або іншому документі, що регламентує оплату праці працівників.

Теги новини
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі