Теми статей
Обрати теми

Новини та події

«Особлива» надбавка в органах соцзахисту населення — знову обов’язкова для держслужбовців

З 1 травня 2016 року держслужбовці структурних підрозділів з питань соцзахисту населення місцевих держадміністрацій (з функціями з надання різних видів соцдопомоги) втратили право на обов’язкову надбавку за особливий характер роботи в розмірі 50 % посадового окладу. Ще в минулому році таку надбавку було їм установлено згідно з постановою КМУ від 16.09.2015 р. № 732.

Проте справедливість перемогла завдяки постанові КМУ від 09.11.2016 р. № 811. Цим документом Уряд установив надбавку за виконання особливо важливої роботи в розмірі 50 % посадового окладу працівникам структурних підрозділів з питань соцзахисту громадян районних держадміністрацій, які виконують функції з надання різних видів соціальної допомоги. Для цього голови місцевих держадміністрацій повинні забезпечити направлення відповідних коштів на виплату такої надбавки працівникам зазначених підрозділів.

Для працівників структурних підрозділів з питань соцзахисту населення виконавчих органів міських і районних у містах (у разі їх утворення) рад, що виконують функції з надання різних видів соцдопомоги, усе залишилося, як і раніше. Тобто органам місцевого самоврядування рекомендовано встановлювати для таких працівників надбавку за особливий характер роботи в розмірі 50 % посадового окладу в порядку, визначеному постановою № 732.

Постанова № 811 набула чинності 22.11.2016 р.

Лікарняний за період «чорнобильської» відпустки не оплачують

Мінсоцполітики в листі від 29.08.2016 р. № 584/20/112-16 нагадало, що відпустка громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи («чорнобильська» відпустка тривалістю 16 календарних днів), не належить до щорічних додаткових відпусток, а визначена як пільга та компенсація за шкоду, заподіяну здоров’ю внаслідок Чорнобильської катастрофи. Інакше кажучи, на неї не поширюються норми Закону про відпустки, передбачені для щорічних відпусток. Тобто «чорнобильську» відпустку не продовжують на період святкових днів і на дні тимчасової непрацездатності, не ділять на частини, не переносять на наступний рік, не замінюють грошовою компенсацією. Таку відпустку надають за календарний рік, при цьому для її отримання не потрібно відпрацьовувати 6 місяців.

Крім того, Мінсоцполітики звернуло увагу на особливості оплати періоду тимчасової непрацездатності, дні якої збіглися з «чорнобильською» відпусткою. Оскільки продовження/перенесення відпустки на дні хвороби передбачено чинним законодавством тільки для щорічних відпусток, то «чорнобильську» відпустку не продовжують на дні тимчасової непрацездатності і не переносять на інший період. При цьому допомогу по тимчасовій непрацездатності замість відпускних надають, тільки якщо хвороба настала в період перебування в щорічній відпустці. А отже, робимо висновок: дні хвороби, що збіглися з «чорнобильською» відпусткою, не оплачують.

Водночас якщо працівник продовжує хворіти після закінчення «чорнобильської» відпустки, то лікарняні (за рахунок коштів роботодавця та/або за рахунок коштів соцстраху) виплачують у загальному порядку.

Нові характеристики професій в охороні здоров’я

МОЗ наказом від 07.11.2016 р. № 1171 уніс зміни до Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 78 «Охорона здоров’я», затвердженого його наказом від 29.03.2002 р. № 117.

Зокрема, з’явилися нові кваліфікаційні характеристики для професій: «Лікар фізичної та реабілітаційної медицини», «Ерготерапевт» і «Фізичний терапевт».

Відлік 5 днів — з першого дня хвороби

Фонд соціального страхування в листі від 09.08.2016 р. № 5.2-32-1382 роз’яснив, як правильно оплатити лікарняний лист, якщо перші дні хвороби припали на останні дні «чорнобильської» відпустки. Оскільки така відпустка не переноситься на інший період у разі тимчасової непрацездатності працівника, то дні хвороби, що збіглися з періодом відпустки, не оплачуються. Оплаті підлягатимуть дні хвороби, що припадають на період після закінчення «чорнобильської» відпустки. При цьому відлік перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, які оплачує роботодавець за свій рахунок, починають з першого дня хвороби. Починаючи з шостого дня, допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується за рахунок Фонду.

Теги новини
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі