Теми статей
Обрати теми

Нараховуємо ЄСВ на додаткову базу за минулий період: штрафуючий «2» чи традиційний «13» КТН?

Огай Олена, експерт з питань оплати праці
У жовтні 2016 року працівниці, яка працює на підприємстві за основним місцем роботи, нараховано зарплату за відпрацьовані дні — 870 грн. і лікарняні — 690 грн. (працівниця хворіла в жовтні 2016 року). Оскільки загальна сума доходу працівниці за весь місяць (870 грн. + 690 грн. = 1560 грн.) перевищила розмір МЗП (1450 грн.), то ЄСВ було нараховано на фактичний дохід. Сума ЄСВ склала 343,20 грн. (191,40 грн. із суми зарплати + 151,80 грн. із суми лікарняних).
У листопаді 2016 року в розрахунку лікарняного виявлено помилку — неправильно застосовано відсоток оплати (100 % замість 70 %). «Зайві» лікарняні, а це 207 грн. (у тому числі 103,50 грн. — лікарняні за рахунок підприємства, 103,50 грн. — лікарняні за рахунок ФСС з ТВП), були сторновані та повернені підприємству і ФСС з ТВП. У результаті сторнування жовтневих лікарняних загальний дохід працівниці за жовтень виявився менше «мінімалки» — 1353 грн. (1560 грн. - 207 грн.).
Чи потрібно нараховувати ЄСВ до мінімального розміру за жовтень? Як відобразити суму зняття «зайвих» лікарняних і нарахування ЄСВ за жовтень у поточному ЄСВ-звіті за листопад?

У попередній статті (див. с. 25) ми розглянули випадок, коли при донарахуванні ЄСВ з МЗП за минулий період роботодавцю неминуче загрожував штраф. І це дійсно так, адже тоді була неправильно визначена додаткова база для нарахування ЄСВ.

Тепер маємо випадок, коли ЄСВ нарахували на додаткову базу, що утворилася в результаті виправлення помилки за минулий період. Але до штрафу це не призведе.

Першим і найправильнішим рішенням у цій ситуації буде виправлення помилки у зв’язку із зайвим нарахуванням лікарняних у поточному періоді, тобто в листопаді. Що й було зроблено роботодавцем — частину «зайвих» лікарняних сторновано.

У наведеному запитанні загальна сума зарплати і лікарняних за жовтень спочатку перевищила поріг «мінімалки». У листопаді з’ясувалося, що частину жовтневих лікарняних потрібно сторнувати. Сторно суми лікарняних, які були нараховані за жовтень, призвело до зменшення доходу жовтня до рівня нижче МЗП. Зрозуміло, що виникають запитання: чи нараховувати доплату ЄСВ з МЗП за жовтень і якщо так, то як це відобразити в поточному Звіті з ЄСВ? Давайте розбиратися.

Чи нараховувати доплату ЄСВ з МЗП?

Одразу ж відповідаємо — так. Незважаючи на те що при первісному нарахуванні зарплати і лікарняних за жовтень загальний їх розмір перевищив поріг «мінімалки», а ЄСВ з них сплачено вище мінімального розміру, нараховувати доплату ЄСВ з МЗП, що утворилася в результаті сторнування лікарняних за жовтень, потрібно. Пояснимо. Знімаючи «переплачені» лікарняні за жовтень, ми автоматично зменшуємо не тільки загальний дохід працівниці за цей місяць, а й нарахований на нього ЄСВ. Причому ЄСВ у результаті такого зняття став нижче мінімального розміру, який роботодавці повинні виплачувати за найманого основного працівника (не інваліда). А це означає, що за жовтень потрібно на додаткову базу нарахувати ЄСВ.

Переходимо до цифр. Щоб дізнатися розмір ЄСВ, який роботодавцю потрібно нарахувати, спершу визначимо додаткову базу ЄСВ. Для цього віднімемо від мінімальної зарплати (установленої на період нарахування, жовтень 2016 року — 1450 грн.) суму доходу за жовтень 2016 року, що вийшов у результаті зняття суми лікарняних (1353 грн.):

1450 - 1353 = 97 (грн.).

Тепер на отриману нами додаткову базу нараховуємо ЄСВ:

97 грн. х 22 % = 21,34 грн.

- «Зайві» лікарняні, + додаткова база ЄСВ: заповнюємо таблицю 6 ЄСВ-звіту

Поговоримо спершу про відображення в ЄСВ-звіті суми знятих «зайвих» лікарняних. Як це зробити? А ось як.

Правку здійснюємо в поточному місяці. Зняті або сторновані суми лікарняних, нараховані в попередніх періодах, відображаємо в таблиці 6 ЄСВ-звіту зі знаком «-» ( п. 9 розд. IV Порядку № 435*). Ідемо далі.

* Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. № 435.

Додаткова база і ЄСВ на неї. Що сталося в результаті сторнування суми лікарняних за жовтень? Виникла додаткова база з ЄСВ за цей місяць. Причому звертаємо вашу увагу: вона виникла саме в листопаді, у місяці виправлення суми лікарняних за жовтень. Про що це свідчить? Про те, що ми повинні нарахувати та сплатити ЄСВ з додаткової бази за жовтень. Але! Зобов’язання зі сплати ЄСВ з додаткової бази за жовтень виникли в листопаді 2016 року. А це означає, що для сплати ЄСВ з додаткової бази це не помилка, а нововиявлені обставини.

Тому у цій ситуації додаткову базу і ЄСВ на неї в таблиці 6 ЄСВ-звіту потрібно проставляти з кодом типу нарахувань «13», але місяць вказувати «10.2016».

Враховуючи вищевикладене, роботодавцеві в таблиці 6 ЄСВ-звіту за листопад 2016 року по зазначеній працівниці, окрім рядка по зарплаті, нарахованій за листопад, необхідно заповнити:

1. Рядок із сумою знятих «зайвих» лікарняних. При його заповненні:

— у графі 9 — зазначити код категорії ЗО — «29» (особи, яким у звітному періоді нараховано допомогу по тимчасовій непрацездатності);

— у графі 11 — поставити місяць і рік — «10.2016»;

— у графах 17 і 18 — проставити суму лікарняних зі знаком «мінус» — «-207,00»;

— у графі 21 — зазначити суму ЄСВ, нарахованого на суму лікарняних, зі знаком «мінус» — «-45,54».

2. Рядок з додатковою базою ЄСВ, що утворилася в результаті зняття «зайвих» лікарняних. При цьому ставимо:

— у графі 9 — код категорії ЗО — «1»;

— у графі 10 — код типу нарахувань — «13» (ознака додаткової бази ЄСВ, передбачена переліком коду типу нарахувань);

— у графі 11 — місяць і рік — «10.2016»;

— у графі 19 — додаткову базу ЄСВ — «97,00»;

— у графі 21 — суму ЄСВ, нарахованого на додаткову базу ЄСВ, — «21,34».

Заповнимо таблицю 6 ЄСВ-звіту за листопад 2016 року (див. рисунок нижче).

img 1

Фрагмент заповнення таблиці 6 Звіту за формою № Д4 за листопад 2016 року

Що стосується заповнення таблиці 1 Звіту за формою № Д4, то воно не викликає особливих запитань.

Так, сума сторнованих лікарняних зі знаком «мінус» потрапить до рядків 1.3 (у частині лікарняних, оплачуваних за рахунок коштів роботодавця) і 1.4 (у частині лікарняних, оплачуваних за рахунок коштів ФСС з ТВП).

Далі загальна сума таких сторнованих лікарняних потрапить до рядка 2.1 зі знаком «мінус», а додаткова база ЄСВ, що утворилася в результаті зняття «зайвих» лікарняних, — до рядка 2.5.

Сторно ЄСВ (за «зайвими» лікарняними) потрапить до рядка 3.1 зі знаком «мінус», а нарахований ЄСВ (за додатковою базою) — до рядка 3.5.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі