Теми статей
Обрати теми

Соцвідпустка для догляду за дитиною до 3 років: чи враховувати її період для «безперервної» надбавки

Гавриленко Лідія, головний спеціаліст з питань соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників охорони здоров’я України
Медичний працівник бригади екстреної меддопомоги — жінка перебуває у соціальній відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років. Чи зараховується період цієї соцвідпустки до стажу безперервної роботи для визначення розміру надбавки за тривалість безперервної роботи?

Так, період соцвідпустки для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років зараховується до стажу, що дає право на надбавку за тривалість безперервної роботи. Пояснимо детальніше.

Перелік посад медичних працівників, закладів та структурних підрозділів, робота в яких дає право на надбавку за тривалість безперервної роботи, порядок її встановлення та розміри визначені у п. 4.1 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

Зазначена надбавка нараховується, зокрема, лікарям та фахівцям із базовою та неповною вищою медичною освітою виїзних бригад центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, визначеним медичним працівникам центрів первинної медико-санітарної допомоги, пунктів невідкладної медичної допомоги вдома, протичумних закладів та структурних підрозділів з боротьби з особливо небезпечними інфекціями інших закладів, протитуберкульозних закладів залежно від стажу безперервної роботи на цих посадах ( п.п. 4.1.1 Умов № 308/519).

Порядок обчислення стажу безперервної роботи, що дає право на відповідну надбавку, наведений у п.п. 4.1.3 Умов № 308/519. Так, до стажу роботи, що дає право на надбавку за тривалість безперервної роботи, зараховується, зокрема, час, коли працівник фактично не працював, але за ним зберігалося місце роботи (посада) та виплачувалась допомога за державним соціальним страхуванням, а також період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. При цьому має виконуватися умова: вказаним періодам безпосередньо передувала і за ними слідувала робота, яка дає право на надбавку за тривалість безперервної роботи ( п.п. 3 п.п. 4.1.3 Умов № 308/519).

Висновок: Якщо до відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами і соцвідпустки для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років медпрацівник працював та після закінчення цих відпусток вийшов на роботу за посадою, що дає право на надбавку за тривалість безперервної роботи, стаж безперервної роботи для цілей визначення цієї надбавки обчислюється з урахуванням попереднього періоду роботи та всього періоду відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі