Теми статей
Обрати теми

Чи може викладач коледжу бути практичним психологом — сумісником

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
У коледжі викладач математики має навантаження 525 годин на рік. Чи може такий викладач працювати як сумісник за посадою практичного психолога на 0,5 ставки?

Питання роботи за сумісництвом регулюється постановою КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 03.04.93 р. № 245 (далі — постанова № 245) і Положенням про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій, затвердженим спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту та Мінфіну від 28.06.93 р. № 43 (далі — Положення № 43).

У п. 2 постанови № 245 вказано: тривалість роботи за сумісництвом не може перевищувати чотирьох годин на день і повного робочого дня у вихідний день. Загальна тривалість роботи за сумісництвом протягом місяця не повинна перевищувати половини місячної норми робочого часу.

У п. 4 Положення № 43 визначено категорії працівників, які не мають права на роботу за сумісництвом. Зокрема, установлено, що не мають права працювати за сумісництвом керівники державних підприємств, установ і організацій, їхні заступники, керівники структурних підрозділів державних підприємств, установ і організацій (цехів, відділів, лабораторій тощо) та їхні заступники (за винятком наукової, викладацької, медичної і творчої діяльності). Посада викладача до цієї категорії працівників не віднесена.

Важливо! Працівник, який посідає посаду викладача, має право працювати за сумісництвом, тобто поза межами основного робочого часу, зокрема на посаді практичного психолога.

У додатку до Положення № 43 наведено Перелік робіт, які не є сумісництвом. До роботи, яка не вважається сумісництвом, зокрема, віднесено іншу роботу, яка виконується у випадках, коли за основною роботою працівник працює неповний робочий день і відповідно до цього отримує неповний посадовий оклад (ставку заробітної плати), якщо оплата його праці за основною та іншою роботами не перевищує повного посадового окладу (ставки заробітної плати) за основним місцем роботи.

Згідно з п. 64 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102, ставка заробітної плати викладачам вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації виплачується за 720 годин викладацької роботи на рік.

Висновок: Додаткова робота викладача, який має неповне педагогічне навантаження (а саме 525 годин на рік), на посаді практичного психолога, за яку виплачується заробітна плата, що в сумі з місячною заробітною платою за посадою викладача становить ставку заробітної плати, не вважається сумісництвом. Інший обсяг роботи викладача за посадою практичного психолога до 0,5 штатної посади може вважатися сумісництвом. У такому разі робота за посадою практичного психолога має виконуватися поза межами робочого часу викладача.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі