Теми статей
Обрати теми

Про кількість посад заступників голів місцевих державних адміністрацій

Постанова від 20.01.2016 р. № 29

Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Головам місцевих державних адміністрацій під час вирішення питань, пов’язаних з призначенням на посади їх заступників, виходити з того, що кількість таких посад не може перевищувати:

п’яти одиниць — у Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Луганській, Харківській, Херсонській обласних державних адміністраціях, включаючи першого заступника та заступника голови — керівника апарату (на період до завершення антитерористичної операції);

чотирьох одиниць — в обласних, Київській та Севастопольській міських державних адміністраціях, включаючи першого заступника та заступника голови — керівника апарату;

двох одиниць — у районних, районних у мм. Києві та Севастополі державних адміністраціях, включаючи першого заступника голови.

2. Кількість посад заступників голів місцевих державних адміністрацій визначається в межах установленої граничної чисельності, фонду оплати праці працівників та видатків на утримання відповідної місцевої державної адміністрації.

3. Визнати такими, що втратили чинність, постанови Кабінету Міністрів України згідно з переліком, що додається.

Прем’єр-міністр України А. Яценюк

Затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 20.01.2016 р. № 29

Перелік постанов Кабінету Міністрів України, що втратили чинність

1. Пункт 4 постанови Кабінету Міністрів України від 1 березня 2014 р. № 65 «Про економію державних коштів та недопущення втрат бюджету» (Офіційний вісник України, 2014 р., № 22, ст. 683).

2. Постанова Кабінету Міністрів України від 16 квітня 2014 р. № 131 «Про внесення зміни до пункту 4 постанови Кабінету Міністрів України від 1 березня 2014 р. № 65» (Офіційний вісник України, 2014 р., № 38, ст. 1021).

3. Постанова Кабінету Міністрів України від 14 травня 2015 р. № 399 «Про внесення змін до пункту 4 постанови Кабінету Міністрів України від 1 березня 2014 р. № 65» (Офіційний вісник України, 2015 р., № 50, ст. 1597).

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

Кількість заступників у голів місцевих держадміністрацій: вивчаємо «свіжі» зміни

У ст. 5 Закону України «Про місцеві державні адміністрації» від 09.04.99 р. № 586-XIV закріплено: склад місцевих державних адміністрацій формують голови місцевих державних адміністрацій. У питанні кількості штатних одиниць зазначені голови відштовхуються не тільки від необхідності в них, а й ураховують наявний фонд оплати праці.

Проте при визначенні кількості заступників голів місцевих держадміністрацій потрібно зважати й на інший фактор. Річ у тім, що Уряд на нормативно-правовому рівні регулює граничну чисельність посад таких заступників. Починаючи з березня 2014 року обмежувач за кількістю посад заступників голів місцевих держадміністрацій містився в п. 4 постанови КМУ «Про економію державних коштів та недопущення втрат бюджету» від 01.03.2014 р. № 65 (далі — постанова № 65), редакція якого постійно оновлювалася.

І ось постановою, що коментується, від 20.01.2016 р. № 29 (далі — постанова № 29) (набула чинності 03.02.2016 р.) п. 4 постанови № 65 скасовано. Одночасно в постанові № 29 представлено новий варіант граничної кількості посад заступників голів держадміністрацій. Чим «свіжий» обмежувач відрізняється від свого попередника? Про це дізнаєтеся з таблиці.

img 1

Судячи з інформації, наведеної в таблиці, після набуття чинності постановою, що коментується, у місцевих держадміністраціях може скластися одна з трьох ситуацій. Так, кількість посад заступників голів місцевих держадміністрацій:

— залишилася без зміни (пп. 2, 5 і 7 таблиці);

збільшилася (пп. 4 і 6 таблиці). У такому разі голови місцевих держадміністрацій можуть переглянути штати і ввести додаткові одиниці своїх заступників (у межах кількості, визначеної постановою, що коментується). Проте тут головне — не перестаратися. Адже, як справедливо зауважено в п. 2 постанови, що коментується, при визначенні кількості посад заступників голів місцевих держадміністрацій слід ураховувати фонд оплати праці;

зменшилася (пп. 1 і 3 таблиці). Пояснимо: можлива ситуація, коли у штатному розписі кількість посад заступників голови місцевої держадміністрації перевищує максимально допустиму, яка визначена постановою, що коментується. У такому разі штатний розпис слід привести у відповідність до цієї постанови — провести скорочення штату. Працівника, який обіймає скорочувану посаду, необхідно попередити про розірвання з ним трудових відносин не пізніше ніж за два місяці до звільнення ( ст. 492 КЗпП). Якщо протягом цього періоду не трапиться нагода перевести працівника на іншу посаду, то після закінчення двомісячного строку він підлягає звільненню на підставі п. 1 ст. 40 КЗпП. Про процедуру скорочення штату ми розповідали в «ОП», 2014, № 10, с. 22.

Людмила БЄЛЄВЦОВА, експерт з питань оплати праці (e-mail: l.belevtsova@id.factor.ua)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі