Теми статей
Обрати теми

Доплата за вислугу років і музейний доглядач: чи є точка перетину

Коновал Світлана, головний спеціаліст відділу оплати праці у бюджетній сфері Департаменту заробітної плати та умов праці
Штатним розписом музею комунальної форми власності передбачено посаду музейного доглядача. Згідно з Довідником кваліфхарактеристик професій працівників така посада віднесена до групи «Робітники», а у завданнях за цією посадою не передбачено виконання культурно-освітньої та науково-дослідної діяльності. Чи може працівник, який обіймає посаду музейного доглядача, претендувати на виплату йому доплати за вислугу років, незважаючи на зазначені факти, що стосуються цієї посади?

Про право на виплату доплати за вислугу років працівникам музеїв ідеться в абз. 8 ч. 2 ст. 28 Закону України «Про музеї та музейну справу» від 29.06.95 р. № 249/95-ВР. Проте конкретний механізм з наданням цієї доплати представлено в Порядку виплати доплати за вислугу років працівникам державних і комунальних музеїв, затвердженому постановою КМУ від 22.01.2005 р. № 82 (далі — постанова № 82, Порядок № 82).

Право на доплату за вислугу років у музейних працівників виникає, якщо вони працюють у державних та комунальних музеях усіх видів, у тому числі історико-культурних заповідниках, музеях-заповідниках, музеях просто неба, меморіальних музеях-садибах (п. 1 Порядку № 82). Для виникнення права на доплату за вислугу років у зазначених закладах вони повинні працювати на посадах, які передбачають здійснення культурно-освітньої та науково-дослідної діяльності, пов’язаної з комплектуванням музейних зібрань, експозиційною, фондовою, видавничою, реставраційною, пам’яткоохоронною роботою (п. 2 Порядку № 82).

Перелік таких посад затверджено постановою № 82. Зауважимо, що в Переліку зазначено посаду музейного доглядача. Річ у тім, що законодавцями при складанні цього Переліку вже враховано характеристики робіт, наведені в п. 2 Порядку № 82.

Погляньте на кваліфікаційні характеристики для посади музейного доглядача, що наведені в Довіднику кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 81 «Культура та мистецтво», затвердженому наказом Мінкультури від 14.04.2000 р. № 168. До завдань працівника, який обіймає цю посаду, входить, зокрема, забезпечення збереження експонатів в дорученій йому експозиції від псування та крадіжок. По суті, цей працівник залучений до експозиційних робіт, що й перелічені в п. 2 Порядку № 82.

Ще один момент, визначений у запитанні. Дійсно, згідно із зазначеним Довідником кваліфікаційних характеристик посада «музейний доглядач» віднесена до професійної групи «Робітники». Проте цей факт не впливає на право на виплату доплати за вислугу років, оскільки одна з головних умов для її надання тут дотримується: посада музейного доглядача зазначена в Переліку.

Водночас не варто забувати ще про одну умову для виплати доплати за вислугу років: на її отримання можуть претендувати тільки музейні працівники (які обіймають посади, передбачені Переліком), у яких є стаж роботи на відповідних посадах та у відповідних закладах більше 3 років. Періоди роботи, що включають до стажу для виплати доплати за вислугу років, наведено в п. 3 Порядку № 82.

Висновок: Працівник музею державної або комунальної форми власності, який обіймає посаду музейного доглядача, має право на отримання доплати за вислугу років згідно з Порядком № 82 за умови наявності відповідного стажу для її виплати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі