Теми статей
Обрати теми

Культорганізатор у коледжі: вивчаємо працеоплатні аспекти

Ткаченко Оксана, начальник відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення Департаменту економіки та фінансування
Типовими штатними нормативами для вишів I — II рівнів акредитації (наказ МОН від 23.01.2014 р. № 60) передбачено посаду культорганізатора. Чим взагалі має займатися такий працівник у вищому навчальному закладі (коледжі), чи має він здійснювати викладацьку діяльність? Чи повинна особа, що обіймає посаду культорганізатора, знаходитись у навчальному закладі весь робочий день, як здійснювати його табелювання? Які умови оплати праці такого працівника, яка тривалість його відпустки?

Перш за все слід зазначити, що посада культорганізатора є педагогічною, оскільки наведена у Переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженому постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963.

Основними завданнями культорганізатора є не викладацька діяльність, а організація культурно-дозвіллєвої діяльності закладу; змістовне дозвілля студентів, виявлення та розвиток здібностей та обдарування студентів; надання організаційної допомоги педагогічним працівникам у підготовці масових заходів. Конкретна робота, яка має виконуватися кожним працівником навчального закладу (у тому числі й культорганізатором), визначена його посадовими обов’язками, які затверджені керівником закладу.

Основним нормативно-правовим актом, який визначає умови оплати праці працівників коледжів, є Інструкція про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затверджена наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Так, відповідно до п.п. «г» п. 64 зазначеної Інструкції ставка заробітної плати (посадовий оклад) культорганізатора у всіх типах навчальних закладів, у тому числі й у коледжі, виплачується за 24 години на тиждень педагогічної (викладацької) роботи.

Щодо заповнення табеля виходу на роботу, то облік робочого часу працівників здійснюється у відповідності із вимогами первинної облікової документації зі статистики праці, а саме Табеля обліку використання робочого часу за типовою формою № П-5, затвердженою наказом Держкомстату від 05.12.2008 р. № 489. Також слід зазначити: в п. 2 примітки до цієї форми Табеля зазначено, що типова форма № П-5 носить рекомендаційний характер.

Як указано у листі Мінсоцполітики від 30.06.2011 р. № 212/13/116-11, установлення для педагогічних працівників, які згідно із законодавством мають право на скорочену тривалість робочого часу, 40-годинного робочого тижня є неправомірним.

Переходимо до питання оплати праці культорганізатора, а саме визначення його тарифного розряду. Відповідно до примітки 7 до п. 10 Інструкції № 102 умови оплати праці та тарифні розряди (посадові оклади) культорганізаторів всіх типів навчальних закладів та установ освіти встановлюються, як для культорганізаторів позашкільних навчальних закладів.

На сьогодні цей пункт Інструкції застосовується з урахуванням додатка 8 до наказу МОН від 26.09.2005 р. № 557, в якому представлено Схему тарифних розрядів посад керівних та педагогічних працівників позашкільних закладів усіх типів і найменувань, шкіл естетичного виховання (п. 7 вказаного наказу).

Зверніть увагу! Культорганізатору вищого навчального закладу І — ІІ рівнів акредитації (у конкретному випадку — коледжу) може бути встановлений 8 — 10-й тарифний розряд.

Відзначимо і про тривалість щорічної основної відпустки культорганізатора. Як передбачено ч. 1 ст. 6 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон № 504), щорічна основна відпустка надається працівникам тривалістю не менш як 24 календарних дні за відпрацьований робочий рік, який відлічується з дня укладення трудового договору.

Разом з тим для деяких категорій працівників певних галузей передбачена щорічна основна відпустка більшої тривалості. Відповідно до ч. 6 ст. 6 Закону № 504 педагогічним працівникам щорічна основна відпустка надається тривалістю до 56 календарних днів у порядку, затвердженому КМУ. Порядок надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам затверджено постановою КМУ від 14.04.97 р. № 346.

У розд. II «Позашкільні навчальні заклади» додатка до цього Порядку вказано, що для культорганізаторів тривалість щорічної відпустки становить 42 календарних дні. При цьому приміткою 3 до цього розділу передбачено, що щорічна основна відпустка зазначеної тривалості надається працівникам, на яких поширюються умови оплати праці працівників навчальних закладів та установ освіти.

Як уже повідомляли раніше, посада культорганізатора належить до номенклатури посад позашкільних навчальних закладів, що підтверджується п. 10 Інструкції № 102. Згідно з приміткою 7 до п. 10 Інструкції № 102 умови визначення тарифних розрядів культорганізаторів поширюються на всі типи установ освіти.

Тож оскільки оплата праці культорганізатора вищого навчального закладу І — ІІ рівнів акредитації провадиться відповідно до умов оплати праці працівників навчальних закладів, щорічна основна відпустка працівникам, які обіймають цю посаду, має надаватися тривалістю 42 календарних дні*.

* Обережно! Раніше аналогічну позицію з подібного приводу виказував ЦК Профспілки працівників освіти і науки України у листі від 20.06.2013 р. № 02-8/388 (див. лист і коментар редакції до нього в «ОП», 2013, № 14, с. 15). Однак тут склалася двояка ситуація. З одного боку, культорганізатор вишу I — II рівнів акредитації є педпрацівником, а тому має право на щорічну основну відпустку подовженої тривалості (тобто більше ніж 24 календарних дні). З іншого боку, таку посаду не вказано у розд. IV «Вищі навчальні заклади…» додатка до Порядку № 346. Тому на практиці спеціалісти контролюючих органів вважають, що немає правових підстав для надання культорганізаторам вишів I — II рівнів акредитації (у тому числі коледжів) щорічної основної відпустки тривалістю 42 календарних дні (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2013, № 2, с. 24). — Прим. ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі