Новини та події

Доля ЄСВ, сплаченого із сум компенсованого з бюджету середнього заробітку працівників-строковиків і працівників-контрактників

Завдяки змінам, які запрацювали з 12.11.2015 р., у роботодавців з’явилася можливість отримати компенсацію з бюджету у розмірі середнього заробітку, нарахованого мобілізованим працівникам за 2014 рік (з 18 березня 2014 року), працівникам-строковикам (з 11 червня 2015 року) і працівникам-контрактникам (з 8 лютого 2015 року) (див. «ОП», 2015, № 22, с. 4). До цього таку компенсацію можна було отримати в розмірі середнього заробітку, нарахованого тільки мобілізованим працівникам і в межах 2015 року. Водночас на той момент у ч. 7 ст. 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI було зазначено про звільнення від нарахування та сплати єдиного внеску з виплат, які компенсуються з бюджету в межах середнього заробітку тільки мобілізованих працівників. У результаті виходило, що компенсації підлягає середній заробіток як мобілізованих працівників, так і працівників-строковиків та працівників-контрактників, а обкладення цих сум ЄСВ — різне.

З 1 січня 2016 року Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» від 24.12.2015 р. № 909-VIII до положення ч. 7 ст. 7 Закону № 2464 внесено зміни. Згідно з ними від нарахування та сплати єдиного внеску звільнені виплати, які компенсуються з бюджету у межах середнього заробітку як мобілізованих працівників, так і працівників-строковиків та працівників-контрактників.

Не зовсім зрозумілий сенс унесення змін до положення ч. 7 ст. 7 Закону № 2464 якраз у частині звільнення від обкладення ЄСВ суми середнього заробітку як працівників-строковиків, так і працівників-контрактників, що компенсується з бюджету, якщо воно не може бути застосоване з метою повернення раніше сплачених сум ЄСВ. Щоб прояснити це питання, наша редакція звернулася із запитом до Державної фіскальної служби України. Стежте за нашими статтями. Одразу після одержання офіційної відповіді ми обов’язково розмістимо її на сторінках нашого видання.

Документи для неутримання ВЗ із грошового забезпечення учасників АТО

В абз. 2 п.п. 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. XX ПКУ міститься норма, згідно з якою не утримується військовий збір (ВЗ) з доходів у вигляді грошового забезпечення окремих осіб. До кола таких осіб віднесено працівників правоохоронних органів, військовослужбовців та працівників Збройних Сил України, Нацгвардії, СБУ, Служби зовнішньої розвідки України, Держприкордонслужби, осіб рядового, начальницького складу, військовослужбовців, працівників МВС, Управління держохорони України, Держслужби спецзв’язку та захисту інформації України, інших створених відповідно до законів України військових формувань та інших осіб у період їх безпосередньої участі в АТО.

Зауважимо: цією нормою ПКУ поповнився завдяки Закону України від 18.06.2015 р. № 548-VIII.

Слід ураховувати: згідно з абз. 3 п.п. 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. XX ПКУ застосування зазначеної норми можливе тільки після підтвердження відповідного статусу особи в порядку, визначеному КМУ. Уряд затвердив цей порядок постановою від 30.12.2015 р. № 1161, яка набула чинності 12.01.2016 р.

Так, з метою застосування норми абз. 2 п.п. 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. XX ПКУ статус особи, яка безпосередньо бере участь в АТО, підтверджують витягами з наказів керівника Антитерористичного центру при СБУ або особи, яка його заміщає, першого заступника чи заступника керівника Антитерористичного центру при СБУ про залучення таких осіб до проведення АТО, а також наказами оперативного штабу з управління АТО про прибуття (вибуття) таких осіб до складу сил і засобів, що безпосередньо беруть участь в АТО.

До бухслужби зазначені документи передають командири (начальники) військових частин (органів, підрозділів), керівники установ, організацій та підприємств, у складі яких проходять службу або працюють особи, які безпосередньо беруть участь в АТО.

Теги новини
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі