Індексуємо зарплату працівників госпрозрахункових підприємств за січень 2016 року: що врахувати

Трохименко Людмила, заступник головного редактора (e-mail: l.trokhimenko@id.factor.ua)
Нові правила індексації грошових доходів звалилися нам як сніг на голову з 1 грудня 2015 року. У січні-2016 законодавці додали свіжих новинок до механізму індексації. Що тепер у нас із зарплатною індексацією за січень 2016 року для госпрозрахункових підприємств? Давайте розбиратися разом.

Оновлені правила з грудня-2015

Новий підхід до індексації доходів, що діє з 1 грудня 2015 року, ми детально проаналізували в «ОП», 2015, № 24, с. 9. Акцентуємо: постановою № 1013 Кабмін змінив порядок визначення сум індексації в місяці підвищення доходу (зауважимо, тепер важливе підвищення тільки посадових окладів). Його описано в новому абз. 3 — 6 п. 5 Порядку № 1078, а також в оновлених прикладах, наведених у додатку 4 до цього Порядку.

Нагадаємо: головна новація, внесена постановою № 1013, полягає в тому, що базовим для індексації зарплати буде місяць, в якому підвищили оклад (тарифну ставку) за посадою (новий абз. 3 п. 5 Порядку № 1078).

Важливо! З 01.12.2015 р. порівняльні розрахунки для визначення права на подальшу індексацію проводять тільки при підвищенні посадових окладів (тарифних ставок).

Хоча терміна «базовий місяць» нові правила індексації вже не містять. Далі освіжимо в пам’яті основні моменти оновленого Порядку № 1078.

Якщо оклади не підвищуються

З 1 грудня 2015 року встановлення або підвищення інших постійних зарплатних складових (надбавок, доплат, премій тощо) без збільшення посадового окладу (тарифної ставки) значення не мають. Тобто у разі збільшення зарплати тільки за рахунок постійної надбавки, доплати, премії тощо, без збільшення окладу суму індексації не треба зменшувати на розмір такого збільшення зарплати.

Отже, у такому місяці проводити порівняльні розрахунки для визначення права на індексацію не потрібно (новий абз. 5 п. 5 Порядку № 1078). Це означає, що працівнику продовжують виплачувати суми індексації, обчислені залежно від останнього підвищення посадових окладів.

Якщо оклад підвищується

1. Розрахунок ІСЦ. У місяці підвищення посадового окладу значення індексу споживчих цін (ІСЦ), що розраховується наростаючим підсумком, приймають за 1 або 100 % (новий абз. 1 п. 5 Порядку № 1078).

Обчислення ІСЦ для проведення подальшої індексації розпочинається з місяця, що настає за місяцем підвищення посадового окладу працівника (новий абз. 2 п. 5 Порядку № 1078).

2. Проведення індексації в місяці підвищення окладів. Сума індексації в місяці підвищення тарифних ставок (окладів) не нараховується, якщо розмір підвищення грошового доходу перевищує суму індексації, що склалася в місяці підвищення доходу (новий абз. 3 п. 5 Порядку № 1078).

Якщо розмір підвищення доходу не перевищує суму індексації, що склалася в місяці підвищення, то сума індексація в такому місяці визначається як різниця між сумою індексації цього місяця та розміром підвищення доходу (новий абз. 4 п. 5 Порядку № 1078). Продемонструємо на рис. 1, як змінилося трактування цієї норми.

Отже, якщо працівник мав право на індексацію в місяці підвищення окладу і розмір підвищення зарплати її не перекриває, визначають нову суму індексації.

Увага! Поняття «фіксована сума індексації» віднині не існує. При кожному підвищенні зарплати (за рахунок збільшення посадового окладу) потрібно від суми індексації, що могла бути нарахована в місяці підвищення, відняти суму підвищення зарплати.

У місяці підвищення посадових окладів до розрахунку суми підвищення доходу включаються всі складові заробітної плати, що не мають разового характеру (новий абз. 5 п. 5 Порядку № 1078). Як схематично виглядають порівняльні розрахунки в місяці підвищення окладу (ставки), покажемо на рис. 2.

img 1

Рис. 1. Визначаємо індексацію-різницю в місяці підвищення посадового окладу (тарифної ставки)

img 2

Рис. 2. Порівняльні розрахунки в місяці підвищення посадового окладу (тарифної ставки)

Подальша індексація

До чергового підвищення посадових окладів (тарифних ставок) до суми індексації, що була визначена в місяці підвищення окладів (індексація-різниця), додається сума індексації, що складається в результаті перевищення ІСЦ порога індексації, установленого п. 11 Порядку № 1078 (новий абз. 6 п. 5 Порядку № 1078). Зобразимо це графічно на рис. 3.

img 3

Рис. 3. Індексація в періоді до чергового підвищення посадових окладів (тарифних ставок)

Нагадаємо: раніше ми іменували індексацію внаслідок перевищення встановленого порога індексації як поточну індексацію. Суть цього терміна не змінилася. Таку суму індексації, як і раніше, визначаємо шляхом множення прожитмінімуму для працездатної особи (ПМПО) на величину приросту ІСЦ. Приріст ІСЦ (так званий коефіцієнт індексації) також, як і раніше, розраховують шляхом перемноження щомісячних ІСЦ, які публікує Держстат, до перевищення порога індексації.

Зауважимо: у грудні-2015 поріг індексації становив 101 %. Про зміни цього показника з січня 2016 року ми детально розкажемо у відповідному розділі цієї статті.

«Новачки», «переведені» і екс-декретниці

Новим п. 102 Порядку № 1078 закріпили механізм обчислення ІСЦ для таких працівників:

— переведених на іншу роботу на тому самому підприємстві, в установі чи організації, а також переведених на роботу на інше підприємство, в установу чи організацію або в іншу місцевість та у зв’язку зі змінами в організації виробництва та праці у разі продовження такими працівниками роботи;

— новоприйнятих;

— які вийшли з відпустки для догляду за дитиною до 3 років і після відпустки без збереження заробітної плати, передбачених законодавством про відпустки (зокрема, йдеться про відпустки для догляду за дитиною до 6 або 16 років згідно зі ст. 25 Закону про відпустки).

Для таких категорій працівників обчислення ІСЦ для проведення індексації здійснюється з місяця, що настає за місяцем підвищення тарифної ставки (окладу), за посадою, яку займає працівник.

Увага! Оновлений Порядок № 1078 установлює єдиний підхід до проведення індексації, у тому числі і для «новачків» та «переведених»: для всіх орієнтуємося на місяць останнього підвищення окладу за займаною посадою.

Як бачимо, з 01.12.2015 р. Порядок № 1078 не містить норм щодо:

— розрахунку ІСЦ з місяця прийняття на роботу для «новачків»;

— збереження сум індексації за працівниками, переведеними на іншу посаду на цьому самому підприємстві, або переведених на роботу до іншого підприємства (при продовженні роботи). Важливий тільки факт підвищення посадових окладів за займаною посадою.

Як застосувати нові норми

Розглянуті «індексаційні» нововведення викликали чимало запитань з переходу «на нові рейки». У трійці топових: чи обов’язково було підвищувати грудневі оклади та обнуляти індексацію госпрозрахунковим підприємствам? Чи треба було у грудні-2015 перераховувати індекси (коефіцієнти індексації) для кожного працівника залежно від його особистого підвищення окладу? Як бути з грудневими «новачками» та екс-декретницями?

На ці запитання, що надійшли на пошту редакції та на «гарячу лінію», ми давали відповіді. Зараз же «формалізуємо» їх і додамо свіжі рекомендації щодо січня 2016 року. Давайте знімати питання по черзі.

Для кого «підвищувати та обнуляти» — обов’язок

Щоб сума індексації зарплати не наростала сніговою кулею, для бюджетників у Порядку № 1078 ввели спецнорму про підвищення окладів працівників з урахуванням суми індексації, що складається на момент підвищення, якщо коефіцієнт індексації перевищить 10 %. Відповідне рішення повинен прийняти Кабмін (новий абз. 11 п. 5 Порядку № 1078).

А ось госпрозрахункові підприємства мають право приймати рішення про підвищення зарплати у зв’язку зі зростанням рівня інфляції в порядку, визначеному в колдоговорах, але не нижче норм, установлених Законом про індексацію та Порядком № 1078 (новий абз. 12 п. 5 цього Порядку). Тобто підприємства можуть у колективних договорах прописати особливості проведення індексації. Проте розміри індексації та суми підвищення мають бути не менше, ніж розраховані згідно з нормами Порядку № 1078.

Увага! Кабмін не може зобов’язати госпрозрахункові підприємства підвищувати посадові оклади (ставки) у зв’язку зі зростанням інфляції (як у випадку з бюджетними установами).

Це означає, що підприємства можуть самостійно вирішити: продовжувати індексувати зарплату, підвищити оклади працівникам або ж скористатися варіантом підвищення доходу випереджаючим шляхом з урахуванням прогнозного рівня інфляції (для цього варіанта додаток 5 до Порядку № 1078 виклали в новій редакції).

Важливо! Обов’язок «обнулення» сум зарплатної індексації у грудні 2015 року стосується тільки бюджетних роботодавців ( п. 3 постанови КМУ від 09.12.2015 р. № 1013).

Перерахунок індексів у грудні, «новачки», «переведені» та екс-декретниці

У загальному випадку перераховувати індекси у грудні було не потрібно. Госпрозрахункові підприємства і надалі повинні виплачувати суми індексації, розраховані від останнього базового місяця (за умови, що оклади не підвищуються).

Застосовувати нові правила індексації потрібно, коли оклад підвищується в періоді починаючи з 1 грудня 2015 року, а також для новоприйнятих, «переведених» і працівників, які вийшли з декрету, починаючи з 1 грудня 2015 року.

Як ми вже зазначали, головні новації, у тому числі й для госпрозрахункових підприємств ( п. 5 і п. 102 Порядку № 1078), які слід ураховувати при проведенні індексації по-новому, пов’язані з такими явищами:

1) підвищення посадового окладу (тарифної ставки) працівника;

2) прийняття на роботу «новачка»;

3) вихід на роботу з відпустки для догляду за дитиною до 3 років або відпустки без збереження зарплати, передбаченої законодавством про відпустки;

4) переведення на іншу роботу (посаду), на інше підприємство.

Застосовувати нові норми слід уже з 1 грудня 2015 року. А як вчинити з визначенням базового місяця для індексації зарплати працівників, які працювали на підприємстві до 1 грудня 2015 року і продовжують працювати?

Передусім ми повинні виходити з положень ст. 58 Конституції України, яка передбачає, що нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі. Отже, дія закону або іншого нормативно-правового акта поширюється тільки на ті відносини (події), що виникли після набуття ними чинності.

Тому, на наше переконання (також цю позицію підтримують в усних роз’ясненнях і спеціалісти Мінсоцполітики), госпрозрахунковим підприємствам, визначаючи розмір індексації з грудня 2015 року, необхідно орієнтуватися на таке.

Якщо починаючи з 1 грудня 2015 року відбулася одна з вищезазначених подій, пов’язаних із застосуванням нових правил індексації (підвищення окладу за займаною посадою, прийняття на роботу, вихід з декрету, переведення на іншу посаду, підприємство), то для таких випадків зарплату з грудня 2015 року індексуємо по-новому, якщо ж не відбулася — застосовуємо раніше чинні умови індексації.

Увага! Оновлений Порядок № 1078 застосовуємо тільки до подій та обставин, що настали з грудня 2015 року.

Таким чином, нова «точка відліку» (назвемо її по-старому — базовий місяць) з’явиться, якщо починаючи з 1 грудня 2015 року або пізніше буде підвищено посадовий оклад за посадою, яку займає працівник. Або ж коли працівник з 1 грудня 2015 року буде новоприйнятим, «переведеним» або ж таким, що вийшов на роботу з декретної відпустки (для них суму індексації навіть без збільшення окладу також визначаємо по-новому: від місяця останнього підвищення окладу за займаною посадою). Отже, приріст індексу визначаємо з місяця, що настає за місяцем підвищення окладу. Якщо ж підприємство вводило до штатного розпису нові посади (які раніше не передбачалися штатами), то орієнтуватися потрібно на місяць уведення такої посади до штатного розпису.

Не зміняться базові місяці — якщо у грудні 2015 року та пізніше оклад (ставку) не підвищували. Тоді, як і раніше, орієнтуємося (обираємо найбільш пізній з таких місяців):

— або на місяць, у якому працівнику востаннє підвищували зарплату (тарифну ставку, посадовий оклад, відрядну розцінку) або встановили (збільшили) постійну надбавку, доплату, премію;

— або на місяць прийняття на роботу (для осіб, працевлаштованих до 21.06.2012 р.);

— або на місяць, що передує місяцю прийняття на роботу (для працівників, прийнятих з 21.06.2012 р. та пізніше).

Аналогічними будуть і висновки щодо наявних у працівників сум фіксованої індексації. Без підвищення окладів (ставок) з грудня 2015 року визначені раніше суми фіксованої індексації (згідно з чинною на той момент редакцією Порядку № 1078) перерахунку не підлягають.

Приклад 1. У вересні 2015 року (останньому базовому місяці) працівнику визначили фіксовану суму індексації в розмірі 250,37 грн., яку виплачували в жовтні та листопаді-2015.

Якщо посадовий оклад працівника у грудні 2015 року не підвищили, то за грудень 2015 року йому продовжують нараховувати раніше визначену суму індексації (250,37 грн.) за повністю відпрацьований місяць. Право на нову індексацію (по-старому — поточну індексацію від вересня 2015 року) не настало ані у грудні 2015 року, ані в січні 2016 року (див. таблицю на с. 14 — 15 цього номера). Коли настане право на таку індексацію (поточну від вересня 2015 року), то її сума додається до наявної у працівника індексації в розмірі 250,37 грн. І так до чергового підвищення посадового окладу (тарифної ставки).

Цінна порада: якщо в підприємства є можливість підвищити посадові оклади (тарифні ставки) з грудня 2015 року на суму, що перевищує належну індексацію, — слід нею скористатися.

Не вдалося підвищити грудневі-2015 оклади (ставки) — зробіть це в січні 2016 року. Так ви почнете обчислення індексації з січня (розрахунок ІСЦ наростаючим підсумком з лютого) 2016 року з «чистого аркуша».

Важливо! Підвищення окладів усім працівникам дасть можливість вирівняти ситуацію та нараховувати всім працівникам індексацію за єдиним коефіцієнтом індексації!

Але навіть тим роботодавцям, хто не може собі дозволити таку розкіш — підвищити оклади, перекривши належну індексацію, також є вихід! Достатньо збільшити оклади навіть на невелику суму, — так ви «обнулите» базовий місяць для всіх працівників. Проте для такого варіанта вже доведеться розрахувати працівникам суми індексації з урахуванням підвищення окладів (по-старому ми іменували їх фіксованою індексацією). Це буде різниця між сумою індексації цього місяця (що склалася в місяці підвищення окладу) і розміром підвищення зарплати (новий абз. 4 п. 5 Порядку № 1078).

Новий поріг індексації 103 %

Ви вже знаєте, що законодавці «потішили» нас новим порогом для проведення індексації (див. «ОП», 2016, № 1, с. 13). Згідно з оновленою редакцією ч. 1 ст. 4 Закону про індексацію (зміни внесено з 1 січня 2016 року згідно з п. 21 Закону № 911) індексація грошових доходів населення проводиться у разі, якщо величина індексу споживчих цін перевищила поріг індексації, установлений у розмірі 103 відсотки.

Тобто поріг індексації у розмірі 101 % збільшили до 103 % (на думку фахівців Мінсоцполітики, це актуально буде вже для використання в розрахунках індексу за січень-2016, про це детальніше розповімо далі). Така поправка означає, що необхідність індексації для зарплат, грошового забезпечення, стипендій, пенсій, виплат із соцстрахування тепер виникатиме при вищому індексі інфляції.

Покажемо, як це працюватиме на практиці.

Приклад 2. Підприємство востаннє підвищувало посадові оклади працівникам у грудні 2015 року. Сума зарплатного підвищення перевищила належну до виплати у грудні 2015 року індексацію, тобто індексація «обнулилася».

Для проведення подальшої індексації зарплат працівників необхідно рахувати приріст ІСЦ з січня 2016 року. Тоді право на індексацію зарплати для працівників може настати в березні-2016, якщо індекс інфляції за січень 2016 року (буде відомий на початку лютого 2016 року) перевищить установлений поріг індексації. Згідно з оновленими законодавчими нормами він тепер повинен перевищити 103 %. Отже, при невеликій інфляції право на індексацію наставатиме набагато пізніше або ж розраховані індекси перераховуватимемо набагато рідше.

Припустимо, що після грудневого 2015 року підвищення окладів індекси інфляції за січень, лютий і березень 2016 року дорівнюватимуть 101,1 %. Тоді розрахований наростаючим підсумком індекс інфляції (1,011 х 1,011 х 1,011 х х 100 % = 103,3 %) перевищить поріг індексації тільки в березні-2016. Право на індексацію з урахуванням цього коефіцієнта індексації (3,3 % = = 103,3 - 100) застосовуватимемо аж для індексації зарплати за травень 2016 року. При старому порозі (101 %) ми б індексували зарплату вже за березень 2016 року на 1,1 % (1,011 х 100 - 100), оскільки індекс перевищив би поріг уже в січні 2016 року.

Увага! Мінсоцполітики висловило свою позицію щодо застосування нового порога індексації (103 %) і його впливу на проведення індексації за січень і лютий 2016 року (див. консультації фахівців Мінсоцполітики в газеті «Праця та зарплата», 2015, № 1-2, с. 14 і на с. 13 цього номера). Представлені в цих консультаціях розраховані величини приросту індексів для проведення індексації за січень і лютий 2016 року свідчать про те, що новий поріг індексації (103 %) «логічно пов’язаний» авторами з індексом за січень 2016 року, тобто застосуємо його (новий поріг — 103 %) фактично аж для цілей індексації зарплати за березень 2016 року!

Звичайно, можна посперечатися з думкою профільного відомства, якщо вважати, що новий поріг 103 % необхідно застосовувати вже з 1 січня 2016 року — з дати набуття чинності новою нормою. А це б призводило до того, що коефіцієнти індексації для січня і лютого 2016 року повинні були залишитися на рівні грудня 2015 року! (грудневу таблицю з готовими індексами знайдете в «ОП», 2015, № 23, с. 14).

Проте дуже велика імовірність того, що приживеться та одержить офіційне підкріплення в самому Порядку № 1078 версія профільного відомства, адже вона цього разу зіграє на користь працівників: коефіцієнти індексації за січень-2016 зростають порівняно з груднем-2015 (див. таблицю на с. 14 — 15 цього номера).

Отже, очевидно, безпечніше зробити так, як пропонує Мінсоцполітики (див. далі).

Індексуємо «госпрозрахункову» зарплату за січень 2016 року

Доходи, як відомо, індексують у межах прожиткового мінімуму, установленого для відповідної групи населення ( ч. 5 ст. 2 Закону про індексацію). Тому зарплату в поточному році індексуватимемо в межах ПМПО: у січні — квітні — 1378 грн., травні — листопаді — 1450 грн., грудні — 1550 грн.*

* Деталі знайдете у статті «Рік 2016: починаємо з нових соціально-економічних і податкових показників» // «ОП», 2016, № 1, с. 12).

Отже, до квітня (включно) сума зарплати, що підлягає індексації, обмежена минулорічною межею — 1378 грн.

Таблиця з готовими розрахованими коефіцієнтами індексації та сумами поточної індексації для січня 2016 року з урахуванням бачення Мінсоцполітики представлена на с. 14 — 15 цього номера. Зверніть увагу: у розрахунках величини приросту індексу інфляції в січні 2015 року бере участь індекс інфляції в листопаді 2015 року — 102,0 %.

Тепер нагадаємо, як користуватися такою таблицею. Припустимо, базовим (за старим трактуванням) місяцем працівника є березень 2015 року. Отже, якщо січень 2016 року відпрацьовано ним повністю (працівник на повній ставці, усі робочі дні/години є фактично відпрацьованими), то сума поточної індексації (унаслідок перевищення порога від базового березня-2015) — 252,17 грн. (значення на перетині рядка «2015 Березень» з графою 5). Її ми отримали так: 1378 грн. х 18,3 % = 252,17 грн. Тут 18,3 % — значення приросту ІСЦ для проведення індексації (значення на перетині рядка «2015 Березень» з графою 4); 1378 грн. — зарплата, що індексується в межах чинного розміру ПМПО в січні 2016 року.

Важливо! У разі неповного робочого часу або ж не повністю відпрацьованого місяця індексацію слід виплачувати пропорційно відпрацьованому часу ( абз. 7 п. 4 Порядку № 1078). Ця норма залишилася без змін.

Приклад 3. Останнім базовим місяцем працівника підприємства був вересень 2015 року. Цього місяця працівнику розрахували фіксовану суму індексації в розмірі 500 грн., яку виплачували щомісячно за період жовтень — грудень 2015 року. У січні 2016 року посадовий оклад працівника підвищується на 450 грн. (з 2000 до 2450 грн.). Інших постійних складових зарплати немає.

Січневе підвищення окладу означає, що з’являється нова точка відліку для наступної індексації січень 2016 року, отже, застосовуємо нові норми Порядку № 1078 (ср. ). Цього місяця у працівника є право на суму індексації, що склалася в місяці підвищення окладу (500 грн.). Оскільки сума січневого підвищення окладу (450 грн.) менше належної працівнику індексації (500 грн.), то згідно з абз. 4 п. 5 Порядку № 1078 визначаємо індексацію з урахуванням підвищення (індексацію як різницю). Вона становитиме 50 грн. (500 - 450).

Грошовий дохід разом із сумою індексації за січень 2016 року становитиме 2500 грн. (2450 + 50).

Розраховану суму індексації (50 грн.) виплачують до наступного підвищення посадового окладу або ж до появи права на нову індексацію (коли ІСЦ наростаючим підсумком перевищить 103 %).

З лютого 2016 року (з місяця, що настає за місяцем останнього підвищення окладу) розпочинають розрахунок нового ІСЦ наростаючим підсумком для визначення права на нову індексацію (по-старому іменовану «поточною» індексацією).

Зверніть увагу: якби сума січневого підвищення окладу перевищила належну індексацію (становила б500 грн. і більше), то працівник втратив би право на індексацію (тобто тоді б індексація «обнулилася»).

Приклад 4. 11 січня 2016 року працівник прийнятий на роботу на посаду, оклад за якою востаннє збільшувався на підприємстві в серпні 2015 року.

Для новоприйнятого працівника застосовуємо новий п. 102 Порядку № 1078. Оскільки підприємство не підвищувало посадові оклади за такою посадою з серпня 2015 року, то «новачку» в такій ситуації пощастить. Він має право на індексацію від місяця останнього підвищення окладу за цією посадою. Отже, сума індексації за січень 2016 року за повністю відпрацьований січень-2016 дорівнює 1378 х 2,3 % = 31,69 грн. (у таблиці орієнтир — серпень 2015 року). З урахуванням фактично відпрацьованого часу за січень 2016 року працівнику має бути нарахована сума індексації в розмірі 25,02 грн. (31,69 грн. : 19 роб. дн. х 15 роб. дн.).

Якби в січні 2016 року підприємство збільшило посадові оклади працівникам, то в такому місяці (підвищення окладів) значення ІСЦ приймають за 1 або 100 %. І якби прийняли нового працівника, то для нього з лютого 2016 року розпочинають розрахунок нового індексу наростаючим підсумком. Право на індексацію настало б, якби ІСЦ наростаючим підсумком перевищив 103 %.

Використані документи

Закон про індексаціюЗакон України «Про індексацію грошових доходів населення» від 03.07.91 р. № 1282-ХІІ (у редакції від 06.02.2003 р. № 491-ІV).

Закон № 911 — Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 24.12.2015 р. № 911-VIII.

Постанова № 1013 — постанова КМУ «Про упорядкування структури заробітної плати, особливості проведення індексації та внесення змін до деяких нормативно-правових актів» від 09.12.2015 р. № 1013.

Порядок № 1078 — Порядок проведення індексації грошових доходів населення, затверджений постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі