«Перехідні» відпускні, лікарняні і декретні: сплата єдиного внеску та відображення у звітності

Боршовська Валентина, заступник директора Департаменту — начальник відділу персоніфікованого обліку, інформаційних систем та мереж Пенсійного фонду України
Оплата за час відпусток, лікарняних може припадати, а декретних — завжди припадає на декілька суміжних місяців, але нараховується в одному місяці. Звідси виникає запитання: за якою ставкою необхідно нараховувати ЄCВ на такі «перехідні» виплати, якщо в поточному місяці і місяцях, за які вони виплачуються, відрізняються ставки ЄСВ?

Згідно з ч. 2 ст. 9 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі — Закон) і п.п. 1 п. 3 розд. IV Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. № 449 (далі — Інструкція № 449), обчислення ЄСВ здійснюється на підставі бухгалтерських і інших документів, відповідно до яких провадиться нарахування або які підтверджують нарахування та виплату (доходу), на які нараховується ЄСВ.

Частиною 4 ст. 9 Закону і п.п. 4 п. 1 розд. IV Інструкції № 449 визначено, що нарахування ЄСВ за попередні періоди (окрім випадків одноразової сплати особою ЄCВ за попередні періоди згідно з угодою про добровільну участь у страхуванні) здійснюється виходячи з розміру ЄCВ, який діяв на день нарахування заробітної плати (доходу), на яку нараховується ЄCВ.

Якщо нарахування заробітної плати здійснюється за попередній період, зокрема у зв’язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, виявленням помилок, нараховані суми включаються в заробітну плату того місяця, в якому були здійснені нарахування ( п.п. 3 п. 3 розд. IV Інструкції № 449).

У наведених вище нормах під нарахуванням ЄСВ за попередні періоди розуміється ситуація, коли в поточному місяці застрахованій особі донараховується дохід, який помилково або з інших причин не був нарахований у попередніх періодах. Це може бути у випадках, коли в поточному місяці:

— нараховуються лікарняні, такі, що припадають на попередні місяці;

— донараховується заробітна плата у зв’язку допущеними арифметичними помилками або уточненням відпрацьованого працівником часу в попередніх місяцях, чи донараховується індексація у зв’язку з її ненарахуванням або неправильним нарахуванням в попередніх місяцях, чи нараховується премія (винагорода), надбавка, доплата за попередній місяць (квартал, півріччя, рік).

Отже, в цілях правильного визначення бази нарахування ЄСВ у конкретних місяцях «перехідні» відпускні, лікарняні і декретні необхідно відносити до місяців, за які вони нараховані (тобто до місяців, на які припадають календарні дні оплачуваної відпустки, тимчасової непрацездатності і «декретної» відпустки). Відповідно після віднесення «перехідних» виплат до місяців, за які вони нараховані, при нарахуванні ЄСВ на такі виплати застосовується максимальна величина бази нарахування ЄСВ, що діє в таких місяцях.

Аналогічний принцип застосовується і при відображенні «перехідних» виплат в таблиці 6 Звіту з ЄСВ, яка призначена для формування страхувальником у розрізі кожної застрахованої особи відомостей про суми нарахованої їй заробітної плати (доходу) у звітному місяці. Нагадаємо, що згідно з п. 9 розд. IV Порядку формування і подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. № 435 (далі — Порядок № 435), у таблиці 6 Звіту з ЄСВ суми, нараховані за дні щорічної і додаткової відпусток, вносяться до графи «Загальна сума нарахованої заробітної плати (доходу) (усього з початку звітного місяця)» (реквізит 17) із зазначенням відповідного місяця тільки в сумі, що припадає на дні відпустки у цьому місяці, з кодом типу нарахувань «10». Суми, що припадають на дні відпустки наступних місяців, включаються в поле наступних місяців і відображаються в окремих рядках за першим рядком з кодом типу нарахувань «10».

«Перехідні» лікарняні і декретні відображаються в окремих рядках з кодами категорії застрахованої особи, визначеними в додатку 2 до Порядку № 435, у полі відповідного місяця тільки в сумі, що припадає на цей місяць.

На одну застраховану особу допускається декілька записів у таблиці 6 Звіту з ЄСВ, якщо протягом одного звітного періоду (місяця) застрахованій особі були здійснені нарахування виплат, в яких відрізняються база нарахування ЄСВ і розміри ставок ЄСВ, а також якщо нарахування здійснювалися за поточні і майбутні (відпускні, декретні) та минулі (лікарняні, декретні та нарахування сум заробітної плати (доходу) за виконану роботу (надані послуги), строк виконання яких перевищує календарний місяць, а також за відпрацьований час після звільнення з роботи або згідно з рішенням суду — середня заробітна плата за вимушений прогул) періоди.

Враховуючи вищевикладене і нововведення в сплаті ЄСВ з 1 січня 2016 року, можна зробити наступні висновки:

— Якщо працівникові в грудні (листопаді) 2015 року нараховано і виплачено відпускні за відпустку, яка припадає на грудень (листопад) 2015 року і січень (лютий) 2016 року, і з усієї суми відпускних сплачено ЄСВ у порядку і за ставками, що діяли у 2015 році, то перерахунок ЄСВ, сплаченого з відпускних, що припадають на січень (лютий) 2016 року, не здійснюється, а у Звіті за січень (лютий) 2016 року коригування сплаченого ЄСВ не провадиться.

— Якщо працівниці у листопаді 2015 року нараховано і виплачено декретні за відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, яка припадає у тому числі на місяці 2016 року, і з усієї суми таких декретних сплачено ЄСВ у порядку і за ставками, що діяли у 2015 році, то перерахунок ЄСВ, сплаченого з декретних, таких, що припадають на місяці 2016 року, не здійснюється, а у Звіті за місяці 2016 року коригування сплаченого ЄСВ не провадиться.

— Якщо працівникові в січні 2016 року нараховуються лікарняні за період тимчасової непрацездатності, що припадає на грудень (листопад) 2015 року і січень (лютий) 2016 року, то на такі лікарняні ЄСВ нараховується за ставкою, встановленою у 2016 році (22 %). При цьому утримання ЄСВ не здійснюється. «Перехідні» лікарняні розподіляються за місяцями, за які вони нараховані, з метою порівняння сумарного доходу в таких місяцях з максимальною величиною бази нарахування ЄСВ. Кінцеве обкладення ЄСВ «перехідних» лікарняних здійснюється в межах максимальної величини бази нарахування ЄСВ у місяцях, за які виплачуються лікарняні.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі