Працівники рентгенвідділення мають справу з хворими на туберкульоз: визначаємо розмір підвищення окладу

Гавриленко Лідія, головний спеціаліст з питань соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників охорони здоров’я України
У складі центральної міської лікарні є протитуберкульозний кабінет. Цей кабінет віднесено до структурних підрозділів лікарні, працівники яких надають допомогу хворим на заразну форму туберкульозу. Також у лікарні окремо є рентгенвідділення при протитуберкульозному кабінеті (до складу входять лікар-рентгенолог протитуберкульозного кабінету та рентгенолаборант) і лабораторія (до складу якої входить фельдшер-лаборант протитуберкульозного кабінету). У якому розмірі згаданим праців- никам (лікарю-рентгенологу, рентгенолаборанту, фельдшеру-лаборанту) має підвищуватися оклад у зв’язку із шкідливими і важкими умовами праці — як для працівників, що обслуговують хворих на заразну чи активну форму туберкульозу?

Лікарі та фахівці з базовою та неповною вищою медичною освітою, професіонали з вищою немедичною освітою та наукові працівники, що допущені до медичної діяльності, молодші медичні сестри спеціалізованих закладів охорони здоров’я та структурних підрозділів закладів охорони здоров’я, які здійснюють діагностику туберкульозу і надають лікувально-профілактичну допомогу хворим на заразну та активну форми туберкульозу, мають право на підвищення посадових окладів у зв’язку із шкідливими і важкими умовами праці та надбавку за тривалість безперервної роботи (постанова КМУ «Про деякі заходи щодо підвищення престижності праці медичних працівників, які надають медичну допомогу хворим на туберкульоз» від 16.02.2011 р. № 123).

Про згадані підвищення і надбавку також ідеться в Умовах оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Мінпраці і МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519.

Вказаним співробітникам, які здійснюють діагностику і надають лікувально-профілактичну допомогу хворим на заразну форму туберкульозу і найбільше ризикують своїм здоров’ям, установлено підвищення посадових окладів на 60 % у зв’язку із шкідливими і важкими умовами праці та надбавку за тривалість безперервної роботи у розмірі до 60 % посадового окладу залежно від стажу роботи на відповідній посаді та у відповідних закладах. А ось співробітникам, які здійснюють діагностику і надають лікувально-профілактичну допомогу хворим на активну форму туберкульозу, установлено підвищення посадових окладів на 30 % у зв’язку із шкідливими і важкими умовами праці та надбавку за тривалість безперервної роботи у розмірі до 40 % посадового окладу залежно від необхідного стажу роботи.

Ступінь ризику інфікування на туберкульоз установлено Стандартом інфекційного контролю за туберкульозом в лікувально-профілактичних закладах, місцях довгострокового перебування людей та проживання хворих на туберкульоз, затвердженим наказом МОЗ від 18.08.2010 р. № 684. Відповідно до п. 3.4 цього Стандарту до високого ступеня ризику захворювання на туберкульоз віднесено протитуберкульозні кабінети поліклінік і лікарень.

Висновок: Якщо до штату протитуберкульозного кабінету включено посади лікаря-рентгенолога, рентгенолаборанта та фельдшера-лаборанта, які обслуговують хворих на заразну форму туберкульозу, то їм також посадові оклади підвищують на 60 % та виплачують надбавку за тривалість безперервної роботи залежно від стажу роботи на цих посадах до 60 % посадового окладу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі