Теми статей
Обрати теми

Доплата за науковий ступінь: установлюємо відповідність між лікарською діяльністю і науковим ступенем

Купліванчук Анжела, заступник директора Департаменту — начальник відділу методології оплати праці та роботи з місцевими бюджетами Департаменту фінансово-ресурсного забезпечення
Завідувач терапевтичного відділення за сумісництвом працює лікарем-терапевтом. У нього є науковий ступінь доктора медичних наук за спеціальністю «Кардіологія». Чи має він право на доплату за наявність наукового ступеня за кожною посадою?

Спершу зазначимо, що основні моменти щодо встановлення доплати за наявність наукового ступеня представлені в п.п. 3.3.1 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

Так, за науковий ступінь доктора наук працівнику встановлюють доплату у граничному розмірі 25 %, а за науковий ступінь кандидата наук у граничному розмірі 15 %. При цьому зазначений відсотковий розмір доплати застосовують до посадового окладу з урахуванням усіх підвищень ( п. 3.5 Умов № 308/519).

Для встановлення доплати за наявність наукового ступеня має бути виконано умову:

діяльність працівника за профілем (медична, фармацевтична, наукова тощо) збігається з наявним науковим ступенем.

Тому для встановлення цієї доплати важливо визначити таку відповідність для керівних медпрацівників або лікарів. З цього питання перш за все звернемося до Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників (Випуск 78 «Охорона здоров’я»), затвердженого наказом МОЗ від 29.03.2002 р. № 117.

У цьому Довіднику наведено кваліфікаційні вимоги до керівних посад медперсоналу і посад лікарів усіх спеціальностей. Так-от, одними з таких вимог для зазначених посад є повна вища освіта за напрямом підготовки «Медицина», а також проходження інтернатури за однією зі спеціальностей медичного профілю з наступним отриманням сертифіката лікаря-спеціаліста. З цього випливає: діяльність керівних медпрацівників і лікарів усіх спеціальностей пов’язана з медичною діяльністю.

Тепер необхідно визначити профіль наявного наукового ступеня. У цьому допоможе Перелік наукових спеціальностей, затверджений наказом МОНмолодьспорту від 14.09.2011 р. № 1057. У зазначеному Переліку під шифром 14 наведено таку галузь науки, як «Медичні науки». Якщо спеціальність, за якою присвоєно науковий ступінь, зазначена серед медичних наук, вважається, що науковий ступінь присуджено за медичним профілем.

Повертаємося до ситуації, наведеної в запитанні. Згідно з вищезазначеним Переліком науковий ступінь, що присуджується за спеціальністю «Кардіологія», належить до галузі «Медичні науки» (шифр 14.01.11). Отже, діяльність завідувача терапевтичного відділення та лікаря-терапевта належить до медичної діяльності і за профілем збігається з науковим ступенем доктора медичних наук за спеціальністю «Кардіологія», оскільки такий ступінь присуджено за медичним профілем. Як бачимо, одна з головних умов для встановлення доплати за наявність наукового ступеня в цьому випадку дотримується.

Також варто пам’ятати ще про один факт, що стосується здійснення такої доплати ( п.п. 3.3.2 Умов № 308/519): «Доплати за науковий ступінь проводяться як за основною роботою, так і за сумісництвом залежно від обсягу фактично виконаної роботи».

Зверніть увагу! Доплата за наявність наукового ступеня доктора медичних наук за спеціальністю «Кардіологія» має проводиться як за основною посадою завідувача терапевтичного відділення, так і за посадою лікаря-терапевта, яку працівник обіймає на умовах сумісництва.

Водночас остаточне рішення щодо відповідності наукового ступеня профілю діяльності працівника (у тому числі й заступників керівника медзакладу) за посадою, від якого залежить і виплата відповідної доплати, приймає керівник медзакладу ( абз. 3 п.п. 3.3.1 Умов № 308/519). Щодо керівників медзакладів таке рішення приймає орган вищого рівня на підставі абз. 2 п. 1.6 Умов № 308/519.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі