«Декретниці» нарахували премію: чи виконувати вимогу щодо ЄСВ з МЗП

Яким чином нараховується ЄСВ на виробничі премії в розмірі менше мінімальної заробітної плати, нараховані найманим працівникам, які знаходяться у відпустках у зв’язку з вагітністю та пологами / для догляду за дитиною до трьох та шести років?

Відповідно до ч. 5 ст. 8 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI, із змінами та доповненнями (далі — Закон № 2464), у разі якщо база нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — ЄСВ) не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, сума ЄСВ розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід (прибуток), та ставки ЄСВ. Умовою застосування зазначеної норми є перебування найманого працівника у трудових відносинах повний календарний місяць.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону № 2464 базою нарахування ЄСВ для платників, зазначених у п. 1 (крім абз. 7) ч. 1 ст. 4 цього Закону, є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР.

Відповідно до Методичних рекомендацій щодо організації матеріального стимулювання праці працівників підприємств і організацій, затверджених наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 29.01.2003 р. № 23, премія — це основний вид додаткової, понад основну заробітну плату, винагороди, яка виплачується працівникам за результатами їх трудової діяльності та виробництва в цілому за показниками та умовами оцінки цих результатів, визначеними підприємством.

Згідно з п. 2.2 розд. 2 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату України від 13.01.2004 р. № 5, виробничими є премії, пов’язані з виконанням виробничих завдань і функцій.

Виробничі премії виплачують за фактично відпрацьований час.

Якщо найманим працівникам, які знаходяться у відпустках у зв’язку з вагітністю та пологами / для догляду за дитиною до трьох та шести років, виплачені виробничі премії в розмірі менше мінімальної заробітної плати, сума ЄСВ розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та ставки ЄСВ.

За інформацією з підкатегорії 301.04.01 Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу «ЗІР»

ВІД РЕДАКЦІЇ

У своєму роз’ясненні податківці розглянули питання про нарахування ЄСВ на премію, нараховану жінці, яка перебуває в «декретній» відпустці. При цьому відповідь вони дали у загальних рисах, надто не вдаючись у подробиці. А треба було. Пояснимо чому.

Річ у тім, що фіскали зазначили: у випадках, якщо премія, нарахована жінці, яка перебуває як у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, так і у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 3 (6) років, менше мінімальної заробітної плати (далі — МЗП), ЄСВ нараховують виходячи з МЗП.

Ми не сперечаємося з тими висновками, які стосуються нарахування ЄСВ із МЗП у ситуації, коли жінка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 3 (6) років. Адже, крім такої премії, інших нарахувань у цей період у неї немає. І якщо розмір премії менше МЗП, суму ЄСВ визначають множенням МЗП на ставку ЄСВ, чинну на момент нарахування виплати (у 2016 році — 22 %).

Проте в ситуації, коли жінка перебуває в оплачуваній відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, недостатньо просто порівняти суму премії з розміром МЗП, установленої в місяці нарахування премії. Така «декретна» відпустка є оплачуваною — за час перебування в ній працівниці нараховують та виплачують допомогу по вагітності та пологах. Тому база нарахування ЄСВ у кожному конкретному місяці перебування працівниці в «декретній» відпустці включає суму допомоги по вагітності та пологах, що припадає на такий місяць, і суму премії, нарахованої цього місяця.

Отже, якщо в період перебування жінки у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами їй нарахували премію, то з метою виконання, зокрема, вимоги про нарахування ЄСВ виходячи з «мінімалки» з МЗП треба порівняти загальний дохід, нарахований за такий місяць (розподілені суми декретних + премія).

Числові приклади допоможуть розібратися з такими ситуаціями.

Приклад 1. У березні 2016 року працівниці, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років, нарахували премію в розмірі 500 грн.

Яку суму ЄСВ потрібно нарахувати цього місяця?

Сума премії, нарахованої жінці в березні 2016 року, менше МЗП (500 грн. < 1378 грн.). А отже, потрібно виконати вимогу про нарахування ЄСВ з «мінімалки».

Визначимо різницю між МЗП і сумою премії, а саме суму додаткової бази:

1378 - 500 = 878 (грн.).

Знайдемо розмір ЄСВ, нарахованого на:

— суму премії: 500 грн. х 22 % = 110 грн.;

— додаткову базу: 878 грн. х 22 % = 193,16 грн.

Загальна сума ЄСВ, що підлягає сплаті, становитиме 303,16 грн. (110 + 193,16).

Приклад 2. Працівниця перебувала в оплачуваній відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами з 16.11.2015 р. по 20.03.2016 р. Сума допомоги по вагітності та пологах була нарахована та виплачена в листопаді 2015 року в розмірі 6930 грн., у тому числі за дні відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, що припадають на березень 2016 року, — 1100 грн. У березні 2016 року їй виплатили премію в розмірі 500 грн.

Сума премії, нарахована працівниці в березні 2016 року, менше МЗП (500 грн. < 1378 грн.). Однак щоб застосувати вимогу ч. 5 ст. 8 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI, необхідно віднести частину суми допомоги по вагітності та пологах, що припадає на березень 2016 року і нарахована в листопаді 2015 року, до доходу березня 2016 року. Визначити загальну суму виплати за березень і порівняти її з МЗП. Якщо база нарахування ЄСВ виявиться менше МЗП, то треба виконати вимогу про нарахування ЄСВ з «мінімалки», якщо база буде більша МЗП — ЄСВ нараховуємо на фактичну суму премії.

Визначимо загальну базу нарахування ЄСВ за березень 2016 року:

1100 + 500 = 1600 (грн.).

Вона перевищує МЗП (1600 грн. > 1378 грн.), тому ЄСВ нараховуємо на фактичну суму премії:

500 грн. х 22 % = 110 грн.,

де 22 % — ставка нарахування ЄСВ, установлена в місяці, в якому нараховують премію.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі