ЄСВ з МЗП: донараховуємо помилково не нараховану квартальну премію працівнику

Кепіна Світлана, начальник Управління адміністрування єдиного внеску і методології Департаменту доходів і зборів з фізичних осіб ДФСУ
У березні 2016 року було виявлено, що працівнику помилково не було нараховано премію за IV квартал 2015 року в розмірі 900 грн. Як обкладається зазначена сума премії єдиним внеском на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і чи потрібно виконувати в цій ситуації вимогу про сплату єдиного внеску з мінімальної заробітної плати?

Так само, як і в попередньому випадку, ставка ЄСВ для обкладення донарахованої квартальної премії — 22 %.

Також потрібно виконати вимогу про сплату ЄСВ з МЗП. Тільки для виконання цієї вимоги потрібно знати, що сума квартальної премії включається до доходу місяця, в якому її донараховано, а не місяців, за які вона нарахована. Це випливає з положень п.п. 3 п. 3 розд. IV Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. № 449, згідно з якими, якщо нарахування зарплати здійснюється за попередній період, зокрема, у зв’язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, виявленням помилок, нараховані суми включаються до зарплати того місяця, в якому було проведено нарахування.

Тому в цій ситуації сума донарахованої квартальної премії включається до доходу працівника за березень 2016 року. Припустимо, що зарплата працівника за березень 2016 року склала 2500 грн. Загальна база обкладення ЄСВ за цей місяць становить 3400 грн. (2500 + 900), що більше МЗП. Тому ЄСВ потрібно нарахувати на фактично нараховану суму фонду оплати праці.

Сума ЄСВ дорівнюватиме 748 грн. (3400 грн. х 22 %).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі