Теми статей
Обрати теми

Про деякі питання формування штатних нормативів

Міністерство освіти і науки України
Наказ від 13.04.2016 р. № 433

Відповідно до пункту 5 Прикінцевих положень Закону України від 24 грудня 2015 року № 911-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» наказую:

1. Керівникам навчальних закладів та установ освіти, штатний розпис яких розробляється з дотриманням вимог, передбачених типовими штатними нормативами і які передбачають максимальну кількість посад (штатних одиниць), затвердженими наказами Міністерства освіти і науки України від 04 листопада 2010 року № 1055 «Про затвердження Типових штатних нормативів дошкільних навчальних закладів», від 06 грудня 2010 року № 1205 «Про затвердження Типових штатних нормативів загальноосвітніх навчальних закладів», від 23 січня 2014 року № 60 «Про затвердження Типових штатних нормативів вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації», наказами Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 27 вересня 2012 року № 1058 «Про затвердження Типової структури та Типових штатних нормативів бібліотек вищих навчальних закладів III — IV рівнів акредитації», від 31 жовтня 2012 року № 1230 «Про затвердження Типових штатних нормативів позашкільних навчальних закладів», забезпечити у 2016 році скорочення керівного, адміністративного, управлінського, господарсько-обслуговуючого персоналу, водіїв, робітників, які обслуговують громадські будівлі, на 10 відсотків.

2. Департаментам (управлінням) освіти і науки обласних, Київської міської державних адміністрацій, вищим навчальним закладам, які належать до сфери управління Міністерства освіти і науки України, до 15 липня 2016 року надати Міністерству інформацію щодо здійснення скорочення, передбаченого пунктом 1 цього наказу.

3. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.

Т. в. о. Міністра І. Совсун

Коментар редакції

Скорочення персоналу в освітній сфері: вивчаємо рішення МОН

Про майбутнє скорочення персоналу у бюджетників у 2016 році нам стало відомо з норм Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 24.12.2015 р. № 911-VIII (далі — Закон № 911, див. «ОП», 2016, № 1, с. 24). Так, п. 5 Прикінцевих положень цього Закону КМУ доручено забезпечити перегляд типових і примірних штатів бюджетних установ з метою скорочення керівного, адміністративного, управлінського, господарсько-обслуговуючого персоналу, водіїв, робітників, які обслуговують громадські будівлі, мінімум на 10 %. На виконання цього завдання Уряду відводилося 3 місяці з дати набуття чинності Законом № 911, який введено в дію з 01.01.2016 р.

У свою чергу КМУ передоручив виконати припис про скорочення персоналу в освітній сфері профільному Міністерству, тобто МОН. Якраз на виконання такого доручення Міносвіти і видало наказ, що коментується.

Який підхід обрало МОН для виконання припису п. 5 Прикінцевих положень Закону № 911? Давайте з’ясовувати.

Освітні заклади, в яких проводиться скорочення персоналу. Скорочення персоналу проводиться в навчальних закладах та установах освіти, штатний розпис яких розробляється з урахуванням вимог, передбачених типовими штатними нормативами, та передбачає максимальну кількість посад (штатних одиниць). Йдеться про типові штатні нормативи, затверджені:

наказом МОН «Про затвердження Типових штатних нормативів дошкільних навчальних закладів» від 04.11.2010 р. № 1055;

наказом МОН «Про затвердження Типових штатних нормативів загальноосвітніх навчальних закладів» від 06.12.2010 р. № 1205;

наказом МОН «Про затвердження Типових штатних нормативів вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації» від 23.01.2014 р. № 60;

наказом МОНмолодьспорту «Про затвердження Типової структури та Типових штатних нормативів бібліотек вищих навчальних закладів III — IV рівнів акредитації» від 27.09.2012 р. № 1058;

наказом МОНмолодьспорту «Про затвердження Типових штатних нормативів позашкільних навчальних закладів» від 31.10.2012 р. № 1230.

Підкреслимо: як випливає з п. 1 наказу, що коментується, скорочення персоналу на 10 % необхідно провести тільки в тих навчальних закладах та установах освіти, штатний розпис яких передбачає максимальну кількість персоналу, що обіймає посади, передбачені переліченими типовими штатними нормативами.

Категорії персоналу, що підпадають під скорочення. У цьому питанні п. 1 наказу, що коментується, слово в слово повторює п. 5 Прикінцевих положень Закону № 911. Так-от, ще раз зазначимо, що в навчальних закладах та установах освіти, що відповідають наведеним вище критеріям, «під удар» скорочення потрапляють: керівний, адміністративний, управлінський, господарсько-обслуговуючий персонал, водії, робітники, які обслуговують громадські будівлі.

Зауважте, що педагогічного персоналу в цьому списку немає. Проте посади керівників навчальних закладів та їх заступників є одночасно педагогічними (Перелік посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затверджений постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963) і керівними посадами. Тому перш ніж прийняти рішення про скорочення цих працівників — дізнайтеся думку вашого місцевого органу управління освіти. Ми ж вважаємо, що наведені працівники не повинні потрапляти під скорочення.

Часові межі для проведення скорочення персоналу. Зауважимо, що забезпечити скорочення персоналу, передбачене п. 1 наказу, що коментується, повинні керівники навчальних закладів та установ освіти.

В які строки потрібно скоротити персонал? У п. 2 наказу, який коментуються, зазначено, що департаменти (управління) освіти і науки обласних, Київської міської держадміністрацій, вищі навчальні заклади, що належать до сфери управління МОН, повинні подати цьому Міністерству інформацію про проведені скорочення згідно з п. 1 наказу, який коментується, до 15.07.2016 р.

Виходить: до 15.07.2016 р. скорочення персоналу вже має бути проведене. Отже, таку процедуру в навчальних закладах та установах освіти потрібно починати вже зараз. Тим паче що працівник, якого скорочують, підлягає звільненню на підставі п. 1 ст. 40 КЗпП (за відсутності іншої посади, на яку він може бути переведений). Про розірвання трудового договору на такій підставі працівник має бути попереджений не пізніше ніж за два місяці до дати звільнення ( ст. 492 КЗпП). Про підходи в реалізації припису про двомісячний строк попередження дізнайтеся з консультації фахівця Мінсоцполітики у спецвипуску «ОП», 2016, № 6/1, с. 19.

Людмила БЄЛЄВЦОВА, експерт з питань оплати праці (e-mail: l.belevtsova@id.factor.ua)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі