Надбавка за тривалість безперервної роботи: визначаємо «надбавочний» стаж

Купліванчук Анжела, заступник директора Департаменту — начальник відділу методології оплати праці та роботи з місцевими бюджетами Департаменту економіки і фінансової політики
Лікар загальної практики — сімейний лікар, який працює в амбулаторії сімейної медицини, має безперервний стаж на посаді більше 4 років. Зазначеному працівнику встановлена надбавка за тривалість безперервної роботи у розмірі 10 % посадового окладу. З 01.09.2016 р. він був направлений на навчання до клінічної ординатури. Чи зараховується період проходження клінічної ординатури до стажу, що дає право на отримання надбавки за тривалість безперервної роботи?

Так, зараховується, але за певних умов. Пояснимо свій висновок.

Надбавка за тривалість безперервної роботи встановлюється у порядку та розмірах, затверджених п. 4.1 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

Зокрема, лікарям, незалежно від найменування посад, дільничним сестрам медичним, зубним лікарям, медичним сестрам загальної практики — сімейної медицини дільничних лікарень, амбулаторій, у т. ч. лінійних на залізничному транспорті та тих, що увійшли до складу центрів первинної медико-санітарної допомоги або до центральних районних, районних та міських лікарень, що розташовані в сільській місцевості, амбулаторій сімейної медицини, надбавка за тривалість безперервної роботи встановлюється згідно з п. 1 п.п. 4.1.1 Умов № 308/519 у розмірі до 40 відсотків залежно від стажу безперервної роботи. Як бачимо, медпрацівники амбулаторій сімейної медицини мають право на таку надбавку. Про це також зазначило й МОЗ у листі від 02.12.2013 р. № 10.03.67/3773/ 37584.

Розміри надбавки за тривалість безперервної роботи залежно від стажу такої роботи наведено у гр. 4 п. 1 п.п. 4.1.1 Умов № 308/519, і на сьогодні вони складають: від 3 до 5 років безперервної роботи — 10 відсотків, від 5 до 7 років — 20 відсотків, від 7 до 9 років — 30 відсотків, понад 9 років — 40 відсотків посадового окладу.

Отже, сумніву про правомірність встановлення надбавки за безперервний стаж лікарю загальної практики — сімейному лікарю не виникає. Залишаються питання: яка ж робота включається до «надбавочного» стажу і чи є в її складі період проходження клінічної ординатури?

Згідно з пп. 13 п.п. 4.1.3 Умов № 308/519 до стажу безперервної роботи зараховується час роботи в закладах та на посадах, які перелічені в п.п. 4.1.1 Умов № 308/519, крім роботи в протилепрозних, протичумних закладах та підрозділах з боротьби з особливо небезпечними інфекціями, а також:

— час військової служби, служби в органах і підрозділах цивільного захисту, військових формуваннях та правоохоронних органах України і колишнього СРСР, у тому числі період виконання інтернаціонального обов’язку, в органах внутрішніх справ і державної безпеки;

— час навчання на курсах удосконалення або підвищення кваліфікації за спеціальністю, за винятком часу проходження стажування з перебуванням на посаді лікаря-стажиста;

— час, коли працівник фактично не працював, але за ним зберігалися місце роботи (посада) і заробітна плата, у т. ч. час вимушеного прогулу в разі неправильного звільнення, переведення на іншу роботу з подальшим відновленням;

— час, коли працівник не працював, але за ним зберігалося місце роботи (посада) та допомога за державним соціальним страхуванням;

— час роботи на виборних посадах у радянських, профспілкових та інших громадських організаціях, у партійних та комсомольських органах, органах партійно-державного та народного контролю (за винятком роботи на посадах з господарського та технічного обслуговування цих органів) до 1 липня 1991 року;

— час, коли працівник отримував допомогу по безробіттю у разі втрати роботи у зв’язку зі скороченням штатів або проведенням організаційних заходів, закінченням строку контракту тощо.

Зауважимо, що умовою зарахування до «надбавочного» стажу більшості із наведених періодів є те, що їм повинна передувати і за ними слідувати робота на посадах і в установах, зазначених у п.п. 4.1.1 Умов № 308/519.

Щодо можливості зарахування до «надбавочного» стажу лікаря періоду проходження його навчання у клінічній ординатурі зазначимо наступне.

Згідно з п.п. 4.12 Положення про клінічну ординатуру, затвердженого наказом МОЗ від 29.01.98 р. № 12, термін навчання в клінічній ординатурі зараховується лікарю до його загального трудового стажу та стажу роботи за фахом. Про можливість зарахування цього періоду до стажу безперервної роботи, що дає змогу отримувати надбавку, у цьому Положенні, на жаль, не зазначено. Тож чи зараховується він до надбавочного стажу?

Відповідь на це запитання слід шукати у п.п. 4 п.п. 4.1.3 Умов № 308/519, який передбачає, що для зарахування періоду проходження клінічної ординатури до «надбавочного» стажу необхідне виконання двох умов:

1) після проходження клінічної ординатури або аспірантури лікар повинен прибути до медичного закладу у встановлений для цього строк (зазначається у направленні на навчання, яке видає медзаклад або орган охорони здоров’я);

2) його навчанню безпосередньо повинна передувати робота в закладах (підрозділах), вказаних у п.п. 4.1.1 Умов № 308/519.

Отже, при виконанні вищевказаних умов період навчання лікаря у клінічній ординатурі зараховується до стажу, що дає право на отримання надбавки за тривалість безперервної роботи.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі