Теми статей
Обрати теми

Щодо розрахунку середньої зарплати для оплати днів відрядження

Міністерство соціальної політики України
Лист від 08.11.2016 р. № 1537/13/84-16

Департамент заробітної плати та умов праці розглянув лист щодо обчислення середньої заробітної плати згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100, для оплати днів відрядження та повідомляє.

Відповідно до абзацу третього пункту 2 вищеназваного Порядку у всіх випадках збереження середньої заробітної плати, крім оплати часу відпусток і виплати компенсації за невикористані відпустки, середньомісячна заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за останні 2 календарні місяці роботи, що передують події, з якою пов’язана відповідна виплата.

Працівникам, які пропрацювали на підприємстві, в установі, організації менше двох календарних місяців, середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за фактично відпрацьований час.

Отже, у випадку, коли працівника було прийнято на роботу 10 серпня п. р., а відправлено у відрядження 18 жовтня п. р., то розрахунки мали проводитись виходячи із заробітної плати за фактично відпрацьовані дні серпня та вересня п. р.

Якщо працівника було прийнято на роботу 15 вересня п. р., а направлено у відрядження 18 жовтня п. р., то розрахунок середньої заробітної плати для оплати днів відрядження мав проводитись виходячи із заробітної плати за фактично відпрацьовані дні протягом вересня та жовтня п. р.

Для працівника, прийнятого на роботу у жовтні та направленого у відрядження 18 жовтня п. р., розрахунок середньої заробітної плати для оплати днів відрядження мав проводитись виходячи із заробітної плати за фактично відпрацьовані дні жовтня до направлення його у відрядження.

Директор Департаменту О. Товстенко

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

Розраховуємо середню зарплату для працівників-новачків

Лист Мінсоцполітики, що коментується, стосується питання розрахунку середньої зарплати для оплати днів відрядження працівників-новачків.

Отже, нагадаємо: згідно зі ст. 121 Кодексу законів про працю України працівникам, які направлені у службове відрядження, оплата праці за виконану роботу здійснюється за умовами, визначеними трудовим або колективним договором, і розмір такої оплати праці не може бути нижче середнього заробітку.

У свою чергу, середній заробіток розраховується згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100). Ось з приводу застосування окремих його норм нашою редакцією було надіслано запит на адресу Мінсоцполітики.

Для повноти картини наведемо його:

«Працівник був направлений у відрядження з 18 жовтня 2016 року.

Яким буде розрахунковий період для визначення середньої заробітної плати у разі, коли працівник був прийнятий на роботу:

— 10 серпня 2016 року (перший випадок);

— 15 вересня 2016 року (другий випадок)?»

Річ у тім, що згідно з абзацом третім п. 2 Порядку № 100 в разі збереження середньої заробітної плати за період відрядження вона визначається виходячи з виплат за останні 2 календарні місяці роботи, що передують відрядженню. Працівникам, які відпрацювали на підприємстві, в установі, організації менше двох календарних місяців, середня зарплата обчислюється виходячи з виплат за фактично відпрацьований час.

Виникає запитання: як потрібно застосовувати зазначені норми для працівників-новачків, які перед місяцем направлення у відрядження не встигли відпрацювати повністю 2 календарні місяці?

Нижче в таблиці наведемо відповідь Мінсоцполітики. Урахуємо, що у відрядження працівника направили 18 жовтня 2016 року.

Ситуації

Дата прийняття працівника на роботу

Відпрацьований період до дня направлення у відрядження

За який період потрібно проводити розрахунок середньої зарплати

Ситуація 1

10 серпня 2016 року

З 10 серпня по 17 жовтня 2016 року включно

Виходячи із зарплати, нарахованої за відпрацьовані дні з 10 серпня по 30 вересня 2016 року

Ситуація 2

15 вересня 2016 року

З 15 вересня по 17 жовтня 2016 року включно

Виходячи із зарплати, нарахованої за відпрацьовані дні з 15 вересня по 17 жовтня 2016 року включно

Ситуація 3

3 жовтня 2016 року

З 3 жовтня по 17 жовтня 2016 року включно

Виходячи із зарплати, нарахованої за відпрацьовані дні з 3 жовтня по 17 жовтня 2016 року включно

З приводу ситуації 2 і ситуації 3 запитань не виникає. Оскільки в них працівник відпрацював менше 2 календарних місяців, середня зарплата визначається виходячи із зарплати, нарахованої працівнику за відпрацьований час з моменту прийняття на роботу до дня направлення його у відрядження.

Що стосується ситуації 1, то як бачимо, Мінсоцполітики в ній пропонує визначати середню зарплату виходячи з нарахованої зарплати за відпрацьовані дні, але в межах двох календарних місяців, що передують місяцю направлення працівника у відрядження. У цій ситуації — виходячи із зарплати, нарахованої за відпрацьовані дні з 10 серпня по 30 вересня 2016 року. «Шматочок» відпрацьованого періоду (з 1 по 17 жовтня) у розрахунку участі не бере.

Зауважимо, що таку позицію фахівці Мінсоцполітики займали і раніше у своїх неофіційних роз’ясненнях (див. «ОП», 2014, № 18, с. 6). Водночас на рівні офіційного листа вона озвучена тільки зараз.

На жаль, чіткого обґрунтування цієї позиції в листі, що коментується, не наведено. Але, швидше за все, цей висновок засновано на тому, що в нормі абзацу третього п. 2 Порядку № 100 визначено, що середня зарплата обчислюється виходячи з виплат за останні 2 календарні місяці роботи, що передують місяцю направлення працівника у відрядженні. Як бачимо, у цій нормі не зазначено, що ці 2 календарні місяці мають бути повністю відпрацьованими місяцями. Тому в ситуації 1 ми маємо, що у працівника є нарахована зарплата за відпрацьовані дні за двома календарними місяцями (серпень і вересень 2016 року). Хоча серпень не відпрацьовано повністю внаслідок того, що працівник був прийнятий на роботу 10 серпня. Отже, розрахунок середньої зарплати потрібно проводити виходячи з нарахованої зарплати, за період з 10 серпня по 30 вересня 2016 року.

Тетяна РУДА, головний редактор

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі