Теми статей
Обрати теми

Вища кваліфікаційна категорія з основного предмета: чи поширюється вона на предмети інваріантної складової

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Учитель географії має кваліфікаційну категорію «спеціаліст вищої категорії». Він також викладає предмети «Природознавство» і «Основи здоров’я», які віднесені до інваріантної складової змісту загальної середньої освіти. З цих предметів учитель пройшов курси підвищення кваліфікації. Чи поширюється присвоєна учителю географії вища кваліфікаційна категорія на педнавантаження з предметів «Природознавство» і «Основи здоров’я»?

Учителі, які мають педагогічне навантаження з кількох предметів, атестуються з того предмета, який викладають за спеціальністю. У цьому випадку присвоєна кваліфікаційна категорія поширюється на все педагогічне навантаження. Необхідною умовою при цьому є підвищення кваліфікації з предметів інваріантної складової змісту загальної середньої освіти ( п. 3.25 Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом МОН від 06.10.2010 р. № 930, далі — Типове положення № 930).

У листі від 26.01.2011 р. № 1/9-44 МОН наголошує: органи управління освітою спільно з інститутами післядипломної педагогічної освіти повинні планувати курси підвищення кваліфікації вчителів, які викладають два навчальних предмети і більше, застосовуючи очно-дистанційні, дистанційні, варіативні та інші форми навчання, які б органічно взаємоузгоджувалися з процедурою атестації педагогічних працівників.

Як передбачено п. 6.1 Типового положення № 930, нарахування заробітної плати відповідно до присвоєної за результатами атестації кваліфікаційної категорії здійснюється з дня прийняття рішення атестаційною комісією.

Увага! Учителям, які підвищили кваліфікацію з предметів інваріантної складової змісту загальної середньої освіти, присвоєна атестаційною комісією кваліфікаційна категорія поширюється на все педагогічне навантаження.

При цьому Типовим положенням № 930 не передбачено вимоги про обов’язковість проходження вчителями курсів підвищення кваліфікації за предметами варіативної складової*. У цьому випадку кваліфікаційна категорія поширюється на педагогічне навантаження варіативної складової незалежно від підвищення кваліфікації.

* Про позицію з питання обов’язковості проходження учителями курсів підвищення кваліфікації читайте в «ОП», 2016, № 19, с. 30; спецвипуску «ОП», 2016, № 12/1, с. 30. — Прим. ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі