Теми статей
Обрати теми

Немає курсів підвищення кваліфікації з одного із трьох предметів: чи є наслідки

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
У квітні 2016 року учитель пройшов атестацію, за результатами якої йому присвоєно кваліфікаційну категорію «спеціаліст вищої категорії». На той час ще не настав строк для проходження курсів підвищення кваліфікації з усіх предметів, що викладає учитель. Однак у вересні 2016 року сплинув п’ятирічний строк з проходження курсів підвищення кваліфікації з одного предмета. Чи має право директор школи тарифікувати учителя як спеціаліста щодо викладання ним третього предмета?

У ч. 4 ст. 54 Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII (далі — Закон про освіту) вказано: педагогічні працівники підлягають атестації. За результатами атестації визначаються відповідність працівника займаній посаді, рівень його кваліфікації, присвоюються категорії, педагогічні звання. Типове положення про атестацію педагогічних працівників затверджено наказом МОН від 06.10.2010 р. № 930 (далі — Типове положення № 930).

Як зазначено у п. 1.8 цього Типового положення, обов’язкове проходження не рідше одного разу на п’ять років підвищення кваліфікації є умовою лише стосовно чергової атестації педпрацівників. У додатку до Типового положення № 930 наведено форму Атестаційного листа, яким передбачено графу «Підвищення кваліфікації протягом останніх 5 років (з якої спеціальності, номер та дата видачі документа, що підтверджує підвищення кваліфікації)». Вимоги щодо проходження педагогічними працівниками підвищення кваліфікації безпосередньо перед їхньою атестацією нормативними актами не встановлено.

Учителі та викладачі, які мають педагогічне навантаження з кількох предметів, атестуються з того предмета, який викладають за спеціальністю. У цьому випадку присвоєна кваліфікаційна категорія поширюється на все педагогічне навантаження. Необхідною умовою при цьому є підвищення кваліфікації з предметів інваріантної складової змісту загальної середньої освіти (п. 3.25 Типового положення № 930). Це засвідчує про можливість проходження педагогічними працівниками підвищення кваліфікації більше одного разу на п’ять років.

У ч. 1 ст. 57 Закону про освіту наведені гарантії держави педагогічним працівникам, зокрема забезпечення підвищення кваліфікації не рідше одного разу на п’ять років.

Увага! Недотримання державної гарантії про підвищення кваліфікації педпрацівником не може слугувати підставою для зниження цьому педпрацівникові кваліфікаційного рівня та, відповідно, розміру оплати праці.

Підвищення кваліфікації — це не обов’язок педагогічних працівників, а їхня гарантія, що має забезпечуватися державою*.

* Подібної позиції дотримується і фахівець МОН // спецвипуск «ОП», 2016, № 12/1, с. 30. — Прим. ред.

Кваліфікаційна категорія та педагогічне звання, присвоєні педагогічному працівнику за результатами атестації, можуть змінюватися лише за рішенням атестаційної комісії (п. 3.30 Типового положення № 930).

Висновок: Працівники управлінь та відділів освіти, а також директор школи не наділені повноваженнями скасовувати, підвищувати або якимось іншим способом змінювати рівень кваліфікаційної категорії педагогічному працівникові, присвоєний атестаційною комісією.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі