Теми статей
Обрати теми

Класний керівник групи у ПТНЗ: чи може ним бути керівник гуртка

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Чи допустимо класним керівником групи у професійно-технічному навчальному закладі призначити керівника гуртка?

У п. 36 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102), вказано: додаткова оплата за класне керівництво в розмірі 20 % ставки заробітної плати (посадового окладу) провадиться викладачам, старшим викладачам, майстрам виробничого навчання та іншим педагогічним працівникам (крім керівних) професійно-технічних навчальних закладів.

Класний керівник — це педагогічний працівник, який здійснює педагогічну діяльність з колективом учнів класу, навчальної групи професійно-технічного навчального закладу, окремими учнями, їх батьками, організацію і проведення позаурочної та культурно-масової роботи, сприяє взаємодії учасників навчально-виховного процесу у створенні належних умов для виконання завдань навчання і виховання, самореалізації та розвитку учнів (вихованців), їх соціального захисту (п. 1.2 Положення про класного керівника навчального закладу системи загальної середньої освіти, затвердженого наказом МОН від 06.09.2000 р. № 434, далі — Положення № 434).

Відповідно до п. 2.2 цього Положення обов’язки класного керівника покладаються директором навчального закладу на педагогічного працівника або на досвідченого майстра виробничого навчання за його згодою.

Посада керівника гуртка віднесена до посад педагогічних працівників (Перелік посад педагогічних та науково-педагогічних працівників затверджений постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963).

Згідно з п. 2.4 Положення № 434 класний керівник професійно-технічного навчального закладу спільно з майстром виробничого навчання навчальної групи:

— систематично аналізує рівень навчальних досягнень та поведінку учнів, організовує навчальну допомогу;

— створює в навчальній групі необхідні умови для оволодіння професією, прищеплення творчого відношення до праці, засвоєння передових, прогресивних методів та прийомів роботи;

— проводить тематичні класні години, що спрямовані на виховання моральних цінностей, зацікавленості у питанні належності до обраної професії;

— забезпечує дотримання в навчальній групі встановленого порядку та дисципліни;

— проводить цілеспрямовану індивідуальну роботу з учнями групи;

— здійснює заходи щодо професійно-орієнтаційної роботи серед учнів шкіл;

— заохочує учнів до занять у гуртках художньої і технічної творчості, предметних гуртках та спортивних секціях;

— залучає учнів до участі в конкурсах професійної майстерності, олімпіадах з навчальних предметів.

Ці види робіт притаманні таким педагогічним працівникам професійно-технічних навчальних закладів, як викладачі, майстри виробничого навчання, старші майстри.

Згідно з п. 91 Інструкції № 102 працівники закладів освіти (крім керівних) можуть вести викладацьку роботу у цьому ж закладі освіти в середньому не більше 2 годин на день (12 годин на тиждень, 480 годин на рік), якщо вони за основною роботою отримують повний посадовий оклад (ставку), тобто можуть виконувати педагогічну роботу за посадою викладача.

Висновок: Доплата за класне керівництво безперечно може провадитися керівнику гуртка професійно-технічного навчального закладу, який має ще й педагогічне навантаження за посадою викладача або за сумісництвом за посадою майстра виробничого навчання у цьому ж навчальному закладі (незалежно від виконуваного обсягу роботи).

Водночас, зважаючи на норму п. 2.2 Положення № 434, не виключається можливість (у випадках виробничої необхідності) покладання директором професійно-технічного навчального закладу обов’язків класного керівника на досвідченого керівника гуртка як на педагогічного працівника.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі