Теми статей
Обрати теми

Чи може старший майстер тимчасово очолювати ПТНЗ

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
У професійно-технічному навчальному закладі директор перебуває на лікарняному. Чи можна на старшого майстра цього закладу тимчасово покласти виконання обов’язків директора та чи здійснюватиметься йому у такому випадку виплата різниці в посадових окладах?

Тимчасовим замісництвом є виконання службових обов’язків за посадою тимчасово відсутнього працівника (у тому числі відсутність у зв’язку з хворобою, на період щорічної відпустки, відпустки у зв’язку з навчанням тощо), коли це викликано виробничою необхідністю (п. 1 роз’яснення Держкомпраці та Секретаріату ВЦРПС «Про порядок оплати тимчасового замісництва» від 29.12.65 р. № 30/39, далі — роз’яснення № 30/39). Зазначене роз’яснення діє на підставі постанови Верховної Ради України «Про порядок тимчасової дії на території України окремих актів законодавства Союзу РСР» від 12.09.91 р. № 1545-XII.

Призначення працівника виконувачем обов’язків за вакантною посадою не допускається. Зазначене можливо лише за посадою, призначення на яку провадиться вищим за рівнем органом управління (п. 2 роз’яснення № 30/39).

Тимчасове виконання обов’язків за посадою тимчасово відсутнього працівника покладається на іншого працівника відповідним наказом (розпорядженням).

У разі тимчасового замісництва працівнику, який заміщає, виплачується різниця між його фактичним посадовим окладом та посадовим окладом працівника, обов’язки якого він тимчасово виконує. Тимчасові замісники преміюються за умовами й у розмірах, установлених за посадою працівника, який ними заміщується. При цьому премія нараховується на посадовий оклад заступника (його оклад за основною посадою) та на різницю в окладах.

Важливо! Різниця між посадовими окладами не здійснюється у випадках, коли працівник є штатним заступником або помічником відсутнього працівника (за відсутності посади заступника).

Типовими штатними нормативами професійно-технічних навчальних закладів, затвердженими наказом МОН від 06.12.2010 р. № 1204, передбачено введення до штатних розписів професійно-технічних навчальних закладів посади заступника директора. Зокрема, при кількості учнів до 300 осіб передбачається 1,5 одиниці такої посади.

Висновок: За наявності у професійно-технічному навчальному закладі заступника директора тимчасове виконання обов’язків директора старшим майстром (на умовах тимчасового замісництва) не відповідає вимогам законодавства. У разі тимчасового виконання обов’язків директора (на час його тимчасової непрацездатності) заступником директора такому заступнику різницю в окладах не виплачують.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі