Теми статей
Обрати теми

Підприємець → сільський голова: чи отримає гарантії місцевий екс-голова

Бєлєвцова Людмила, експерт з питань оплати праці (e-mail: l.belevtsova@id.factor.ua)
Чи належна до виплати середня зарплата протягом 6 місяців за рахунок місцевого бюджету колишньому сільському голові, якщо до обрання на цю виборну посаду він був підприємцем?

Норма про гарантію, про яку йдеться в запитанні, прописана в ч. 2 ст. 33 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» від 11.07.2002 р. № 93-IV (далі — Закон № 93). Її дія поширюється й на екс-голів сільських, селищних та міських рад на підставі ч. 5 ст. 12 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР (далі — Закон № 280). Наведемо норму ч. 2 ст. 33 Закону № 93, оскільки кожне слово цього припису має значення при визначенні права на отримання такої гарантії:

«Депутату місцевої ради, який працював у раді на постійній основі, після закінчення таких повноважень надається попередня робота (посада), а за її відсутності — інша рівнозначна робота (посада) на тому самому або, за згодою депутата, на іншому підприємстві, в установі, організації.

У разі неможливості надання відповідної роботи (посади) на період працевлаштування за колишнім депутатом місцевої ради зберігається, але не більше шести місяців, середня заробітна плата, яку він одержував на виборній посаді у раді, що виплачується з відповідного місцевого бюджету».

Тепер визначимо всі вимоги, що повинні виконуватися одночасно, для одержання колишнім сільським головою виплати у вигляді середньої зарплати на підставі ч. 2 ст. 33 Закону № 93:

припинено повноваження сільського голови;

до призначення на посаду сільського голови особа була працевлаштована на підприємстві (в установі, організації) незалежно від форми власності та звільнена з цього місця роботи на підставі п. 5 ст. 36 КЗпП (перехід на виборну посаду). На факт обов’язкового працевлаштування перед призначенням на посаду сільського голови для отримання гарантій згідно з ч. 2 ст. 33 Закону № 93 вказувало Мінсоцполітики в листі від 16.05.2014 р. № 746/13/74-14;

— сільський екс-голова після закінчення повноважень за цією виборною посадою не може бути працевлаштований за місцем роботи, де працював до моменту обрання на посаду сільського голови, або на іншу рівнозначну роботу (посаду) (абз. 1 ч. 2 ст. 33 Закону № 93);

— колишній сільський голова не має права на пенсійне забезпечення або на пенсію за віком, по інвалідності, у зв’язку з втратою годувальника, за вислугу років (абз. 2 ч. 2 ст. 33 Закону № 93).

Ось такими є основні умови для виплати середньої зарплати як гарантії, передбаченої ч. 2 ст. 33 Закону № 93 (ср. ). Детальніше про них ми розповідали у спецвипуску «ОП», 2015, № 22/1, с. 6. Трансформуємо ці умови на ситуацію, представлену в запитанні.

Для надання гарантії про виплату середньої зарплати, передбаченої ч. 2 ст. 33 Закону № 93, повинна одночасно виконуватися вся вищезазначена сукупність умов. Проте в нашій ситуації одна з них усе ж не дотримана, а саме: до призначення на посаду сільського голови особа має бути працевлаштована і звільнена з цього місця роботи на підставі п. 5 ст. 36 КЗпП. Річ у тім, що в цьому випадку особа до призначення на посаду сільського голови була підприємцем. Отже, про працевлаштування перед призначенням на виборну посаду не йдеться. Тож колишній сільський голова, про якого йдеться в запитанні, не має права на одержання гарантій згідно з ч. 2 ст. 33 Закону № 93, у тому числі й на виплату середньої зарплати на період працевлаштування, але не більше 6 місяців.

Висновок: Сільському екс-голові не може бути призначено виплату середньої зарплати на період працевлаштування (але не більше 6 місяців) за рахунок місцевого бюджету, оскільки до призначення на зазначену виборну посаду він був підприємцем, тобто не перебував у трудових відносинах з підприємством (установою, організацією).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі