Теми статей
Обрати теми

Працівник захворів у відпустці за свій рахунок: як оплатити лікарняний лист

Димитренко Світлана, начальник відділу вдосконалення законодавства у сфері загальнообов’язкового державного соціального страхування Міністерства соціальної політики України
Працівник за погодженням з роботодавцем був відпущений у відпустку за свій рахунок згідно з п. 26 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР з 01.09.2016 р. по 14.09.2016 р. З 12.09.2016 р. по 19.09.2016 р. він хворів згідно з наданим листком непрацездатності. Як оплачується такий листок непрацездатності?

Наразі існує декілька законних підстав для перебування працівника у відпустці за свій рахунок:

ст. 25 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. 504/96-ВР (далі — Закон № 504) — роботодавець зобов’язаний надати відпустку за свій рахунок особам, зазначеним у ст. 25 Закону № 504 на їх прохання або у зв’язку з обставинами, що виникли у них;

ст. 26 Закону № 504 працівник повинен погодити з роботодавцем можливість піти у відпустку за свій рахунок;

— п. 9 Прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» від 28.12.2014 р. № 76-VIII (далі — Закон № 76) — керівники органів виконавчої влади та інших державних органів (крім органів, що беруть участь в АТО, здійсненні заходів щодо забезпечення правопорядку на державному кордоні, відбитті збройних нападів або спроби насильницького заволодіння зброєю, бойовою та іншою технікою) можуть за своїм рішенням відправляти працівників у відпустку без збереження заробітної плати.

Водночас незалежно від підстави перебування працівника у відпустці за свій рахунок, оплата лікарняного листа, за яким частина періоду хвороби припала на відпустку за свій рахунок, у всіх цих випадках буде однакова.

То які ж вимоги щодо оплати листка непрацездатності працівника, який перебуває у відпустці за свій рахунок, висунуті Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV (далі — Закон № 1105)?

Так, згідно зі ст. 23 цього Закону визначено, що допомога по тимчасовій непрацездатності не надається за період перебування працівника у відпустці без збереження заробітної плати.

Вторить йому в цьому питанні й Порядок оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів роботодавця, затверджений постановою КМУ від 26.06.2015 р. № 440. У цьому Порядку є посилання на положення ст. 23 Закону № 1105.

Висновок! Період хвороби працівника, що припадає на відпустку за свій рахунок, не оплачується ані роботодавцем, ані ФСС з ТВП.

Але якщо хвороба працівника припадає також і на період, коли працівник уже повинен був вийти на роботу, цей період має бути оплачено роботодавцем / ФСС з ТВП на загальних підставах.

Що це означає? Це означає, що відлік перших п’яти днів тимчасової непрацездатності має бути здійснено, починаючи з першого дня хвороби працівника. А оплату лікарняного чи то за рахунок роботодавця, чи то за рахунок ФСС з ТВП (з шостого дня хвороби) потрібно здійснити за тими днями хвороби, що припадають на період, коли працівник повинен був вийти на роботу.

З умов наведеної в запитанні ситуації випливає:

— календарні дні хвороби, що припадають на 12, 13, 14 вересня, не оплачуються, оскільки в цей період працівник перебував у відпустці за свій рахунок;

— 15 і 16 вересня оплачуються за рахунок роботодавця;

— 17, 18, 19 вересня оплачуються за рахунок ФСС з ТВП.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі