Теми статей
Обрати теми

Доплати за завідування кабінетом інформатики і за обслуговування комп’ютерної техніки: поєднанню — «Так!»

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
У загальноосвітньому навчальному закладі учителю інформатики установлено доплату за завідування кабінетом інформатики. Чи можна йому виплачувати ще й доплату за обслуговування комп’ютерної техніки, якщо він, дійсно, проводить такі роботи?

Про доплати, вказані у запитанні, йдеться у п. 41 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Так, відповідно до абз. 1 п. 41 Інструкції № 102 учителям та іншим працівникам загальноосвітніх навчальних закладів за завідування навчальними кабінетами провадиться додаткова оплата в розмірі 10 — 13 % посадового окладу (ставки заробітної плати). Конкретний розмір доплат установлюється керівником навчального закладу за погодженням з профспілковим комітетом.

Тоді як у абз. 2 п. 41 Інструкції № 102 вказано: у школах, школах-інтернатах, в яких створені кабінети обчислювальної техніки, вчителям та іншим працівникам, на яких покладено обслуговування цієї техніки, провадиться доплата в розмірі 5 — 10 % посадового окладу (ставки заробітної плати). Конкретний розмір доплати встановлюється керівником закладу за погодженням з профспілковим комітетом.

У спільному листі МОН від 05.02.2009 р. № 1/9-82 та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України від 06.02.2009 р. № 02-8/56 наведені роз’яснення щодо застосування п. 41 Інструкції № 102 при встановленні доплат вчителям, викладачам, іншим працівникам, на яких покладено обслуговування обчислювальної техніки та завідування навчальними кабінетами, у яких здійснюється викладання курсу «Основи інформатики і обчислювальної техніки».

Зауважимо, що згідно з наведеними роз’ясненнями доплата за обслуговування обчислювальної техніки здійснюється в повному обсязі з 1 січня 2008 року.

Як випливає з Положення про кабінет інформатики та інформаційно-комунікаційних технологій навчання загальноосвітніх навчальних закладів, затвердженого наказом МОН від 20.05.2004 р. № 407 (далі — Положення № 407), організація навчально-виховного процесу та оснащення навчального середовища для викладання шкільного курсу «Основи інформатики і обчислювальної техніки» здійснюється в кабінетах інформатики та інформаційно-комунікаційних технологій навчання.

Завідувач кабінету призначається наказом директора навчального закладу з числа вчителів, які мають відповідну освіту і проводять заняття у кабінетах інформатики та інформаційно-комунікаційних технологій (п. 6.6 Положення № 407). Обов’язки завідувача кабінету визначені в Положенні № 407 та Правилах безпеки під час навчання в кабінетах інформатики навчальних закладів системи загальної середньої освіти, затверджених наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 16.03.2004 р. № 81.

Попри невідповідність назв навчальних кабінетів для викладання курсу «Основи інформатики і обчислювальної техніки» у низці нормативно-правових актів, у вищезгаданому листі МОН та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України роз’яснюють: за обслуговування електронно-обчислювальної техніки та завідування кабінетами інформатики та інформаційно-комунікаційних технологій, в яких оснащене навчальне середовище для викладання зазначеного шкільного курсу та організовано навчально-виховний процес, повинна здійснюватися додаткова оплата відповідно до п. 41 Інструкції № 102.

Введення до штатного розпису загальноосвітнього навчального закладу посади інженера-електроніка не позбавляє права вчителів, на яких покладено обов’язки обслуговування електронно-обчислювальної техніки, на отримання відповідної доплати, оскільки п. 41 Інструкції № 102 таких обмежень не містить.

Висновок: Учителю інформатики загальноосвітнього навчального закладу мають встановлюватися одночасно доплати за завідування кабінетом інформатики та інформаційно-комунікаційних технологій і за обслуговування електронно-обчислювальної техніки відповідно до абз. 1 і 2 п. 41 Інструкції № 102.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі