Теми статей
Обрати теми

Визначаємо тарифний розряд керівника гуртка

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
До позашкільного навчального закладу приймається працівник на посаду керівника гуртка. Чи можна йому встановити 10-й тарифний розряд?

Ставки заробітної плати керівникам гуртків, секцій, студій та інших форм гурткової роботи, які мають освітньо-кваліфікаційний рівень магістра, спеціаліста, бакалавра або молодшого спеціаліста, встановлюються на рівні 8-, 9- чи 10-го тарифного розряду (додаток 8 до наказу МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557, далі — наказ № 557). При цьому не встановлено диференціації тарифних розрядів залежно від освітньо-кваліфікаційного рівня (молодший спеціаліст, бакалавр, спеціаліст чи магістр), наявної кваліфікаційної категорії за іншою педагогічною посадою.

Винятком є лише ті керівники гуртків, які не мають освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста (до введення в дію Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII — середньої спеціальної освіти). Їм установлюється ставка заробітної плати на рівні 7-го тарифного розряду.

Важливо! Умовами оплати праці працівників навчальних закладів не передбачено вимоги про встановлення найнижчого тарифного розряду педагогічному працівникові під час прийому його на роботу.

У п. 2 наказу № 557 вказано: керівникам навчальних закладів надано право встановлювати працівникам навчальних закладів конкретні розміри посадових окладів (ставок заробітної плати) відповідно до затверджених цим наказом схем тарифних розрядів у межах затвердженого фонду оплати праці.

У додатку 8 до наказу № 557 також вказано: тарифні розряди спеціалістам установлюються за наслідками атестації.

Відповідно до п. 1.2 Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом МОН від 06.10.2010 р. № 930 (далі — Типове положення № 930), атестація педагогічних працівників — це система заходів, спрямована на всебічне комплексне оцінювання їх педагогічної діяльності, за якою визначаються відповідність педагогічного працівника займаній посаді, рівень його кваліфікації, присвоюється кваліфікаційна категорія, педагогічне звання, що можливо лише під час роботи на відповідних педагогічних посадах.

Вимога про проходження попередньої атестації перед призначенням на посади передбачена п. 1.6 Типового положення № 930 лише для керівників загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів.

Відповідно до п. 1.7 Типового положення № 930 атестація може бути черговою або позачерговою. Чергова атестація здійснюється один раз на п’ять років. Умовою чергової атестації педагогічних працівників є обов’язкове проходження не рідше одного разу на п’ять років підвищення кваліфікації. Ця вимога не поширюється на педагогічних працівників, які працюють перші п’ять років після закінчення вищого навчального закладу (п. 1.8 Типового положення № 930).

Свого часу МОН на своєму офіційному сайті розміщувало роз’яснення, в якому вказувало: «Питання оплати праці регулюються КЗпП та іншими нормативно-правовими актами. Зокрема, ст. 96 КЗпП України встановлено, що посадові оклади службовцям установлює власник або уповноважений ним орган відповідно до посади і кваліфікації працівника. За результатами атестації власник або уповноважений ним орган має право змінювати посадові оклади службовцям у межах затверджених у встановленому порядку мінімальних і максимальних розмірів окладів на відповідній посаді...

При встановленні тарифних розрядів враховуються освітній рівень працівника, професійна компетентність, педагогічний досвід, результативність та якість роботи, інші дані, які характеризують його професійну діяльність. Як правило, педагогічному працівнику, який на попередній посаді за результатами атестації мав кваліфікаційну категорію «спеціаліст вищої категорії», при переході на посаду, на якій не передбачено присвоєння кваліфікаційних категорій, встановлюється найвищий тарифний розряд, передбачений на цій посаді. Наприклад, вчителю, який мав кваліфікаційну категорію «спеціаліст вищої категорії», при переході на посаду керівника гуртка керівник навчального закладу до наступної атестації має встановити найвищий тарифний розряд, передбачений на цій посаді, тобто 10-й тарифний розряд».

У роз’ясненні зазначається, що встановлення педагогічному працівнику, який має кваліфікаційну категорію «спеціаліст вищої категорії», найнижчої кваліфікаційної категорії (тарифного розряду) на іншій посаді суперечить загальновизнаним нормам трудового законодавства.

Крім того, у п. 4 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102, вказано: посадові оклади встановлюються керівниками на основі діючих кваліфікаційних вимог і тарифних розрядів працівників відповідної кваліфікації з наступною атестацією або тарифікацією згідно з чинним законодавством.

Тому при прийомі на роботу керівників гуртків педагогічним працівникам, які мають кваліфікаційну категорію «спеціаліст вищої категорії», їм може бути встановлено ставку заробітної плати, зокрема, й на рівні 10-го тарифного розряду.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі